Andi Cristea, membru socialist al Parlamentului European, a declarat joi, la dezbaterea „Votul tău va defini viitorul UE!” din cadrul forumului Eurosfat, că partidul din care face parte nu este unul antieuropean şi a precizat că nu reprezintă Partidul Socialiştilor Europeni, după ce liderul PES Serghei Stanişev a anunţat îngheţarea relaţiilor cu PSD ca urmare a situaţiei statului de drept în România. În replică, PSD a calificat gestul liderului PES ca "inadmisibil" şi a precizat că nu îi va acorda o atenţie mai mare decât e cazul.
Prezentat ca reprezentant al Partidului Socialiştilor Europeni, Cristea a ţinut să explice.
„Astăzi nu reprezint PES, ci PSD. Pentru noi, pentru PSD, aceste alegeri sunt foarte importante, pentru că în vremuri dificile cand toate statele au probleme, noi vrem să întărim Uniunea Europeană”, a spus Cristea în deschidere.
El a subliniat acest lucru după ce, joi, PES a anunţat că „îngheaţă” relaţiile cu partidul condus de Liviu Dragnea până când Guvernul de la Bucureşti îşi clarifică angajamentul faţă de statul de drept.
„Nu suntem critici la adresa UE şi mă refer la dublul standard care afectează Estul Europei, dar asta nu mă face nici pe mine, nici pe partidul meu antieuropeni. Asta este o porcărie”, a mai spus Cristea.
Numele lui Andi Cristea se regăseşte în lista PSD pentru alegerile din 26 mai, el candidând pentru un al doilea mandat în Parlamentul European.
Preşedintele Partidului Socialiştilor Europeni (PES) Serghei Stanişev a anunţat miercuri îngheţarea relaţiilor cu PSD, exprimând îngrijorări legate de situaţia statului de drept în România
''În timpul reuniunii, preşedintele PES, Serghei Stanişev, a reiterat îngrijorările continue ale PES în legătură cu situaţia statului de drept în România. El i-a informat pe prim-miniştrii, comisarii europeni şi liderii de partide că, până când Guvernul român nu-şi va clarifica angajamentul în ceea ce priveşte statul de drept şi nu va respecta recomandările Comisiei Europene, conducerea PES va considera îngheţate relaţiile cu PSD, în aşteptarea unei discuţii oficiale, la următoarea reuniune a conducerii PES, în iunie, unde va fi luată în discuţie calitatea de membru PES a PSD România . El a încheiat spunând că niciun eveniment PES nu va fi organizat până atunci împreună cu PSD'', se arată într-un comunicat PES.
PSD a calificat atitudinea celor din PES ca fiind inadmisibilă şi că de fapt situaţia PSD nu a fost discutată la reuniunea PES " Ne putem aştepta la mistificări şi acuzaţii fără acoperire din partea adversarilor politici ai PSD, dar nu din partea propriei familii. Înţelegem că, în realitate, situaţia PSD nu a fost discutată în cadrul întâlnirii PES, ceea ce indică faptul că acea poziţionare nu reflectă poziţia de ansamblu a PES. (...) Până acum, nimeni dintre cei care s-au arătat îngrijoraţi de situaţia din România nu a putut indica un element concret care să le justifice îngrijorarea", afirmă PSD. Conform social-democraţilor, "toată această poveste legată de statul de drept din România este mai degrabă o chestiune motivată de o logică electorală, decât de o îngrijorare reală", iar "toată această efervescenţă se va stinge după alegerile din 26 mai". "Atunci, după alegeri, situaţia va fi cu totul alta, când cei aleşi în numele PSD vor avea o poziţie mult mai puternică. Atunci va veni şi răspunsul nostru. Însă acum nu vom intra în acest joc şi nu e cazul să-i acordăm o atenţie mai mare decât e cazul", conchide PSD. Partidul Socialiştilor Europeni (PES) este compus din 33 de partide social-democrate, socialiste şi laburiste din statele membre UE şi Norvegia. Partidul Social Democrat din România face parte din această grupare politică ce are 186 de eurodeputaţi în actualul Parlament European.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.