Italia este partener strategic şi prieten apropiat al României. Parteneriatul nostru consolidat se bazează pe relaţii politice, economice şi culturale deosebit de strânse şi a devenit mai puternic prin prezenţa în Italia a uneia dintre cele mai mari comunităţi româneşti şi, în România, a comunităţii istorice şi societăţii active de oameni de afaceri italieni, a afirmat premierul Marcel Ciolacu la întrevederea cu preşedintele Sergio Mattarella.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cea de-a treia şedinţă comună de Guvern desfăşurată la 15 februarie 2024 la Roma reprezintă o dovadă a caracterului strategic şi privilegiat al relaţiei bilaterale, a adăugat prim-ministrul României, mai arată comunicatul de presă al Executivului.

Un punct important al discuţiilor de astăzi de la Palatul Victoria s-a referit la românii din Italia, una din cele mai numeroase comunităţi româneşti din străinătate.

Evenimente

27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)
30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

„Mulţumim autorităţilor italiene pentru tot ce au făcut în sensul integrării comunităţii româneşti, respectării drepturilor şi recunoaşterii beneficiilor pe care aceasta le aduce societăţii italiene. Apreciez în mod deosebit contribuţia statului italian la menţinerea legăturii românilor care studiază, muncesc şi trăiesc în Italia cu ţara de origine, cu limba română”, a subliniat premierul Marcel Ciolacu.

Cooperarea economică a reprezentat un alt subiect important al dialogului, în condiţiile în care anul trecut schimburile comerciale bilaterale au înregistrat o valoare record, depăşind 20 de miliarde de euro. ”Cooperarea economică este pilon al relaţiei noastre bilaterale. Italia este al doilea partener comercial al României, a doua piaţă de destinaţie a exporturilor româneşti şi a doua ţară de origine a importurilor în ţara noastră”, a menţionat prim-ministrul Marcel Ciolacu.

Şeful Executivului a apreciat, de asemenea, nivelul excelent al cooperării bilaterale şi dialogului în domeniul securităţii şi apărării şi a mulţumit preşedintelui Sergio Mattarella pentru participarea Italiei la misiunea de Poliţie Aeriană Întărită şi la programele de instruire comună cu piloţii Forţelor Aeriene Române, în perioada 2021-2023.

În acest context, oficialul român a arătat că Italia poate avea o contribuţie substanţială la viziunea României de transformare a Mării Negre într-o zonă a păcii, securităţii şi conectivităţii, prin dezvoltarea cooperării între statele cu interese comune din regiune, pe de o parte, şi dintre acestea şi comunitatea euroatlantică, cu sprijinul NATO şi al UE, pe de altă parte.

De asemenea, prim-ministrul României a apreciat eforturile Italiei pentru includerea şi promovarea susţinerii Ucrainei pe agenda G7, subliniind, totodată, că securitatea Republicii Moldova este strâns conectată de stabilitatea din regiunea Mării Negre.

Avansarea procesului de extindere atât în ceea ce priveşte candidaţii din Balcanii de Vest, cât şi cei din Est – Ucraina şi Republica Moldova, consolidarea pieţei interne, convergenţa şi competitivitatea, următorul buget al UE şi extinderea Schengen au importanţă deosebită pentru România în viitorul ciclu instituţional, a punctat prim-ministrul Marcel Ciolacu.

România şi Italia au relaţii excelente, caracterizate de un Parteneriat Strategic Consolidat, iniţiat în 1997, actualizat şi consolidat în 2008, respectiv 2024.

În 2024, România şi Italia aniversează 145 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice, precum şi 60 de ani de la ridicarea relaţiilor la nivel de Ambasadă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.