Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că, în opinia sa, există o prea mare distanţă între cetăţeanul european şi conducerea instituţiie europene. Şeful statului a oferit exemplul protestelor fermierilor din toată Europa şi s-a întrebat cum este posibil să fi fost făcute o serie de reglementări în anul 2020, fără a discuta cu aceştia şi apoi, „în anul de graţie 2024”, fermierii să iasă în stradă la proteste.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Haideţi să nu uităm pe cetăţeanul european. Europenii au aşteptări de la instituţiile europene şi aceste aşteptări nu au fost întotdeauna satisfăcute. După părerea mea, există o distanţă prea mare între alegător şi conducerea instituţiilor europene, deci între alegător şi Bruxelles, cum se spune aşa generic. Ar fi de dorit şi ar fi important şi este important pentru viitorul Uniunii ca acestea două să se reaproprie, adică europeanul să se regăsească în politicile europene, iar politicul european să asculte mai bine ce doresc europenii”, a afirmat Klaus Iohannis, miercuri la Cotroceni, într-o conferinţă de presă susţinută împreună cu omologul său italia Sergio Mattarella.

El a vorbit despre protestele fermierilor din Europa şi s-a întrebat cum de a fost posibil să fie făcute reglementări europene în anul 2020, iar patru ani mai târziu să asistăm la proteste.

Evenimente

27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)
30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

„Ca să nu rămân doar în zona pur teoretică, daţi-mi voie să dau un exemplu. Am avut şi cred că o să mai avem proteste extinse ale fermierilor europeni, pentru că s-au reglementat anumite zone cu care fermierii nu rezonează, ei se simt ameninţaţi în chiar existenţa lor, a fermelor lor, a familiilor lor. Aceste proteste au avut loc în anul de graţie 2024, chit că reglementările respective sunt din anul 2020. Atunci am întrebat şi public, n-am primit niciun răspuns, dar întreb şi aici – cum s-a putut să se reglementeze în 2020 ceva care priveşte milioane de fermieri români, nu s-a discutat cu ei, până când patru ani mai târziu au ieşit în toată Europa pe stradă şi au protestat? E clar că aici comunicarea nu a fost optimală. Acesta este doar un exemplu. Mai sunt şi altele”, a mai precizat Iohannis.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.