Europarlamentarul PSD Victor Negrescu susţine, într-un interviu pentru News.ro, că Republica Moldova ar putea adera la UE într-un interval cuprins între 5 şi 7 ani, cu condiţia ca procesul să fie unul accelerat. În ultimii 8 ani, UE a trimis la Chişinău 600 de milioane de euro, dintre care 200 numai în ultimele trei luni, de la începutul războiului din Ucraina. Cât despre o posibilă unire între România şi Republica Moldova, Victor Negrescu critică faptul că ”unii actori populişti din România vor să decidă pentru cetăţenii din Republica Moldova, în locul lor”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

News.ro: Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, va vorbi miercuri în Parlamentul European. Care e miza acestui discurs?

Victor Negrescu: Este un discurs extrem de important. Confirmă parcursul european al Republicii Moldova şi faptul că ţara se află pe o linie dreaptă spre aderarea la UE. Iar acest parcurs nu mai poate fi împiedicat de către nimeni.

Asta am auzit şi acum 8 ani, când Republica Moldova a semnat Tratatul de asociere la UE.

Victor Negrescu:Acordul de asociere a fost un moment important pentru că au apărut cerinţe şi recomandări majore pentru Republica Moldova. Trebuie să spunem că de la acel moment până astăzi, Republica Moldova a beneficiat de sume consistente de bani: aproximativ 600 de milioane de euro, aduşi de UE în Republica Moldova, bani fără de care Republica Moldova poate că nu ar fi reuşit să facă reforme. Mai mult decât atât, în ultimii 8 ani s-a schimbat dramatic economia Republicii Moldova. Astăzi, principalul partener comercial este UE, principalul investitor este UE, lucruri care nu erau valabile până la momentul Acordului de asociere. Cei care au contribuit la acel moment au făcut un pas înainte extrem de important, la fel cum şi acest discurs din plenul Parlamentului European va fi un moment simbolic, dar extrem de important în ceea ce priveşte obţinerea statutului de candidat.

Guvernul Republicii Moldova a primit de la Bruxelles chestionarul de aderare la UE.

Victor NegrescuŞi Republica Moldova a reuşit să răspundă într-un ritm record celor aproape 2.000 de întrebări formulate de către Comisia Europeană. Sperăm ca aceste răspunsuri să fie analizate la fel de rapid de Comisia Europeană şi să avem obţinerea unui proces de aderare accelerat pentru Republica Moldova alături de Ucraina şi de Georgia.

Care este pasul următor în procesul de aderare?

Victor NegrescuÎn momentul de faţă, Executivul european va analiza acel chestionar de aderare. Cu siguranţă, vor fi şi solicitări de clarificare cu privire la răspunsurile formulate de Republica Moldova. Acest proces poate să dureze foarte mult, dar noi, în Parlamentul European, am fost extrem de clari: ne-am dori ca răspunsul Comisiei Europene să fie dat anul acesta. Dacă Republica Moldova a oferit răspunsuri în câteva luni, şi Comisia Europeană trebuie să dea dovadă de aceeaşi seriozitate şi  responsabilitate formulând poziţia sa în acelaşi interval de timp, adică foarte rapid. Până la finalul anului, sper să avem un răspuns clar, ferm, în ceea ce înseamnă conferirea acestui statut de candidat al Republicii Moldova pentru aderarea la UE. Apoi, pentru Chişinău va urma un nou pas extrem de dificil, care  înseamnă reforme. Iar aceste reforme vor schimba într-un sens pozitiv felul în care arată această ţară din toate punctele de vedere.

În cel mai optimist scenariu, când ar putea adera Republica Moldova la UE?

Victor NegrescuUn parcurs accelerat ar însemna aderarea Republicii Moldova la UE într-un interval de timp cuprins între 5 şi 7 ani. Pentru a reuşi acest lucru, e nevoie ca Republica Moldova să respecte angajamentele faţă de partenerii europeni, să facă reformele necesare, iar noi, partenerii europeni, trebuie să respectăm promisiunile. În contextul pandemiei şi al războiului din Ucraina, partenerii europeni au promis Republicii Moldova un sprijin financiar foarte consistent pe termen lung. Vorbim de aproape 6 miliarde de euro. Aceste sume de bani trebuie să ajungă în Republica Moldova şi trebuie să se traducă în noi companii, noi locuri de muncă, sprijin suplimentar pentru pensionari, transformarea economiei din Republica Moldova, poate chiar readucerea acasă a unor cetăţeni moldoveni care au plecat. Sunt lucruri concrete din aceste sume care vor fi alocate. Dacă vor reuşi aceste lucruri, acest termen optimist poate fi îndeplinit.

Republica Moldova va negocia aderarea la UE la pachet cu Ucraina şi cu Georgia sau separat?

