Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni la ceremonia de inaugurare a Casei Francofoniei, că aceasta reprezintă „o dovadă a apartenenţei la un set de valori care ne sunt nouă, românilor, o preţioasă moştenire, dar şi catalizator al energiilor prezentului”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
„La un an şi jumătate de la începerea lucrărilor, iată-ne astăzi la ceremonia de inaugurare a Casei Francofoniei din campusul Universităţii Naţionale de Ştiinţă şi Tehnologie - Politehnica Bucureşti. Doamnă secretar general al Francofoniei, sunteţi primul oaspete al acestei investiţii româneşti în viitorul Francofoniei! Ne aflăm împreună, la începutul unui nou an universitar, într-un loc care demonstrează angajamentul ţării noastre faţă de obiectivele Francofoniei ştiinţifice, ca şi faţă de priorităţile Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei, în cadrul căreia România împlineşte trei decenii de apartenenţă activă”, a afirmat Klaus Iohannis, luni la inaugurarea Casei Francofoniei.

Şeful statului a mai spus că în campusul Politehnicii din Bucureşti învaţă peste 4.000 de studenţi din ţări care fac parte din Organizaţia Internaţională a Francofoniei.
 
„Aceasta arată importanţa pe care o are educaţia între preocupările noastre, ca loc de întâlnire între identităţi, ca generatoare de solidarităţi, şi arată în mod concret cum vedem noi Francofonia Viitorului. Casa Francofoniei, ca şi spaţiul academic francofon din România, reprezintă o dovadă a apartenenţei la un set de valori care ne sunt nouă, românilor, o preţioasă moştenire, dar şi catalizator al energiilor prezentului. În 2022, când am participat la punerea temeliei Casei Francofoniei, am avut aici şi o emoţionantă întâlnire cu un grup de refugiaţi din Ucraina. A fost un moment cu o mare încărcătură simbolică, o expresie a solidarităţii României cu cei care luptă pentru libertate, democraţie şi respectarea drepturilor omului, ca şi pentru prevalenţa forţei dreptului în faţa dreptului forţei. Aceste valori, care sunt şi misiuni fundamentale ale Francofoniei, vor rămâne şi pe mai departe obiective esenţiale ale politicii noastre externe şi vor continua să fie priorităţi pe agenda noastră la nivel internaţional”, a completat preşedintele Iohannis.
 
El a adăugat că „în contextul începutului noului an universitar şi al intrării în vigoare a noilor legi ale educaţiei, care au fost fundamentate pe proiectul „România Educată”, inaugurarea Casei Francofoniei reprezintă un exemplu elocvent al eforturilor de a internaţionaliza învăţământul superior din ţara noastră. Felicit Politehnica Bucureşti pentru rezultatele pozitive obţinute în această direcţie, prin numeroasele proiecte derulate”.
 
În acest parcurs, sunteţi deja implicaţi într-o competiţie academică foarte vie, care provoacă şi stimulează. Este o competiţie care, în final, generează progres ştiinţific şi atrage deopotrivă studenţi talentaţi şi companii interesate. Încurajez comunităţile academice din întreaga ţară să se implice cu toată energia în procesul de dezvoltare a parteneriatelor internaţionale şi a colaborării cu mediul de afaceri, în vederea creşterii contribuţiei învăţământului nostru superior în domeniul combaterii schimbărilor climatice, a poluării şi a deteriorării biodiversităţii. Totodată, trebuie să ne concentrăm pe abordarea provocărilor la adresa securităţii energetice şi cibernetice. În încheiere, doresc să vă urez tuturor un an universitar cât mai reuşit! Cu eforturi comune, hotărâre şi perseverenţă, vom putea realiza progrese semnificative în domeniul învăţământului superior şi al dezvoltării sustenabile”, a conchis Preşedintele României.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.