Preşedintele lKaus Iohannis, a susţinut miercuri, la New York, Statele Unite ale Americii, intervenţia naţională în cadrul dezbaterilor generale ale celei de-a 79-a sesiuni a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite, în care a afirmat că România sprijină pe deplin Iniţiativa de Pace a Preşedintelui Zelenski: este singura abordare care poate asigura o pace justă şi durabilă. Şeful statului a arătat cărăzboiul Rusiei a declanşat cea mai mare criză de securitate din istoria recentă a Europei, încălcând dreptul internaţional şi având implicaţii mult dincolo de Europa.
”Ne-am adunat cu toţii aici, liderii lumii, cu responsabilitatea unei viziuni globale mai bune şi cu voinţa de a o transpune în realitate. Nu există un cadru mai bun şi mai reprezentativ decât Organizaţia Naţiunilor Unite, înfiinţată acum 79 de ani, ancorată în Carta ONU şi în Dreptul Internaţional. Oricât de nesigură este lumea astăzi, răspunsul la problemele noastre va consta întotdeauna în mai multă cooperare şi mai multă solidaritate”, a spus preşedintele Iohannis în intervenţie.
El a arătat că ”România va susţine întotdeauna ordinea mondială internaţională, cu ONU în centrul ei”.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
”Dacă vrem să găsim soluţii, trebuie să avem o viziune mai responsabilă asupra lumii. Să-i înţelegem provocările. Să ne amintim ce ne-a adus aici împreună în primul rând. Pacea ca stare de spirit, ca scop, ca instrument. În mod regretabil, observăm în întreaga lume că insecuritatea, violenţa, conflictele şi chiar războiul au pus stăpânire pe lumea noastră. Principala noastră provocare este găsirea soluţiilor atât de necesare pentru restabilirea şi protejarea păcii. În caz contrar, ordinea internaţională şi dreptul internaţional sunt irosite”, a subliniat preşedintele.
Klaus Iohannis a menţionat că, atunci când diplomaţia este cel mai dificil instrument de folosit, exact atunci este momentul în care trebuie să o utilizăm cel mai mult.
”Priviţi consecinţele globale teribile ale războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Acest război a declanşat cea mai mare criză de securitate din istoria recentă a Europei, încălcând dreptul internaţional şi având implicaţii mult dincolo de Europa. În acest context, România a acordat un sprijin puternic şi multidimensional Ucrainei şi poporului său şi ne-am angajat să îl menţinem atât timp cât va fi nevoie. În acelaşi timp, România îşi va continua sprijinul necondiţionat pentru consolidarea rezilienţei Republicii Moldova, a doua cea mai afectată ţară de acest război”, a arătat Iohannis.
Potrivit şefului statului, ”securitatea noastră nu este regională, ci globală”.
”Acest război brutal a afectat deja naţiuni şi oameni din întreaga lume. Securitatea alimentară stă mărturie. Ţara mea are un rol crucial în facilitarea exporturilor de cereale din Ucraina prin porturile noastre de pe Dunăre şi de la Marea Neagră. Un conflict pe termen lung este inacceptabil şi trebuie să rămânem ferm pe poziţie. Ucraina are nevoie de sprijinul hotărât al tuturor statelor membre ale ONU, hotărâte să respecte dreptul internaţional şi Carta ONU. România sprijină pe deplin Iniţiativa de Pace a Preşedintelui Zelenski: este singura abordare care poate asigura o pace justă şi durabilă, fiind în deplin acord cu Carta ONU şi cu dreptul internaţional”, a spus Klaus Iohannis.
Preşedintele a mai spus că protejarea tuturor civililor trebuie să rămână obiectivul nostru comun.
”În urmă cu aproape un an, atacul odios comis de Hamas împotriva civililor israelieni a şocat lumea. Acţiunile noastre bazate pe rezoluţiile Consiliului de Securitate trebuie să prevaleze în faţa spiralei de violenţă care a urmat. Încetarea ostilităţilor, eliberarea în siguranţă a tuturor ostaticilor şi facilitarea transportului în siguranţă a ajutorului umanitar pentru civilii din Gaza sunt imperative nenegociabile. În plus, susţinem toate eforturile de reluare a procesului politic bazat pe soluţia celor două state, coexistând în pace şi securitate, în interiorul unor frontiere sigure şi recunoscute”, a spus şeful statului.
Iohannis a subliniat că în general, în întreaga lume, există apeluri alarmante pentru a pune capăt încălcărilor flagrante ale drepturilor omului, sub multe forme şi având rădăcini în cauze diferite.
