Ministerul Afacerilor Externe va organiza 915 secţii de votare în străinătate, la alegerile din 9 iunie, cel mai mare număr de până acum, Cele mai multe vor fi în statele cu comunităţi mari de români, Italia, Spania, Regatul Unit şi nu vor fi organizate secţii în Ierusalim, Odessa, Afganistan, Mali.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Reprezentantul cu însărcinări speciale pentru procesele electorale din cadrul MAE, directorul general Iulian Ivan, a declarat într-o conferinţă de presă că MAE va organiza un număr de 915 secţii de votare în străinătate, cel mai mare nujmăr de secţii în străinătate, Lista secţiilor, cu tot cu adrese, este publicată pe site-ul ministerului.

Reprezentantul MAE a precizat că, statistic, sunt cu 80 de secţii mai mult decât cele înfiinţate la alegerile prezidenţiale din 2019, când au fost înfiinţate 835 de secţii de votare, 167 de secţii mai mult decât cele organizate la alegerile parlamentare din 2020, când au fost înfiinţate 748 de secţii şi cu 474 de secţii mai multe decât la europarlamentarele din 2019.

Evenimente

27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)
30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Ivan a mai spus că cele mai multe secţii de votare vor fi organizate în statele cu cele mai mari comunităţi de români, respectiv în Italia 150 de secţii de votare, în Spania, 147 de secţii, în Regatul Unit al Marii Britanii – 104 secţii de votare, Germania, 87 de secţii, Franţa şi Principatul Monaco – 67 secţii şi Republica Moldova – 52 secţii. În SUA vor fi 45 de secţii de votare, iar în Belgia, 24 de secţii, Austria 17 secţii şi Irlanda 16 secţii de votare iar Regatul Ţărilor de Jos – 16 secţii. În Danemarca vor fi 14 secţii şi Canada -12 secţii de votare.

”Din motive obiective, nu se vor organiza secţii de votare în următoarele state şi oraşe: Afganistan, pentru că militarii români au fost restraşi din teatrele de operaţiuni, Mali, pentru că nu mai avem militari în acest stat, Odessa, unde activitatea Consulatului este suspendată temporar. În Sudan, activitatea misiunii a fost preluată de ambasada României la Addis Abeba. În Venezuela, misiunea diplomatică a fost închisă iar în Libia, a fost relocată la Tunis. În Coreea de Nord, activitatea este suspendată temporar iar la Ierusalim, din cauza condiţiilor de securitate din zonă”, a completat el.

Reprezentantul MAE a mai spus că a instruit 8.200 de operatori de calculator, dintru-un estimat de 9.200 de persoane înscrise pentru instruire.

Iulian Ivan a mai declarat că au fost expediate din ţară peste 2,5 milioane de buletine de vot, aproximativ 8.400 de ştampile cu menţiunea VOTAT, peste 2,3 milioane de timbre autocolante, iar cu sprijinul celor de la STS, au fost expediate 6.217 tablete.

”În ceea ce priveşte funcţionarea sistemului informatic care este utilizat prin intermediul tabletelor, săptămâna aceasta deja a început o sesiune de testare a funcţionării sistemului. Ieri a avut loc o testare la nivel naţional, iar pe data de 5 iunie vor intra în această sesiune şi colegii de la misiunile diplomatice”, a menţionat acesta. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.