Preşedintele României, Klaus Iohannis, a declarat că acordul semnat la Bucureşti între guvernele Republicii Azerbaidjan, Georgia, Ungaria şi România privind Parteneriatul Strategic în domeniul dezvoltării şi transportului energiei verzi este un cadou pe termen lung între ţările semnatare.
”Vă mulţumesc pentru semnarea Parteneriatului strategic în domeniul energiei verzi, dezvoltării acesteia şi transmiterii acesteia între guvernele Azerbaijanului, Georgiei, României şi Ungariei. Ne vom concentra astazi pe securitatea energetică şi cooperarea regională. Aceste subiecte au fost priorităţi cheie pentru România pentru politica noastră externă şi pentru strategia naţională de dezvoltare. Aceste subiecte au reprezentat priorităţi cheie şi pentru Uniunea Europeană. Având în vedere contextul actual de securitate din cauza agresiunii militare în Ucraina trebuie să colaborăm mai bine şi să dăm dovadă de mai multă solidaritate pentru a aborda obstacolele actuale”, a declarat Klaus Iohannis, la semnarea Acordului de la Bucureşti.
Acordul este un cadou pe termen lung, a precizat şeful statului român, pentru statele semnatare.
”Acest acord constituie un cadou pe teremen lung între ţările noastre, într-o serie de domenii foarte importante. Mai întâi transportul şi comercializarea de energie curată pentru dezvoltarea unei noi tehnologii de transmitere, inclusiv un cablu submarin pe sub Marea Neagră. Apoi, de asemenea, o idee cu privire la oxigen, la hidrogen verde şi apoi eficienţa. Este vorba de un acord ambţios care arată că putem împreună să asigurăm o contribuţie valoroasă la întărirea securităţii energetice europene şi va contribui la o creştere durabilă a cooperării în regiune”, a precizat Iohannis.
Klaus Iohannis a menţionat că un cablu submarin va transporta energia verde din Georgia.
”E bine să ne gândim mai cu curaj către energia verde. Climatul de securitate şi dificultăţile economice înseamnă că e nevoie de mai multe interconexiuni, mai multă cooperare la nivel regional şi global. Cooperarea noastră energetică este un răspuns la mişcarea strategică, va spori daptabilitatea noastră în domeniul energetic, dar şi calitatea rutelor de transport. Este o chestiune determinată de piaţă iar potenţialul energiei verzi în zona Caspică este foarte mare. Este nevoie de o gândire în viitor şi de preluarea iniţiativei în această materie, în regiunea noastră. Salut prezenţa preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ne dă încredere că va exista un sprijin a UE pentru acţiunile noastre comune. Mai concret, în etapa următoare, cablul submarin va fi amplsat în Marea Neagră şi ne dorm sporirea legăturilor de trabsport maritim de la Constanţa în Georgia”, a mai spus preşedintele.
Urmărește-ne și pe Google News
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.