Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, întrebat marţi la Buenos Aires despre discuţiile din coaliţie privind supraimpozitarea salariilor bugetarilor care depăşesc remuneraţia şefului statului, că este o problemă sistemică şi nu poate fi rezolvată cu măsuri punctuale. Acesta a adăugat că este necesară o discuţie aşezată în coaliţie pentru a găsi o soluţie integrată, dacă vor fi modificări ale impozitării şi salarizării, pentru că este nevoie să existe sustenabilitate şi echitate socială.
„Cred că între timp ar fi un număr considerabil mai mare care au salariul mai mare decât preşedintele, dar asta sigur că este o problemă sistemică şi nu cred că poate fi rezolvată prin măsuri punctuale. Trebuie să avem o discuţie aşezată, aprofundată pentru a garanta sustenabilitatea sistemului de impozitare. Aşa măsuri scoase cu penseta dintr-un pachet posibil pot fi discutate. Evident, toate trebuie să fie discutate, dar eu mă aştept de la coaliţie să vină cu o soluţie integratoare. Dacă vrem să umblăm la salarii şi impozitare, ok, dar hai să o facem pe tot sistemul, să îl reaşezăm şi să căutăm ceea ce se numeşte sustenabilitate şi echitate socială”, a afirmat Klaus Iohannis, întrebat marţi la Buenos Aires dacă este oportună o astfel de supraimpozitare şi dacă liderii coaliţiei îşi vor respecta promisiunea că nu vor exista creşteri de taxe şi impozite noi.
Preşedintele PSD Marcel Ciolacu a propus luni, în coaliţia de guvernare, impozitarea progresivă a veniturilor care depăşesc salariul preşedintelui, respectiv 25.000 de lei, măsură care ar urma să se aplice atât la stat cât şi la privat. Ministerul Finanţelor trebuie să vină cu o analiză, într-o săptămână, privind impactul unei astfel de măsuri.
De asemenea, premierul şi liderul PNL Nicolae Ciucă a declarat, marţi la Iaşi, despre discuţiile din coaliţie privind o impozitare a veniturilor suplimentare, că este adevărat că aseară au discutat, el precizând că nu este vorba despre o supraimpozitare, ci despre impozitarea anumitor venituri. El a precizat că pachetul de masuri nu va intra în vigoare de la 1 mai, care este săptămâna viitoare. „Nu avem cum să luăm această decizie până când Ministerul de Finanţe nu va prezenta o analiză clară”, a arătat şeful Executivului.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.