Ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, a participat, în perioada 15-16 iunie 2024, la Summitul privind pacea în Ucraina, care a avut loc la Bürgenstock, în Confederaţia Elveţiană.
”Evenimentul a fost organizat la solicitarea Preşedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, în vederea demarării procesului privind o pace justă, comprehensivă şi durabilă în Ucraina, bazată pe principiile Cartei ONU şi dreptului internaţional. Au participat 101 de state şi organizaţii internaţionale”, a transmis, duminică, MAE, într-un comunicat de presă.
Sursa citată a precizat că ministrul Afacerilor Externe a transmis declaraţia naţională a României şi a susţinut o intervenţie în cadrul sesiunii tematice dedicate securităţii alimentare globale.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”Ministrul Luminiţa Odobescu a subliniat, în cadrul declaraţiei naţionale, imperativul respectării Cartei ONU şi dreptului internaţional în orice demersuri privind pacea în Ucraina. A subliniat responsabilitatea exclusivă a Federaţiei Ruse pentru agresiunea împotriva Ucrainei, care reprezintă o încălcare gravă a normelor fundamentale ale dreptului internaţional. În egală măsură, a respins narativele propagandei ruse referitoare la presupuse intenţii ale Federaţiei Ruse de a negocia. De asemenea, a explicat mizele sistemice, globale, ale războiului de agresiune declanşat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei”, a mai precizat MAE.
De asemenea, în cadrul intervenţiei tematice privind securitatea alimentară, ministrul Afacerilor Externe a prezentat consecinţele negative profunde resimţite la nivel global în contextul atacurilor aeriene masive şi sistematice ale forţelor ruse asupra infrastructurii civile ucrainene, inclusiv a celei de export.
”Ministrul Luminiţa Odobescu a prezentat rolul dinamic al României în facilitarea exporturilor ucrainene, precum şi eforturile desfăşurate în plan naţional sau în coordonare cu partenerii externi pentru creşterea continuă a capacităţii de tranzit pentru produsele agricole ucrainene. Aceste eforturi, care continuă în ritm alert şi în prezent, au efecte directe benefice în ce priveşte situaţia de pe piaţa alimentară globală, respectiv pentru sustenabilitatea economică a Ucrainei. Mai mult, aceste demersuri sunt relevante în perspectiva procesului de reconstrucţie, precum şi pentru susţinerea integrării Ucrainei în piaţa unică europeană”, se mai arată în comunicat
La finalul Summitului a fost adoptat un Comunicat comun care subliniază necesitatea ca orice viitoare discuţii sau eforturi în direcţia păcii în Ucraina să fie fondate pe Carta ONU, respectiv pe respectarea principiilor dreptului internaţional.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.