Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, sâmbătă, la ceremonia de depunere a jurământului pentru un nou mandat, că va fi preşedintele tuturor românilor. "Nu există mai multe Românii, ci o singură Românie care ne aparţine tuturor şi căreia îi aparţinem", a spus el. Şeful statului a mai spus că, dincolo de progresele evidente, "bilanţul ultimilor 30 de ani nu este satisfăcător şi este dezamăgitor în raport cu potenţialul ţării". Iohannis s-a adresat şi românilor din diaspora: ”Şi nouă ne este dor de voi şi vă aşteptăm cu drag acasă”.
"Dragi români, preiau cu multă emoţie al doilea mandat de preşedinte, profund onorat de încrederea care mi-a fost acordată. (...) Votul reprezintă cel mai puternic instrument pentru a indica drumul pe care vrem ca ţara noastră să-l parcurgă", a spus Iohannis, în cuvântul de inaugurare a noului mandat de preşedinte al României.
El s-a referit şi la jurământul rostit, spunând că "destinul românilor rezidă în forţa creatoare a neamului nostru".
"Vă asigur că voi fi preşedintele tutuor românilor, atât al celor care m-au votat şi susţinut, cât şi al celor care au avut altă opţiune. Sunt convins că avem multe lucruri în comun. Nu există mai multe Românii, ci o singură Românie care ne aparţine tuturor şi căreia îi aparţinem", a afirmat el.
”Doar împreună vom reuşi”, a adăugat preşedintele, care a spus că nu a existat niciun obiectiv major realizat fără implicarea majorităţii românilor.
”În limitele competenţelor constituţionale, voi face tot ceea ce stă în puterile mele pentru ca România europeană, modernă şi puternică, visul unor întregi generaţii pentru care românii au ridicat baricade în decembrie `89 şi proiectul pentru care au ieşit de nenumărate ori în stradă şi la vot, să devină realitate”, a mai spus şeful statului.
Acesta a vorbit despre drumul României, care nu a fost deloc uşor.
”Cu 101 ani în urmă, părinţii naţiunii noastre – românii curajoşi care au visat, au trudit şi au murit pentru unire - au dat naştere celui mai frumos şi mai măreţ proiect românesc al încercatei noastre istorii. Drumul nu a fost deloc uşor în veacul care s-a scurs de la Marea Unire din 1918.Am progresat împreună, depăşind nenumărate tragedii, perioade întunecate de represiune cruntă sub tiranie şi dictatură. Istoria ne învaţă multe lecţii, dar poate că una dintre cele mai importante este aceea că, atunci când ne confruntăm cu dificultăţi care par insurmontabile, nu trebuie să ne pierdem nădejdea. Nu trebuie să dăm vina pe alţii. Nu trebuie să fugim de responsabilităţi. Nu, dimpotrivă, trebuie să ne unim forţele şi energiile, aşa cum au făcut-o înaintaşii noştri, pentru că doar împreună vom reuşi!”, a mai spus Iohannis.
Potrivit acestuia, ”nu a existat niciun obiectiv naţional de anvergură care să fi fost realizat fără sacrificii, fără solidaritate sau fără implicarea majorităţii românilor”.
”Se împlinesc trei decenii de la Revoluţia din Decembrie 1989, care, prin jertfă de sânge, a redat României destinul său european şi democratic. Însă, dincolo de progresele evidente, bilanţul ultimilor 30 de ani nu este unul satisfăcător, nu se ridică nici la nivelul aşteptărilor societăţii şi este dezamăgitor în raport cu potenţialul real al ţării. Trebuie să depăşim odată pentru totdeauna marasmul veşnicei perioade de tranziţie. Prea multe generaţii au fost de sacrificiu! Oamenii s-au săturat, pe bună dreptate, de atâtea schimbări fără finalitate, care nu au produs rezultatele scontate. Nu ne mai putem permite să irosim preţioase şanse, valoroase oportunităţi şi inestimabil timp! Este, aşadar, momentul unei noi etape de dezvoltare a României”, a mai afirmat preşedintele Klaus Iohannis.
Şeful statului a prezentat obiectivele pentru cel de-al doilea mandat.
”Obiectivul meu fundamental este acela de a construi o ţară prosperă, sigură, un stat funcţional, cu instituţii democratice consolidate, în care legea este egală pentru toţi. O voce puternică în Europa şi în lume, o ţară care îşi promovează valorile şi identitatea şi îşi protejează resursele. Un stat în care Guvernul lucrează cu responsabilitate în beneficiul tuturor cetăţenilor, iar Parlamentul legiferează bine şi eficient. Altfel spus, România normală, proiectul în care se regăsesc milioane de români şi faţă de care şi-au arătat de o manieră atât de categorică susţinerea”, a mai declarat Iohannis.
