Doi semnatari ai proiectului de lege care amendează actuala legislaţie pentru achiziţii publice şi ridică semnificativ pragurile pentru achiziţiile fără licitaţie au comentat, luni, la emisiunea Talk News de la Profit News TV, motivele pentru care au susţinut acest proiect. Ana Cătăuţă, deputat PSD, a spus că nu pleacă de la premisa că fiecare om din această ţară, mai ales din administraţia publică, vrea să fure. Deputatul PNL Gheorghe Pecingină de la PNL a spus că a semnat proiectul împreună cu mai mulţi colegi din comisia juridică şi prevederile respectă directivele europene. El a precizat că nu îşi va retrage semnătura de pe acest proiect.
Deputatul PSD Ana Cătăuţă a afirmat că este unul din semnatarii propunerii legislative şi a explicat cum a ajuns să susţină un astfel de proiect.
”De când am preluat acest mandat, principala problemă în discuţii cu autorităţile locale a fost această procedură greoaie în achiziţiile publice în România. Eu nu plec de la premisa că fiecare om din această ţară mai ales din administraţia publică, vrea să fure. Am văzut mulţi oameni de bună credinţă, în cazul în care sunt derapaje, sunt instituţi care pot să spună că o achiziţie nu s-a făcut cum trebuie”, a spus ea.
Cătăuţă a recunoscut că propunerea legislativă, într-adevăr, nu a fost discutată în grupul parlamentar.
”A fost mai degrabă o discuţie între colegi, care vedeam lucrurile în acelaşi fel şi problemele cu care se confruntă autorităţile şi am încercat să ajutăm. Eu plec de la prezimţia de nevinovăţie, făcând parte dintr-un partid politic, dacă conducerea partidului nu vrea, atunci mai discutăm şi poate venim cu o iniţiativă îmbunătăţită. Va exista o conversaţie (..) aşa e într-un partid mare”, a mai spus Ana Cătăuţă.
La rândul lui, deputatul PNL Gheorghe Pecingină a spus că este şi el printre iniţiatori, şi că ”a semnat proiectul alături de mai mulţi colegi din comisia juridică, care s-au raportat la legislaţia europeană, nu au venit acum să se modifice legislaţia pentru nişte hoţi cu ghilimelele”.
”Ne încadrăm perfect în directivele europene, În Franţa pragul este 5 milioane de euro. (..) Trebuie să pornim de la premisa că oamenii vor să facă treabă, nu vor să fure, dacă mergem de la premisa că vor să fure, nu se mai mişcă nimica”, a spus Pecingină.
Deputatul liberal a precizat că nu ştie dacă prounerea va fi retrasă, dacă preşedintele PSD Marcel Ciolacu a făcut un pas înapoi.
”Eu cu colegii cu care am discutat nu ne vom retrage semnătura de pe această lege. Pornim de la premisa unor principii de bună credinţă şi de respectare a legislaţiei europene, ceea ce este foarte important. Uitaţi-vă la gradul de absorbţie al altor ţări, uitaţi-vă la mecanismele greoaie de la noi şi cele suple care au ajutat alte ţări cu absorbţia fondurilor”, a mai spus Pecingină.
El a menţionat că, fiind avocat, pleacă de la premisa că sunt oameni de bună credinţă. ”Suntem într-o coaliţie, dacă coaliţia va decide că nu e oportun să mergem pe această ajustare, acum, nu o vom face”, a mai spus Pecingină.
Un număr de 137 de parlamentari de la PSD, PNL şi UDMR au depus un proiect de lege care amendează actuala legislaţie pentru achiziţii publice şi ridică semnificativ pragurile pentru achiziţiile fără licitaţie.
Parlamentarii majorităţii guvernamentale susţin că e nevoie de achiziţii simplificate pentru a atrage mai rapid fondurile din PNRR, potrivit expunerii de motive, relatează G4Media.ro.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...