Victor NegrescuTrebuie să recunoaştem că astăzi ne aflăm în această postură favorabilă ca urmare a războiul din Ucraina şi ca urmare a insistenţelor Ucrainei de a obţine acest statut de candidat la aderare. Fără această situaţie, probabil că am fi aşteptat încă foarte mulţi ani. Dar asta nu înseamnă că dacă un stat, în speţă Republica Moldova, va merge mai repede decât celelalte, va fi ţinut în urmă. Eu cred că Republica Moldova are posibilitatea să parcurgă acele reforme, acei paşi, foarte rapid. Sper ca şi Ucraina şi Georgia să o facă la fel, dar la finalul zilei important e ca statele care fac eforturile necesare să fie primite în UE, să nu fie legate de alte state dacă apar diferenţe importante.

Are UE interesul să se extindă în Est, cu Ucraina, Republica Moldova şi Georgia, până în coasta Rusiei? Nu ar fi o mişcare geopolitică riscantă?

Victor NegrescuUE nu e o alianţă militară, ci o alianţă în jurul unei pieţe comune. În consecinţă, nu suntem o ameninţare pentru Federaţia Rusă. În acelaşi timp, avem o responsabilitate faţă de respectivele state, care, trebuie să recunoaştem, au fost prea mult timp ignorate. Acest proces de extindere nu este împotriva Federaţiei Ruse, este pentru populaţiile respective şi pentru a integra Europa într-o zonă de dezvoltare comună. Aceeaşi responsabilitate o avem şi pentru statele din Balcanii de Vest. Sunt ţări din acea regiune care au făcut eforturi consistente şi care merită sprijinul nostru: Mecedonia de Nord, Muntenegru, Albania. Trebuie să le acordăm şi lor o importanţă semnificativă.

De la începutul războiului din Ucraina, ce a făcut Comisia Europeană pentru Republica Moldova? Putem contabiliza?

Victor NegrescuDa, putem contabiliza. Răspunsul rapid oferit de UE este în valoare de 300 de milioane de euro, din care 200 de milioane de euro au ajuns deja în Republica Moldova. Mă refer la sprijinul pentru refugiaţi, la protecţia frontierelor, la ajutorul macrofinanciar şi la soluţiile de compensare economică privind creşterea preţurilor la energie. Sunt lucruri concrete care s-au întâmplat. Republica Moldova a fost puternic afectată de pandemie din punct de vedere economic. Avem o populaţie în vârstă care are greutăţi în ceea ce înseamnă plăţile de zi cu zi, deci trebuie să venim cu un răspuns adecvat la toate aceste probleme, astfel încât parcursul european al Republicii Moldova să continue cu sprijinul larg al populaţiei.

Unii dintre politicienii de la Bucureşti spun că unirea dintre Republica Moldova şi România ar rezolva problema aderării ţării la UE şi NATO. Credeţi în acest scenariu?

Victor NegrescuNu e vorba despre a crede sau nu. Important e ca Republica Moldova să fie cât mai apropiată de România. Azi, România e un partener comercial important,  avem investiţii semnificative. Dacă vom reuşi interconectarea pe energie, vom face parte din spaţiul energetic comun, practic. Am putea spune chiar o piaţă comună între România şi Republica Moldova. Asta înseamnă, în opinia mea, o unire. Mai mult decât atât, foarte mulţi cetăţeni din Republica Moldova au cetăţenia română şi sper să fie tot mai mulţi. Dacă e să ajungem la un moment dat la acest obiectiv, unirea, trebuie să vină din partea ambelor părţi. Până atunci, aderarea la UE reprezintă soluţia sigură şi cea mai probabilă pentru a fi din nou împreună.

Deci mai degrabă ne vom întâlni cu Republica Moldova în UE, nu printr-un referendum de unire.

Victor NegrescuDacă e să vorbim de un referendum de unire, Republica Moldova trebuie să fie cea care decide. Republica Moldova este pentru noi un partener important. Putem să vorbim de fraţii noştri foarte uşor, însă trebuie ca fraţii noştri să decidă. Cea mai mare greşeală pe care am văzut-o la unii actori populişti din România e să decidă pentru cetăţenii din Republica Moldova în locul lor. Dacă noi le impunem ceva, dacă noi vorbim pentru ei, facem o greşeală şi intrăm în jocul altora. Cel mai bine este să fim alături de ei, sunt convins că vor alege calea cea bună şi pentru ei, şi pentru relaţia cu România.

PSD ce relaţie are cu Maia Sandu? În mod tradiţional, sunteţi apropiaţi de socialiştii de la Chişinău.

Victor NegrescuTrebuie să spunem că social-democraţii din Republica Moldova au permis realizarea unor lucruri importante în ceea ce înseamnă realizarea Acordului de asociere la UE. De fapt, să ştiţi că pro-europenii din Republica Moldova nu sunt nici de dreapta, nici de stânga. Am face o greşeală să-i raportăm la o doctrină politică. Cred că doamna preşedintă Maia Sandu nu reprezintă un curent politic, ci reprezintă voinţa europeană a Republicii Moldova fără afiliere politică. Această dorinţă europeană este sprijinită de PSD.

Deci PSD o susţine pe Maia Sandu.

Victor NegrescuPSD susţine parcursul european al Republicii Moldova şi avem o colaborare bună cu Maia Sandu.

 

 

 

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.