Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul luxemburghez Xavier Bettel aniversează, sâmbătă, zece ani de când municipiul Sibiu şi Marele Ducat de Luxembourg au împărţit titlul de Capitală Culturală Europeană, gazda manifestărilor fiind primarul municipiului Sibiu, Astrid Fodor. Momentul principal al manifestărilor este decorarea directorului Teatrului Naţional ”Radu Stanca” din Sibiu şi a directorului Teatrului din localitatea Esch sur Alzette din Luxembourg.
Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul luxemburghez Xavier Bettel fac, sâmbătă, o vizită oficială la Sibiu, unde au loc, pe toată durata zilei, manifestări dedicate împlinirii a zece ani de când municipiul Sibiu şi Marele Ducat de Luxembourg au împărţit titlul de Capitală Culturală Europeană.
Gazda manifestărilor oficiale va fi primarul municipiului Sibiu, Astrid Fodor, care-l va primi la Primăria Sibiu pe Xavier Bettel, la ora 11.25, iar imediat după ora 12.00 va începe dezbaterea “Sibiu - Destinaţie europeană pentru investiţii, cultură şi turism”, în sala de Consiliu a Primăriei Sibiu.
Cu un sfert de oră înaintea orei 13.00, la Primăria Sibiu va ajunge şeful statului, care va participa la ceremonia de decorare a directorului Teatrului din localitatea Esch sur Alzette din Luxemburg, Charles Muller, şi a directorului Teatrului Naţional ”Radu Stanca” din Sibiu, Constantin Chiriac. Cei doi vor primi decoraţia de stat ”Meritul Cultural în grad de Ofiţer” din partea preşedintelui Iohannis şi a premierului luxemburghez.
Ulterior, preşedintele român şi premierul lixemburghez vor vizita Palatul Brukenthal, unul dintre cele mai importante obiective turistice ale municipiului, vor face o plimbare prin zona centrală a oraşului şi vor viziona o piesă de teatru din cadrul celei de-a XXIV-a ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, aflat în plină desfăşurare.
Piesa, intitulată ”Şefele”, este pusă în scenă de către teatrul luxemburghez al cărui director este decorat la Sibiu şi-i aparţine lui Werner Schwab, considerat copilul teribil al teatrului austriac din anii '90.
”Spectacolul ne invită într-o lume ciudată a trei femei sărace şi defavorizate, ale căror grandomanii cotidiene le fac să decadă atât de adânc într-un context monstruos şi abisal încât natura societăţii care le-a respins este dezvăluită, în tot adevărul său reprimat şi în grotescul său respingător, într-o manieră uimitoare. Artificiile de limbaj pe care autorul le foloseşte în spectacol şi teatralitatea senzuală a acestor actriţe se îmbină şi transformă spectacolul într-o celebrare autentică a artei dramatice”, scriu organizatorii Festivalului, în prezentarea piesei.
Spre seară, cei doi demnitari vor participa la deschiderea oficială a Consulatului Onorific al Marelui Ducat de Luxemburg la Sibiu.
Programul Capitală Culturală Europeană 2007 a reprezentat rampa de lansare a municipiului Sibiu în Europa. Odată cu anul 2007, când oraşul a atras un milion de turişti, numărul celor care au venit să vadă oraşul, împrejurimile, obiectivele turistice şi evenimentele culturale a crescut constant.
În 2007, Klaus Iohannis deţinea funcţia de primar al municipiului Sibiu. La deschiderea programului oficial, în noaptea de 31 decembrie 2006 spre 1 ianuarie 2007, în Piaţa Mare din Sibiu au fost peste 45.000 de oameni, fiind prezenţi atât Traian Băsescu, preşedintele României la momentul respectiv, cât şi Călin Popescu Tăriceanu, care deţinea funcţia de premier.
Până în acest moment, municipiul Sibiu este singurul oraş din România care a deţinut titlul de Capitală Culturală Europeană, titulatura fiind împărţită cu Luxembourg.
Datorită succesului înregistrat atunci, Sibiu a primit recent un nou titlu european, în 2019 urmând a fi Capitală Gastronomică Europeană.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.