Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis, marţi seară, că România este pregătită pentru preluarea, la 1 ianuarie 2019, a mandatului preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, iar pregătirile se desfăşoară conform calendarului. În plus, MAE susţine că exercitarea în bune condiţii a mandatului ”este un exerciţiu comun, care trebuie să aibă la bază un consens politic între toate instituţiile statului şi un dialog deschis şi onest”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

MAE face, marţi seară, precizără ”în contextul apariţiei în mass-media a unor informaţii conform cărora România nu ar fi pregătită să preia mandatul Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, iar guvernul finlandez şi-ar fi exprimat disponibilitatea de a acorda sprijin, inclusiv prin devansarea exercitării mandatului de către Finlanda a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, începând cu 1 ianuarie 2019”.

”Aşa cum Guvernul României a reiterat în nenumărate rânduri, România este pregătită pentru preluarea, la 1 ianuarie 2019,  a mandatului Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, iar pregătirile se desfăşoară conform calendarului. De asemenea, atragem atenţia că Guvernul finlandez apreciază că pregătirea României privind preluarea Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene este în grafic, iar dialogul în cadrul formatului TRIO confirmă, încă o dată, capacitatea României de a exercita cu succes acest mandat. În urma clarificărilor oferite de Ambasada României la Helsinki, principalul cotidian finlandez a publicat o actualizare a informaţiei care tratează declaraţiile oficialilor finlandezi, actualizare ce cuprinde poziţia Executivului român şi clarifică faptul că România nu se află în imposibilitatea de a-şi exercita mandatul de Preşedinţie a Consiliului UE şi nu va solicita asistenţă, în acest sens, Guvernului finlandez”, a transmis MAE.

Reprezentanţii Ministerului afirmă că ”exercitarea în bune condiţii a mandatului privind preşedinţia României a Consiliului Uniunii Europene este un exerciţiu comun, care trebuie să aibă la bază un consens politic între toate instituţiile statului şi un dialog deschis şi onest, care să permită României să îndeplinească cu succes această responsabilitate”.

”Acest mandat constituie o oportunitate pentru confirmarea angajamentului României faţă de Uniunea Europeană şi de promovarea valorilor sale, cât şi a consolidării şi articulării rolului României la nivelul statelor membre. Nu în ultimul rând, subliniem importanţa tratării cu maturitate a unor informaţii care nu sunt fundamentate pe demersuri reale şi care pot afecta imaginea României şi influenţa credibilitatea şi statutul său la nivel european”, a mai transmis MAE.

Premierul finalndez Juha Sipilä a exprimat luni seară disponibilitatea ţării sale de a prelua preşedinţia Consiliului UE având în vedere tensiunile de la Bucureşti, însă oficialii români au spus că România îşi poate asuma această sarcină, conform programului deja stabilit. Finlanda ar urma să asigure preşedinţia Consiliului din iulie 2019.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat luni, la reuniunea Asociaţiei Municipiilor din România, că ţara noastră nu este pregătită pentru a prelua preşedinţia Consiliului UE şi că Guvernul Dăncilă - Dragnea, pe care l-a numit un "accident al democraţiei", trebuie înlocuit.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.