Premierul Ludovic Orban a afirmat, în discursul ţinut în şedinţa solemnă a Parlamentului de Ziua Naţională a României, că este datoria liderilor politici să respecte aşteptările cetăţenilor şi să lucreze pentru adoptarea deciziilor necesare, "inclusiv prin reexaminarea sistemului constituţional şi legislativ, astfel încât democraţia să fie întărită". "Tensiunile dintre generaţii sunt o realitate nu numai a României, ci a Europei contemporane, dar în cazul nostru problema este agravată de fenomenele migraţiei, mai ales de lipsa de încredere a tinerilor în capacitatea instituţiilor şi a liderilor politici de a duce România acolo unde se aşteaptă fiecare dintre ei", a spus primul ministru.
"Această zi este fără îndoială pentru orice român ziua în care ne dorim să uităm vacarmul obişnuit al vieţii cotidiene, mai ales al vieţii politice şi să dedicăm un gând de pietate celor care au ales unitatea ca destin al României. Este ziua în care sărbătorim curajul celor care au luptat pentru reîntregirea României (...) Ca oameni politici trebuie să vedem în Ziua Naţională şi alte sensuri care ne aduc din trecut lecţii preţioase pentru prezent şi viitor", a afirmat premierul Ludovic Orban în discursul susţinut în cadrul şedinţei solemne a Parlamentului.
Orban a vorbit despre oameni politici care au sacrificat, uneori, interesele lor politice în faţa intereselor naţiunii, subliniind lecţia înaintaşilor legată de "unitatea dintre popor, dintre cetăţeni şi elitele sale, unitatea de voinţă”.
"Trebuie să ne întrebăm cu onestitate dacă avem noi astăzi această formă de unitate şi ce răspundere au oamenii politici chemaţi să pună pe primul loc, înainte oricăror altor obiective, binele public, interesul comun al societăţii pe care o reprezintă. România de astăzi, la fel ca România de atunci, exprimă cu toată claritatea o voinţă de progres, de democraţie de libertate şi un ataşament fără echivoc faţă de destinul euro-atlantic al României” a mai spus Orban.
Primul ministru a făcut referire şi la aşteptările pe care românii le au în prezent de la politicieni.
"Suntem acum într-un moment în care societatea românească ne-a dat semnalul clar că doreşte o nouă acţiune de modernizare prin care instituţiile statului să ajungă să servească mai bine cetăţenii, în acord cu epoca istorică în care ne aflăm. Este datoria parlamentarilor, a guvernului, a liderilor politici în general să respecte aceste aşteptări şi să lucreze pentru adoptarea deciziilor necesare, inclusiv prin reexaminarea sistemului constituţional şi legislativ, astfel încât democraţia să fie întărită”, a mai apus premierul.
"România are nevoie de progres, o ştim cu toţii, o ştie întreaga societate, numai decizia politică şi administrativă întârzie să recunoască aceste aşteptări” a mai sus Orban.
Premierul a precizat că indiferent de domeniul de activitate clasa politică este obligată să acţioneze conform voinţei exprimate de societate.
"Guvernul în numele cărora vă vorbesc astăzi va lucra în timpul limitat pe care-l avem la dispoziţie pentru a da un impuls României în direcţia acestui progres şi va colabora cu toate forţele politice şi sociale sare sunt în mod onest devotate interesului public”, a mai spus el.
Orban a spus că nu poate fi "ignorată” voinţa şi contribuţia românilor din diaspora, iar faptul că numărul acestora este mare "nu trebuie să devină o tragedie a României” şi că aceşti români trebuie ţinuţi „aproape”.
"Este important înainte de toate să înţelegem cauza acestei emigraţii fără precedent, nu este vorba aici numai despre venituri, este vorba despre respectul statului pentru cetăţean pe care de multe ori rom-nii nu l-au simţit în ultimii 30 de ani”, a spus premierul.
Acesta a spus că "românii din afara ţării sunt o resursă preţioasă", iar statul român trebuie să fie responsabil faţă de aceştia, aşa cu trebuie să fie responsabil faţă de românii care trăiesc în ţară.
"Încă nu am împlinit toate speranţele acelui decembre din urmă cu 30 de ani. Democraţia a făcut progrese semnificative, dar economia şi societate încă nu au progresat aşa cum ne-am fi dorit. (...) Tensiunile dintre generaţii sunt o realitate nu numai a României, ci a Europei contemporane, dar în cazul nostru problema este agravată de fenomenele migraţiei mai ales de lipsa de încredere a tinerilor în capacitatea instituţiilor şi a liderilor politici de a duce România acolo unde se aşteaptă fiecare dintre ei. (...) Nu putem accepta niciun fel de regres în angajamentul nostru european”, a spus Ludovic Orban, arătând că românii au arătat din nou, la alegerile europene şi prezidenţiale din acest an, ataşamentul faţă de valorile europene.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.