Laboratorul de Radiochirurgie Stereotactică de tip Leksell Gamma Knife, unde sunt efectuate intervenţii pe creier fără bisturiu, a fost inaugurat oficial joi la Spitalul de Neurochirurgie Iaşi, în prezenţa ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila şi a şefilor administraţiei ieşene.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

La eveniment a fost prezent şi ambasadorul Suediei, Therese Hyden, tehnologia utilizată pentru dotarea laboratorului de la Iaşi fiind produsă în Suedia.

Laboratorul funcţionează deja de trei săptămâni, iar până în prezent au fost efectuate aproximativ 50 de intervenţii la pacienţi cu diverse patologii.

Managerul spitalului de Neurochirurgie din Iaşi, medicul Lucian Eva, a declarat în cadrul evenimentului de inaugurare a acestui laborator, că sistemul Gamma Knife permite un tratament cu o precizie maximă şi că această procedură este uşor de suportat de către pacient.

"Este o procedură nedureroasă şi un tratament revoluţionar. Pacienţii se întorc acasă la viaţa lor în următoarele ore după procedură. 7.600 de pacienţi în România pot fi trataţi fără probleme prin această metodă. La Bucureşti mai există un asemenea sistem şi sunt trataţi 500 de pacienţi anual. La noi la Iaşi, dacă vorbim de capacitatea maximă, putem trata o mie de oameni pe an", a afirmat medicul Lucian Eva.

Una dintre pacientele care a beneficiat deja de o astfel de intervenţie la spitalul de Neurochirurgie din Iaşi, în vârstă de 62 de ani, a spus că atunci când a ajuns la această unitate medicală nu putea merge şi că a crezut că pentru ea "vine sfârşitul".

"Eram îngrijorată, nu puteam merge. Nu aveam control şi mă loveam de garduri. Acum mă simt foarte bine şi simt că am recuperat 20 de ani din viaţă", a declarat femeia.

Un alt pacient a afirmat că a ajuns la spital fiindu-i afectată grav vederea, iar în prezent se simte foarte bine.

"Am avut şansa să mă vindec fără bisturiu. Vedeam dublu. Mi-a revenit vederea la normal, sunt la fel ca înainte", a declarat bărbatul.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, prezent la evenimentul oficial de inaugurare a laboratorului, a remarcat investiţiile care s-au făcut în ultimii ani la spitalul de Neurochirurgie din Iaşi.

"Schimbarea este impresionantă. Ne mai spune ceva această schimbare. Dacă avem manageri oameni cu viziune trebuie să-i sprijinim necondiţionat pentru că depinde de astfel de oameni foarte mult realizarea unui proiect, şi mai ales continuarea unui proiect, adică trebuie să existe sustenabilitate, continuitate a acestui proiect. Mă bucur că domnul profesor (directorul Lucian Eva – n.r.) vrea să dezvolte în Iaşi un Centru de Excelenţă de Neurochirurgie. Este nevoie de o reţea naţională de astfel de centre în centrele universitare", a precizat ministrul Sănătăţiil, Alexandru Rafila.

Chirurgia Leksell Gamma Knife este utilizată pentru a trata tumorile cerebrale, malformaţiile arteriovenoase, nevralgia trigemenului, neuromul acustic şi tremorurile. Radiochirurgia Leksell Gamma Knife este o formă foarte precisă de radioterapie care concentrează fascicule intense de raze gamma cu o acurateţe maximă pentru a trata leziunile din creier.

Timpul de tratament poate dura între 30 şi 90 de minute, în funcţie de dimensiunea pe care tumora respectivă o are. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.