Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, joi la Bruxelles la finalul dejunului de lucru cu membrii Consiliului European şi secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, că „trebuie să încercăm să facem tot ca să oprim Rusia, să se oprească din acest război ilegal”. Şeful statului a adăugat că va aduce în discuţie la reuniunea Consiliului European şi „necesitatea întăririi mecanismelor de pregătire şi răspuns ale Uniunii Europene la dezastre” şi a reamintit că România a fost foarte implicată, alături de Comisia Europeană, în combaterea migraţiei ilegale.
„Am reiterat şi cred că este clar pentru toată lumea că noi trebuie să încercăm să facem tot ca să oprim Rusia, să se oprească din acest război ilegal. Pentru a ajuta Ucraina este în acelaşi timp nevoie să îi ajutăm în parcursul lor european. Şi aici, în luarea mea de cuvânt, am fost foarte ferm. Este extrem de important să ajutăm Ucraina, dar, în acelaşi timp, este extrem de important să ajutăm pe cei care suferă de pe urma acestui război şi au nevoie de o şansă, în special, şi m-am referit explicit aici la Republica Moldova, care are nevoie de sprijinul nostru, are nevoie de sprijin pentru a-şi creşte rezilienţa şi are nevoie de sprijin pentru a deveni membră a Uniunii Europene. Toate aceste lucruri sunt foarte importante şi aici, daţi-mi voie să fac o menţiune, există un pachet de sprijin prezentat de Comisia Europeană pentru Republica Moldova, o chestiune pe care, evident, am susţinut-o, dar salutăm explicit faptul că s-a ajuns în acest punct. Acum, vom continua în format Consiliul European şi avem o serie de chestiuni. Nu, nu mă voi referi la toate, fiindcă sunt foarte multe, unele doar puncte pe care le vom atinge pe scurt, dar unul este important”, a explicat Klaus Iohannis, joi la Bruxelles, la finalul dejunului de lucru cu membrii Consiliului European şi secretarul general al NATO Jens Stoltenberg.
El a mai spus că va aduce în discuţie „necesitatea întăririi mecanismelor de pregătire şi răspuns ale Uniunii Europene la dezastre”.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
„Şi voi face acest lucru împreună cu alte nouă state: Bulgaria, Cipru, Croaţia, Estonia, Franţa, Grecia, Irlanda, Lituania, Slovacia, care s-au alăturat iniţiativei mele privind consolidarea capacităţii Uniunii în acest domeniu. În acest fel, transmitem un mesaj politic la nivel înalt privind valoarea adăugată a protecţiei civile europene în situaţii de criză majoră, precum şi la necesitatea de a întări mecanismele de pregătire şi răspuns la dezastre, având în vedere că statele membre nu sunt întotdeauna capabile să facă faţă singure la aceste situaţii complicate. Eu am promovat o scrisoare, o scrisoare comună înaintată preşedinţilor Consiliului European şi Comisiei Europene, o scrisoare cosemnată de cele nouă state membre pe care le-am menţionat”, a completat şeful statutului.
Acesta a adăugat că „o altă chestiune care ne priveşte şi considerăm că este de importanţă majoră este migraţia”.
„Având în vedere că problema este una comună, ea reclamă o soluţie comună şi România, cred că vă amintiţi, am mai spus-o, s-a implicat foarte mult în această chestiune. Acţiunile legate de gestionarea frontierelor sunt un instrument important în combaterea migraţiei ilegale. România şi-a adus contribuţia la implementarea Concluziilor din februarie, când am avut un Summit extra destinat acestei chestiuni, inclusiv prin proiectul pilot la graniţa cu Serbia, aşa cum arăta şi Preşedinta von der Leyen în scrisoarea transmisă liderilor în pregătirea discuţiilor de azi”, a mai precizat preşedintele Iohannis.
Acesta a mai declarat că ţara noastră „avansează cu succes proiectul în strânsă cooperare cu Comisia Europeană, pentru a promova bunele practici ale României la frontiera externă a Uniunii”.
„Implicarea noastră reconfirmă faptul că România acţionează în spirit de solidaritate şi responsabilitate la nivelul Uniunii Europene şi continuăm să jucăm un rol activ în conturarea unor soluţii comune pentru combaterea migraţiei ilegale şi gestionarea frontierelor. Vom avea la Consiliu şi alte teme, pe care doar le-aş enumera, din motive de timp: economia, securitatea şi apărarea, relaţiile externe ale Uniunii, pregătirea viitoarei Agende strategice a Uniunii şi alte chestiuni pe care le vom prezenta când vă prezentăm concluziile acestei reuniuni”, a conchis preşedintele Iohannis.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.