Acesta consideră că ”principiul de la care va trebui să plecăm în acest amplu demers de transformare a României este acela că statul, prin instituţiile sale, se află în slujba cetăţeanului pe care îl serveşte şi îl respectă”.
”Este imperativă refacerea încrederii oamenilor în autorităţile publice, a căror credibilitate a fost puternic zdruncinată. Dar acest lucru nu se poate realiza fără o evaluare serioasă şi fără reaşezarea, pe fundamente corecte, a administraţiei publice.Toate instituţiile statului vor trebui să treacă printr-un riguros proces de modernizare pentru a răspunde cu adevărat nevoilor societăţii şi interesului general. Sunt şi voi rămâne un susţinător ferm al creării unei culturi a integrităţii funcţiei publice, la baza căreia se află un set de valori etice şi principii imuabile. O justiţie independentă este o condiţie indispensabilă a unei democraţii veritabile, o garanţie a respectului pentru drepturile şi libertăţile fundamentale. Şi în acest mandat voi continua să acţionez cu aceeaşi hotărâre pentru ca cetăţenii să îşi consolideze încrederea în stat. Voi continua să sprijin fără rezerve lupta anticorupţie şi voi folosi toate prerogativele constituţionale pentru ca independenţa justiţiei şi domnia legii să nu fie alterate”, a mai afirmat preşedintele.
Acesta consideră că ”legislaţia va trebui să fie sistematizată şi simplificată, printr-un proces de maximă responsabilitate, pentru a elimina riscul ca România să devină un stat blocat într-un hăţiş birocratic şi legislativ imposibil de desluşit”.
”Îmi doresc ceea ce aşteaptă în definitiv şi cetăţenii, mediul de afaceri şi chiar decidenţii politici: o legislaţie coerentă şi adecvată realităţii, uşor de înţeles şi aplicat, eliberată de orice formă nocivă de populism. (...) Funcţionarea eficientă a marilor sisteme publice este, de asemenea, esenţială. Venituri suficiente şi sigure pentru pensionarii noştri, spitale şi şcoli curate şi bine dotate, cu medici şi dascăli corect răsplătiţi pentru munca lor, pe criterii de performanţă, infrastructură modernă, toate acestea nu mai trebuie să reprezinte excepţia, ci starea de normalitate în România. Pentru a asigura creşterea economică necesară susţinerii acestor sisteme publice, încurajarea mediului de afaceri şi sprijinirea lui prin politici guvernamentale sănătoase sunt vitale”, a mai spus Iohannis.
”România normală este ţara care îşi protejează cetăţenii. Voi asigura şi pe mai departe îndeplinirea acestui obiectiv, continuând angajamentele de succes ale politicii noastre externe şi de securitate, bazate pe cei trei piloni: consolidarea rolului României în Uniunea Europeană şi în NATO, precum şi aprofundarea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii”, a mai afirmat şeful statului.
”Există astăzi premisele pentru ca şi Preşedintele, şi Parlamentul, şi Guvernul să lucreze temeinic în direcţia atingerii aceloraşi obiective de ţară. Este o şansă extraordinară pentru dezvoltarea reală a României, suntem datori să nu o irosim! Să răspundem, aşadar, cu loialitate aşteptărilor a milioane de români!”, a mai spus IOhannis, în iscursul său.
Iohannis s-a adresat şi românilor din diaspora.
”Dragi români de pretutindeni, Şi nouă ne este dor de voi şi vă aşteptăm cu drag acasă! Indiferent că trăim în interiorul graniţelor sau în afara lor, în inimile noastre visăm cu toţii la aceeaşi Românie, o ţară prosperă şi sigură, o casă primitoare pentru toţi cetăţenii săi. Devotamentul şi implicarea voastră sunt de nepreţuit şi contăm şi în viitor pe contribuţia voastră valoroasă! La 30 de ani de la Revoluţia din 1989, trebuie să avem maturitatea să înţelegem că suntem obligaţi să ne rupem definitiv de tarele trecutului şi să începem un nou capitol. Destinul nostru va fi pe atât de impunător, pe cât de măreţ este idealul în care credem”, a mai spus Iohannis.
Klaus Iohannis a depus jurământul pentru un nou mandat de preşediinte al României, într-o ceremonie care are loc în Plenul Parlamentului.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a citit declaraţia Parlamentului privind depunerea jurământului de către preşedintele reales, cei prezenţi ridicându-se în picioare.
Ulterior, Patriarhul Daniel a binecuvântat învestirea preşedintelui.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.