”Există un sentiment al urgenţei care rămâne fără răspuns. Prevenirea conflictelor şi menţinerea păcii sunt instrumente esenţiale în această privinţă. În acelaşi timp, trebuie să sprijinim cooperarea cu organizaţiile regionale, având în vedere rolul lor în prevenirea, menţinerea şi impunerea păcii”, a ţinut să precizeze şeful statului.
Preşedintele României a mai declarat că impactul schimbărilor climatice reprezintă o ameninţare din ce în ce mai mare la adresa securităţii noastre, iar consecinţele sale sunt deja evidente.
”Pe măsură ce aceste evenimente negative se intensifică, ele afectează demografia, economia, energia, conectivitatea şi geopolitica. Este vital să consolidăm în continuare cooperarea internaţională şi să asigurăm mecanismele de protecţie civilă atât de necesare. România participă activ la nivel internaţional la exerciţii, proiecte şi acţiuni de intervenţie în situaţii de urgenţă, în special pentru limitarea impactului incendiilor de vegetaţie. Sistemul ONU este esenţial pentru a integra eforturile noastre şi pentru a crea sinergii. Trebuie să accelerăm demersurile noastre pentru a menţine obiectivul de 1,5 ℃. Şi, întrucât schimbările climatice sunt un multiplicator de ameninţări, România sprijină o abordare integrată a problematicilor legate de climă şi de securitate în cadrul sistemului ONU”, a spus Klaus Iohannis.
El a mai menţionat că tranziţia verde include şi tranziţia energetică, asigurând în acelaşi timp securitatea energetică, ca un important reper de dezvoltare.
”Trăim într-o epocă în care am putea să ne bucurăm pe deplin de oportunităţile oferite de informaţii, de inovaţie şi de conexiuni. Cu toate acestea, în loc să exploatăm potenţialul acestora în beneficiul nostru comun, asistăm la o creştere a neîncrederii şi a urii; asistăm la polarizare şi la creşterea extremismului, în loc de coexistenţă şi toleranţă. Cu siguranţă, abuzurile tehnologice, dezinformarea şi alte instrumente hibride se află în centrul problemei, cu scopul de a ne submina securitatea În astfel de vremuri, a devenit mult mai uşor să distrugem decât să construim. Dar acum este momentul în care trebuie să identificăm forţa în instituţiile, principiile şi valorile globale. Toate acelea care servesc la protejarea demnităţii umane; iar demnitatea umană nu poate fi garantată fără drepturile omului. Acestea nu sunt niciodată opţionale şi continuă să fie unul dintre pilonii fundamentali ai sistemului ONU”, a spus Iohannis, adăugând că în această privinţă, instrumentele juridice internaţionale au un rol crucial.
”De exemplu, în tranziţia digitală. Constatăm că tehnologia este un amplificator global de tendinţe. Depinde de noi să decidem dacă aceasta va contribui la servicii publice mai eficiente şi mai accesibile. De asemenea, trebuie să recunoaştem rolul esenţial al societăţii civile, al apărătorilor drepturilor omului şi al implicării tinerilor în promovarea drepturilor omului. De asemenea, urmărim situaţia egalităţii de gen şi a luptei împotriva violenţei de gen. România este un susţinător ferm al egalităţii de gen, pe care o promovăm în calitate de membru al Consiliului Drepturilor Omului şi, mai recent, al Comisiei pentru Condiţia Femeilor”, a spus preşedintele.
Şeful statului a mai afirmat că nu există alternativă viabilă la Organizaţia Naţiunilor Unite, iar principiile pe care a fost construită Organizaţia rămân mai valabile ca oricând.
”Ne concentrăm acum asupra continuării reformei ONU, astfel încât aceasta să fie capabilă să facă faţă provocărilor actuale şi celor care se prefigurează. O Organizaţie a Naţiunilor Unite mai eficace şi mai eficientă. O Organizaţie a Naţiunilor Unite mai reprezentativă, în care încrederea poate fi protejată. România pledează pentru un Consiliu de Securitate extins, în care transparenţa şi responsabilitatea sunt regula, şi nu excepţie. O Organizaţie a Naţiunilor Unite mai accesibilă publicului şi cu relevanţă crescută. În care tinerii pot avea un cuvânt de spus cu privire la problemele care îi afectează. Unde vocile societăţii civile şi ale celorlalţi actori implicaţi sunt auzite. Acesta este motivul pentru care un Pact pentru Viitor a fost necesar atât de urgent. Pentru a da o nouă formă şi un nou scop viziunii noastre pentru generaţiile următoare”, a subliniat preşedintele.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.