Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat joi legea privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naţionale în activitatea economică, transmite Administraţia Prezidenţială. Actul normativ prevede interzicerea, timp de doi ani, a înstrăinării participaţiilor statului la companiile şi societăţile naţionale, la bănci, cât şi la oricare altă societate la care e acţionar statului, indiferent de cota de participaţie deţinută.
„La data intrării în vigoare a prezentei legi, se interzice, pentru o perioadă de doi ani, înstrăinarea participaţiilor statului la companiile şi societăţile naţionale, la bănci, precum şi la orice altă societate la care statul are calitatea de acţionar, indiferent de cota de participaţie deţinută. Se suspendă, pentru o perioadă de doi ani, orice operaţiuni privind înstrăinarea participaţiilor statului la companiile şi societăţile naţionale, precum şi la societăţile la care statul are calitatea de acţionar, începute anterior intrării în vigoare a prezentei legi”, arată actul normativ promulgat joi de şeful statului.
Măsura acelei suspendări nu se aplică operaţiunilor post-privatizare şi operaţiunilor specifice privatizării, în cazul în care transferul dreptului de proprietate asupra participaţiilor deţinute de stat s-a realizat.
„În condiţiile legii, statul român poate dobândi, în oricare dintre modalităţile prevăzute de lege, participaţii la societăţile care desfăşoară activităţi economice în domeniile:
a) producţia şi comercializarea de medicamente, dispozitive medicale, seruri şi vaccinuri, servicii medicale şi paramedicale;
b) industria constructoare de maşini, metalurgică, alimentară, agricultură, silvicultură, exploatarea forestieră;
c) producţia, transportul, distribuţia şi furnizarea de energie electrică şi energie termică;
d) explorarea, exploatarea, extracţia, producţia şi prelucrarea resurselor minerale;
e) transportul, construcţia şi administrarea de infrastructură rutieră, feroviară, navală şi aeriană;
f) captarea, tratarea şi distribuţia apei potabile şi a apei pentru irigaţii;
g) poştă, comunicaţii şi tehnologia informaţiei”, mai arată legea promulgată.
De asemenea, dobândirea de participaţii de către stat se face cu respectarea dispoziţiilor privind ajutorul de stat, concurenţa şi competitivitatea.
Senatul a adoptat proiectul de lege al PSD, semnat în numele iniţiatorilor de Şerban Nicolae, pe 19 mai, iar Camera Deputaţilor a votat decizional propunerea legislativă pe data de 10 iunie.
Ulterior proiectul a fost atacat la CCR de către grupul parlamentar al PNL, însă pe 14 iulie judecătorii Curţii au decis că actul normativ este constituţional.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.