Premierul Marcel Ciolacu a catalogat drept ”una dintre cele mai mari ruşini ale României” bucata de 10 kilometri de autostradă dintre Margina (judeţul Timiş) şi Holdea (judeţul Hunedoara) şi a precizat că acest tronson a creat un calvar pentru şoferi. Şi ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat, la rândul său, că există o mobilizare pe şantier şi că peste o lună se va ajunge cu lucrările în zona de tuneluri care vor fi străpunse pentru a fi realizate tunelurile.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Cred că este una dintre cele mai mari ruşini ale României, acest tronson de segment de aproape 10km, o întreagă poveste, nu ştiu, dumneavoastră sunteţi, am venit mai devreme, nu ştiu dacă aţi văzut, în această perioadă după 10 ani de zile, în sfârşit se creează acest tronson care a creat un calvar toţi şoferii, pentru că odată trebuie să coboară stradă se giratorul pe care dumneavoastră îl cunoaşteţi mai bine decât  mine, staţi cu orele acolo, pe urmă trebuie să reintre pe autostradă, era şi normal şi la preşedinte al Camerei şi la  ministrul acasă această ruşine şi îl felicit pe domnul Grindeanu că s-a implicat şi până urmă s-a găsit o o rezolvare. De fapt, de câte ori ne mai întâlneam la Guvern sau la Parlament, întotdeauna se începea cu această problemă pe care o aveţi aici. Sunt 35 de loturi în execuţie  în acest moment de drum expres şi autostradă, respectiv 750km”, a declarat Marcel Ciolacu.

Ciolacu a vorbit despre stabilitatea de la nivelul Ministerului Transporturilor.

Evenimente

14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum

”Tot pe timpul domnului Grindeanu s-au dat în circulaţie primii 1000 de kilometri. Asta înseamnă stabilitate, stabilitate într-un minister,  stabilitate într-un guvern, chiar dacă este de coaliţie şi mă bucur mult, suntem în plină campanie electorală, că s-a făcut o distincţie foarte clară între Guvernul României şi ce are de făcut Guvernul României, Parlamentul României, domnul Simonis este preşedinte al Camerei Deputaţilor, şi cursa electorală propriu-zisă. E pentru prima oară şi sunt mândru de asta când se fac aceste distincţii între instituţiile fundamentale ale statului român şi cursa electorală propriu-zisă. Mulţumesc mult, încă o dată, Sorin, felicitări, Freddy, la fel tot ceea ce aţi construit şi veţi construi, mai ales în Timişoara, când cu adevărat, pentru prima oară, Guvernul României întoarce tot plusul de valoare dat atâţia ani la bugetul naţional”, a adăugat Ciolacu.

La rândul său, Sorin Grindeanu a precizat că atunci când a fost numit ministru al Transporturilor, a găsit blocat proiectul de construire a celor 10 km de autostradă între Margina şi Holdea pe A1, dar că a obţinut finanţare prin PNRR pentru acest proiect.

”Legat de acest lot, mai adaug câteva lucruri, finanţare prin PNRR, aşa cum bine ştiţi. În momentul când am venit la minister, proiectul blocat, de fapt, blocat din 2013. Peste 10 ani avem un constructor care a terminat faza de de proiectare, s-a intrat la faza de execuţie. Termenul, aşa cum ştiţi, dat din PNRR, este finalul anului 2026. Îl cunoaşteţi cu toţii pe constructor, aţi văzut cum lucrează pe centura Timişoarei. Eu cred că acest termen va fi devansat. În niciun caz nu se va trece peste acest termen limită, aşa cum am văzut că plâng unii care n-au dat niciun kilometru de autostradă în circulaţie în mandatul lor, dar important e că s-a început această lucrare şi că avem un constructor foarte bun care va ţine şi va duce proiectul la bun sfârşit urmând ca o dată finalizată această lucrare să se circule de la Băiţa până la Nădlac fără întrerupere. Sigur că se lucrează şi pe loturile de autostradă dintre Sibiu şi Piteşti, deci pe toate cele patru locuri rămase se lucrează. Unele dintre ele vor fi terminate chiar în perioada în care va fi terminat acest lot de 10 km”, a spus Grindeanu.

Ministrul Transporturilor a explicat că într-o lună şi jumătate lucrările vor ajunge la dealurile care vor fi străpunse pentru a fi realizate tunelurile.

”Se lucrează până la ajunge la dealuri, a fost o săptămână, 10 zile destul de ploioase şi nu s-a putut intra în forţă, dar ne spunea mai devreme şeful de şantier că la următoarea vizită o să ajungem până în zona de pe deal, cu toate lucrările care ţin de aşternere de balast, lucrurile care pe care ei le fac, urmând ca probabil într-o lună şi ceva să se poată ajunge în zona respectivă, să vină UMB cu o companie din Bosnia, specializată în tunele , şi unde se poate atunci se va putea intra şi la acea bucată. Nu sunt tunele extraordinar de lungi, cam 2km dacă nu mă înşel, care se pot face cu acele aparate. Documentaţia este depuăs, ei pot lucra până în tuneluri. Probabil în vreo 2-3 săptămâni vor primi şi toate avizele şi pe pentru tuneluri, însă faza finală, dar în acest moment şi dacă s-ar ataca zona de tuneluri, nu s-ar putea ajunge”, a spus Grindeanu.

În final, Sorin Grindeanu i-a cerut directorului de şantier să îi transmită dacă vede urşi în zona autostrăzii, având în vedere controversa cu existenţa sau nu a urşilor de pe acest tronson.

”Am o rugăminte la domnul director de şantier: vreau şi eu o poză, dacă vedeţi în anii ăştia vreun urs pe aici, să vedem dacă în anii ăştia măcar un urs o să fie văzut. E haz de necaz , pentru că spunea şi domnul prim-ministru mai devreme, din 2013 am ajuns în situaţia de acuma. Nu o mai luăm înapoi, asta e, ăsta e proiectul, îl facem în forma asta, dar e un exemplu tipic de blocaj, ce s-a întâmplat de 10 ani în această zonă, pe n subiect care nu neapărat avea legătură cu realitatea. Bine că în acest moment am intrat pe drumul care trebuie şi că  se va finaliza acest proiect şi că avem un constructor extrem de serios. Nu ştiu dacă există în România un exemplu mai bun pe infrastructură, de  aşa nu, cum e acest lot de autostradă de 10 km. este exemplul tiic de după Revoluţie”, a spus Grindeanu.

Cei doi oficiali au vizitat, sâmbătă, şantierul Autostrăzii Lugoj-Deva (A1)- Şantier Lot 2 Margina- Holdea.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.