Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat că Uniunea continuă să creadă în nevinovăţia Annei Horvath, viceprimar de Cluj, susţinând că noile acuzaţii care îi sunt aduse lui Horvath de către Agenţia Naţională de Integritate fac parte dintr-o campanie de discreditare a acesteia.
”Uniunea Democrată Maghiară din România a constatat, cu regret, reeditarea unui nou capitol în campania de discreditare a Annei Horváth (...) În procedurile ANI, acest tip de denunţ imediat – prin care politicianul implicat este privat de dreptul de a demonstra, mai întâi, prin recurs la decizia administrativă, că acuzaţiile prezentate sunt nefondate – constituie o excepţie, în mod clar discriminatorie şi ridică suspiciunea de abuz”, se arată într-un comunicat al lui Kelemen Hunor, cu referire la sesizarea DNA Cluj în legătură cu faptul că Horváth s-ar face vinovată de conflict de interese de natură penală.
Kelemen Hunor precizează că Horváth Anna a informat ANI că nu mai avea relaţii cu două ONG-uri în momentul în care acestea au primit finanţare de la Consiliul Local Cluj în cadrul unei şedinţe la care a participat şi viceprimarul UDMR.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”În informarea trimisă către ANI, încă în luna ianuarie a acestui an, Horváth Anna a precizat faptul că, în conformitate cu prevederile legii, în luna iunie 2012 – deci cu 8 luni înaintea adoptării Hotărârii Consiliului Local – a demisionat, printr-un act notarial, din funcţia de preşedinte al Asociaţiei Claudiopolis. De asemenea, viceprimarul a informat ANI şi cu privire la faptul că s-a aflat în relaţie contractuală cu Universitatea Sapientia doar în perioada dinaintea obţinerii mandatului de consilier local, mai exact în anii 2008, 2009 şi 2010”, susţine preşedintele UDMR.
El consideră că noile acuzaţii care-i sunt aduse lui Horváth arată că România este guvernată de ”organizaţii de forţă”. ”S-a dovedit din nou că, astăzi, în România nu se poate vorbi de stat de drept. Aşa cum am subliniat de mai multe ori, ţara este guvernată de organizaţii de forţă, procurorii îşi exercită puterea de influenţă foarte mare asupra deciziei judecătorilor, ceea ce este inacceptabil, mai ales într-o ţară a Uniunii Europene”, afirmă Kelemen.
Potrivit acestuia, Horváth Anna este un exemplu pozitiv pentru modul în care sunt susţinute drepturile comunităţii maghiare din Ardeal. ”Uniunea continuă să creadă în nevinovăţia Annei Horváth”, a conchis Kelemen Hunor.
Agenţia Naţională de Integritate a cerut DNA Cluj, marţi, să o cerceteze pe Horvath Anna, viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, pentru conflict de interese, deoarece în perioada exercitării mandatului a participat la şedinţa Consiliului Local în care s-au alocat bani pentru o asociaţie în cadrul căreia este preşedinte şi pentru o universitate unde a fost cadru didactic.
Agenţia Naţională de Integritate a constatat încălcarea regimului juridic al conflictului de interese în materie administrativă şi a identificat indicii privind posibila săvârşirea a infracţiunii de conflict de interese în materie penală de către Horvath Anna, viceprimar al municipiului Cluj-Napoca, motiv pentru care a fost sesizată Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj”, se arată într-un comunicat transmis marţi de ANI.
Potrivit ANI, Horvath Anna a participat, în perioada exercitării mandatului de viceprimar 2012 - 2016, la şedinţa Consiliului Local al municipiului Cluj-Napoca, în care a fost adoptată o Hotărâre prin care s-a dispus alocarea a 90.000 lei către Asociaţia Claudiopolis – Asociaţia pentru Dezvoltarea Comunităţii în cadrul căreia este preşedinte, şi alocarea sumei de 30.000 lei Universităţii Sapientia din partea căreia ”persoana evaluată a beneficiat de foloase prin intermediul contractelor încheiate în calitate de cadru didactic”.
Viceprimarul din Cluj-Napoca Horvath Anna a fost trimisă în judecată de DNA, în 20 decembrie, pentru trafic de influenţă şi spălare a banilor, în dosarul în este acuzată că, în perioada februarie-mai, şi-a folosit influenţa pe lângă funcţionari publici din Primărie, pentru ”urgentarea avizării unor proiecte imobiliare” pentru care omul de afaceri Fodor Zsolt avea interese economice, ea cerând în schimb 60 de abonamente la două festivaluri de muzică pentru voluntarii care o sprijineau în campania electorală la alegerile locale.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.