Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, marţi, la bilanţul MApN pe anul 2016, că obiectivul României este de a-şi consolida statutul de furnizor de securitate în cadrul NATO şi UE, precum şi construirea unui profil mai puternic în aceste organizaţii, alături de întărirea parteneriatului cu SUA.
Preşedintele a atras atenţia asupra actualului context internaţional, caracterizat de provocări la adresa securităţii globale şi regionale "fără precedent" după sfârşitul Războiului Rece. El a amintit prelungirea conflictului din Ucraina, "fără întrevederea unei soluţii politice viabile", tergiversarea găsirii unei căi rezonabile şi negociate pentru a pune capăt războiului din Siria, "virulenţa terorismului islamic anti-occidental" practicat de Daesh şi "criza produsă de afluxul masiv de refugiaţi în căutare de azil în Europa".
"Într-un astfel de context, devine cu atât mai important pentru România să-şi dezvolte direcţiile pe care îşi fundamentează politica externă. În acest sens, pentru noi rămân prioritare consolidarea parteneriatului strategic cu Statele Unite ale Americii şi construirea unui profil mai puternic în NATO şi Uniunea Europeană, ca piloni strategici pentru garantarea securităţii ţării noastre", a afirmat şeful statului.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Iohannis a spus că este astfel de nevoie de o consolidare a cooperării în cadrul NATO şi UE, apreciind recentele decizii ale Uniunii, precum şi cele ale Alianţei, de la ultimul summit, precum consolidarea prezenţei la Marea Neagră.
"Cu toţii ne dorim ca România să fie o ţară puternică şi respectată în Europa şi în lume. Ţara noastră a dovedit că poate fi un furnizor de securitate, iar acest statut poate fi consolidat atât prin măsuri de politică externă, cât şi prin măsuri care vizează creşterea capacităţii operaţionale a armatei. Un stat capătă credibilitate strategică internaţională dacă are o armată puternică. Avem nevoie de o armată bine dotată şi instruită", a continuat Iohannis, pledând pentru respectarea Strategiei Naţionale de Apărare a Ţării.
Preşedintele a lăudat MApN pentru eforturile depuse în aceste direcţii, precum şi pentru continuarea transformării Armatei, operaţionalizarea structurilor aliate de pe teritoriul ţării noastre, precum şi creşterea calităţii vieţii personalului Armatei. Iohannis a subliniat şi că MApN trebuie să continue eforturile pentru implementarea deciziilor NATO de pe teritoriul României, prin structurile operaţionalizate în ţară.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.