Guvernul a adoptat, luni, o Ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, care prevede că legislaţia privind guvernanţa corporativă se va aplica inclusiv întreprinderilor publice care au ca obiect de activitate administrarea bazei materiale de reprezentare şi protocol (RAAPPS).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Pentru alinierea legislaţiei privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice şi implementarea în integralitate a angajamentelor asumate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă în acest domeniu, Guvernul a aprobat astăzi Ordonanţa de urgenţă care include două modificări legislative”, precizează Executivul. 

Astfel, ordonanţa prevede eliminarea excepţiilor. 

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE

”Legislaţia privind guvernanţa corporativă se va aplica inclusiv întreprinderilor publice care au ca obiect de activitate administrarea bazei materiale de reprezentare şi protocol (RAAPPS). Astfel, a fost eliminată această excepţie cu privire la aplicarea legislaţiei privind guvernanţa corporativă de către întreprinderile publice şi sunt îndeplinite integral criteriile Jalonului 439 din PNRR privind guvernanţa corporativă”, arată Executivul într-un comunicat oficial. 

Potrivit Guvernului, la fel ca în cazul întreprinderilor publice din industria de apărare şi securitate naţională, şi în situaţia RAAPPS procedura de selecţie a membrilor consiliului de administraţie cuprinde o etapă suplimentară constând în efectuarea verificării de securitate prevăzută de standardele naţionale de protecţie a informaţiilor clasificate în România. În situaţia în care un candidat selectat nu a obţinut avizul favorabil necesar pentru accesul la informaţiile clasificate, acesta nu poate fi numit în funcţia de administrator al întreprinderii publice.

Ordonanţa mai prevede asigurarea conducerii interimare pentru AMEPIP. De asemenea, actul normativ creează cadrul legal pentru asigurarea conducerii interimare pentru Agenţia pentru Monitorizarea şi Evaluarea Performanţelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP), până la data numirii conducerii selectate în urma procesului de selecţie organizat de SGG.

”În prezent, fostul preşedinţe AMEPIP şi unul dintre vicepreşedinţi au fost eliberaţi din funcţie, la cerere”, arată Guvernul. 

De asemenea, pentru al doilea vicepreşedinte s-a dispus eliberarea, însă este în perioada de preaviz, potrivit Codului Muncii, perioadă în care exercită atribuţiile de preşedinte al Agenţiei.

”Având în vedere că procesul de selecţie pentru o nouă conducere implică mai multe etape şi poate dura câteva luni, actul normativ aprobat de Guvern stabileşte că prim-ministrul numeşte, prin decizie, preşedintele şi vicepreşedinţii, interimari, până la data numirii conducerii rezultate din procesul de selecţie, dar nu mai mult de 6 luni”, se precizează în comunicat.

Potrivit Executivului, aceste modificări legislative sunt în acord cu angajamentele asumate de Guvern prin Planul Național de Redresare și Reziliență al României (PNRR) privind îmbunătățirea guvernanței corporative a întreprinderilor publice, monitorizarea eficientă și controlul activităţii acestora, cu accent asupra performanței și responsabilităţii.

”Totodată, pentru a adera la OCDE, România trebuie să respecte Ghidul privind Guvernanța Corporativă a Întreprinderilor Publice elaborat la nivelul acestei organizaţii”, arată comunicatul. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.