Preşedintele Klaus Iohannis a decorat, vineri, şase instituţii de învăţământ superior, priontre care ASE şi Universitatea Politehnică din Bucureşti, cadre medicale, precum şi pe criticul de film Marina Constantinescu şi pe actorul şi regizorul Petru Hadârcă. "În arhitectura unei naţiuni, sănătatea şi educaţia constituie surse ale bunăstării, iar cultura este cea care ne defineşte, semnificând însăşi identitatea noastră naţională", a afirmat Iohannis, la ceremonie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Şeful statului a decorat  cadre medicale, cu prilejul Zilei Naţionale a României, pentru "contribuţia importantă avută în practica medicală, pentru serviciile aduse la îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei, pentru profesionalismul, grija şi devotamentul arătate în îngrijirea bolnavilor.

Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Cavaler a fost acordat Rodicăi Ciauş, medic primar pediatru; lui Victor Costache, conferenţiar universitar doctor, medic primar chirurgie cardiovasculară şi toracică şi lui Sebastian Nicolae Ionescu, profesor universitar doctor, medic primar chirurgie şi ortopedie pediatrică;

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Ordinul „Meritul Sanitar” în grad de Cavaler  fost acordat lui Marian Anghelescu, medic specialist ortopedie-traumatologie; lui Sorin Liviu Băilă, medic primar chirurgie cardiovasculară; lui Corneliu-Gheorghe Costăchel, medic specialist medicină de familie, Doinei Drăgănescu, profesor universitar doctor, farmacist şi Doinei Carmen Mazilu, asistent medical şef.

De asemenea, în semn de apreciere şi recunoaştere pentru contribuţia importantă avută la dezvoltarea medicinei româneşti, pentru dăruirea, talentul şi profesionalismul de care au dat dovadă de-a lungul carierei medicale, Preşedintele Klaus Iohannis a conferit Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Cavaler, cu însemn pentru civili, domnului profesor dr. Săndesc Dorel.

Şeful statului a decorat şi instituţii de învăţământ superior, cu prilejul Zilei Naţionale a României, în semn de apreciere deosebită pentru rezultatele de excepţie obţinute în procesul de formare intelectuală şi umană a tinerelor generaţii, pentru promovarea calităţii învăţământului universitar românesc.

Au fost acordate: Ordinul „Meritul pentru Învăţământ” în grad de Mare Ofiţer  Academiei de Studii Economice din Bucureşti; Ordinul „Meritul pentru Învăţământ” în grad de Comandor Universităţii „Politehnica” din Bucureşti şi Universităţii Naţionale de Educaţie Fizică şi Sport din Bucureşti; Ordinul  „Meritul pentru Învăţământ”  în grad de Ofiţer Universităţii Petrol-Gaze din Ploieşti, Universităţii din Petroşani şi Universităţii „Transilvania” din Braşov; Ordinul „Meritul pentru Învăţământ” în grad de Cavaler Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi.   

Preşedintele Klaus Iohannis i-a decorat şi pe pe Marina Constantinescu şi Petru Hadârcă, într-o ceremonie desfăşurată la Palatul Cotroceni, cu prilejul Zilei Naţionale a României.

"Sănătatea, educaţia şi cultura reprezintă pilonii unei societăţi puternice, prospere. În arhitectura unei naţiuni, sănătatea şi educaţia constituie surse ale bunăstării, iar cultura este cea care ne defineşte, semnificând însăşi identitatea noastră naţională, valorile noastre comune, transmise cu înţelepciune din generaţie în generaţie. Anul 2018 are o însemnătate specială pentru noi, românii. Este un an de celebrare a trecutului, dar şi unul în care punem bazele proiectului nostru de viitor şi ale viziunii noastre pentru o Românie Educată, democratică şi puternică, pentru încă 100 de ani cel puţin", a spus şeful statului, în discursul său.

El a mai spus că avem profesionişti de excepţie în România, tineri entuziaşti, dornici să se perfecţioneze acasă şi să contribuie la reputaţia medicinei româneşti, în pofida dificultăţilor cu care se confruntă sistemul de sănătate.       

"Fără îndoială, cu ocazia Centenarului ar trebui să mulţumim universităţilor pentru uriaşa lor contribuţie în formarea de specialişti în diverse domenii, precum şi pentru activitatea lor în cercetare şi inovare. În secolul XXI, rolul lor va fi mai important ca niciodată, pe măsură ce automatizarea şi digitalizarea economiei cresc nevoia societăţii pentru specialişti de vârf , dar şi antreprenori creativi. Doar cu ajutorul unei educaţii de calitate putem să atingem obiectivele pe care ni le propunem ca ţară în al doilea secol de unitate", a afirmat Klaus Iohannis, menţionând că, în urmă cu doi ani, a fost iniţiat proiectul "România Educată", prin care s-a dorit dezvoltarea unei viziuni şi a unei strategii pe termen lung pentru sistemul de învăţământ.

Şeful statului a menţionat că, săptămâna viitoare, rezultatele preliminare ale proiectului vor fi lansate în dezbatere publică.

"Doamnă Marina Constantinescu, distincţia acordată în numele statului român semnifică importanţa pe care o are arta scenei în spaţiul cultural românesc. Teatrul este şcoala şi memoria libertăţii unei naţiuni care a dat şi continuă să dea lumii mari regizori, actori, scenografi şi critici de teatru. Domnule Petru Hadârcă, distincţia pe care astăzi v-am înmânat-o este un simbol prin care România doreşte să marcheze unitatea valorilor şi aspiraţiilor care au animat generaţia Marii Uniri. Mă bucur că puteţi oferi celor care trec pragul Teatrului Naţional Mihai Eminescu de la Chişinău, pe care îl conduceţi, lumina cuvintelor marelui poet naţional", le-a spus Iohannis personalităţilor decorate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.