Ministra Afacerilor Externe Luminiţa Odobescu a avut, miercuri, consultări bilaterale cu ministrul pentru Europa şi afaceri externe din Republica Albania, Igli Hasani, aflat în vizită oficială la Bucureşti. Discuţiile au vizat susţinerea parcursului european al ţării din Balcanii de Vest, dar şi retrocedarea Casei „Iorga” din Saranda şi i-a transmis omologului ei că a are aşteptarea ca procesul să fie finalizat cât mai curând.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Vizita are loc într-un context special al relaţiilor diplomatice, marcat de aniversarea a 30 de ani de la semnarea Tratatului de înţelegere, colaborare şi bună vecinătate dintre România şi Republica Albania şi de celebrarea a 70 de ani de la ridicarea relaţiilor diplomatice la nivel de ambasade, mai arată ccomunicatul de presă al MAE.

Cu acest prilej, cei doi miniştri au semnat un Memorandum de Înţelegere privind pregătirea diplomatică, ce consolidează suplimentar dialogul şi schimbul de expertiză între ministerele de afaceri externe ale celor două state.

Evenimente

27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)
30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Consultările politice au reconfirmat interesul pentru o cooperare sectorială activă în domenii precum educaţie, afaceri interne, justiţie, securitate cibernetică, apărare, administraţie, agricultură, mediu, inovare şi turism. Totodată, au fost discutate modalităţi de accelerare a implementării prevederilor Planului de Acţiune 2024-2025 privind cooperarea între Ministerele Afacerilor Externe ale României şi Republicii Albania, semnat de către cei doi miniştri cu prilejul vizitei ministrului Luminiţa Odobescu la Tirana la 14 noiembrie 2023.

Oficialul român a reafirmat importanţa pe care România o acordă menţinerii identităţii etnice, culturale şi lingvistice a minorităţii naţionale aromâne din Albania. Totodată, a reliefat aşteptarea ca procesul de retrocedare către statul român a Casei „Iorga” din Saranda să fie finalizat cât mai curând.

Luminiţa Odobescu a reiterat sprijinul principial şi ferm al României pentru avansarea parcursului european al Republicii Albania, prin lansarea efectivă a negocierilor de aderare cu Uniunea Europeană. A apreciat în acest sens eforturile susţinute ale autorităţilor de la Tirana, precum şi alinierea deplină a Republicii Albania la Politica Externă şi de Securitate Comună a Uniunii Europene.

De asemenea, Odobescu a apreciat rolul activ al Republicii Albania, în plan regional şi multilateral, în formate de securitate şi cooperare economică, precum şi în calitate de Aliat NATO, în special în contextul provocărilor multiple generate de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Totodată, partea română a reconfirmat buna coloborare cu Albania în cadrul formatelor de cooperare regională, în contextul exercitării de catre Tirana a mandatului anual de Preşedinţie-în-Exerciţiu a Iniţiativei Central Europene, respectiv a mandatului semestrial al Organizaţiei de Cooperare Economică la Marea Neagră.

La întrevederea de miercuri au fost abordate consecinţele războiului Rusiei împotriva Ucrainei, parcursul european al Ucrainei şi al Republicii Moldova, precum şi evoluţiile din Orientul Mijlociu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.