Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, înaintea Consiliului European, că poziţia României cu privire la scenariile propuse de preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, este că o Europă cu mai multe viteze ar fi "contraproductivă" şi nu trebuie perpetuată actuala situaţie, în care există dosare în care nu toţi membrii UE sunt implicaţi în mod egal. Şeful statului afirmă că aceasta ar trebui să fie o situaţie tranzitorie, nu care să definească viitorul Uniunii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Vineri va avea loc o discuţie informală în formatul UE 27, fără Marea Britanie, în cadrul cărei nu vor fi luate decizii, ci va fi pregătit summitul de la Roma, din 25 martie.

Iohannis a subliniat din nou, înainte de plecarea către Bruxelles, că ne aflăm în acest moment în prima fază a discuţiilor, după prezentarea celor cinci scenarii de către preşedintele CE, Jean Claude Juncker, şi în mod cert vor urma mai multe dezbateri, atât la nivelul Uniunii, cât şi în România. Preşedintele a mai spus că nici nu este obligatoriu ca UE să aleagă unul dintre cele cinci scenarii prezentate, ci, în urma discuţiilor, ar putea să apară o nouă variantă, ca fiind mai convenabilă şi fezabilă.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

"Poziţia noastră este bine cunoscută. Am avut această poziţie încă de la început, am reiterat-o de fiecare dată când a venit vorba despre acest lucru. Noi credem, şi am spus acest lucru foarte clar şi ferm, într-o UE puternică, unită, solidară, iar această consolidare trebuie să o realizăm împreună, toţi cei 27", a afirmat Iohannis.

El a prezentat şi un calendar al acestui plan de acţiune pentru viitorul UE, spunând că discuţiile vor începe formal pe 25 martie, la Roma, dar concluziile vor fi aprobate abia la Consiliul European din decembrie 2017, când se vor stabili şi paşii viitori, care se vor derula până în primul semestru din 2019, când procesul trebuie să se încheie.

Preşedintele a vorbit pe larg şi despre ideea Europei cu mai multe viteze, aşa cum arată unul dintre scenariile propuse de Jean Claude Juncker şi care a stârnit cele mai multe dezbateri şi controverse. Iohannis a afirmat că există o diferenţă între a constata că în unele domenii se acţionează în mai multe viteze şi a decide că aşa trebuie să arate viitorul Uniunii.

"Nu am fost de părere că este bine să mergem pe variante cum ar fi Europa cu mai multe viteze sau Europa cu două viteze sau Europa cercurilor concentrice. Nu, noi dorim o UE unită şi puternică. Acest lucru a fost şi va fi în continuare prezentat ca şi poziţia României, şi de mine, dar şi de toţi ceilalţi participanţi la dezbatere şi la procesul diplomatic", a mai spus şeful statului.
 
Iohannis a subliniat că acest mod de abordare nu trebuie să continue şi pe viitor, iar Europa mai multor viteze nu este un scenariu acceptabil pentru România.

"Nu trebuie să facem confuzia între constatarea că acum ţările UE se mişcă cu viteze diferite şi obiectivul către care tindem. (...) S-a vehiculat deja că ţările care pot mai mult să facă mai mult. Şi în momentul de faţă avem dosare pe care se lucrează în acest fel: zona euro şi zona Schengen. Da, dar aceste dosare sunt deschise pentru toată lumea şi cei care încă nu au ajuns acolo trebuie să lucreze mai intens, mai bine, ca în final să ajungă tot acolo", a mai spus Iohannis.

Preşedintele a pledat pentru o cale de acţiune care să se refere la viitorul pe termen lung al UE, precizând că ideea mai multor viteze nu poate funcţiona decât pe termen scurt.

"Să nu dezvoltăm proiecte exclusiviste. Ar fi contraproductiv dacă UE ar accepta proiecte care sunt accesibile doar unor membri şi altora nu. De fapt, asta ar însemna Europa cu mai multe viteze şi asta în mod clar nu ne dorim. Constatăm că acum avem astfel de proiecte, dar ele trebuie să reprezinte faze intermediare, de tranziţie, trebuie să reprezinte excepţiile, în niciun caz regula", a mai spus şeful statului.

Klaus Iohannis a mai spus că la Consiliul European de la Bruxelles se va mai discuta, joi şi vineri, şi despre politica comercială, politica economică şi crearea locurilor de muncă, securitate externă, apărare, migraţie şi relaţiile externe ale Uniunii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.