Cristian Ghinea, fostul ministru al fondurilor europene, susţine că acuzaţia lansată de ministrul Muncii, Marius Budăi, potrivit căreia România s-a angajat în PNRR să nu crească pensiile cu mai mult de 9,4% din PIB este ”o manipulare permanentă”. Ghinea susţine că niciun guvern PSD nu a alocat mai mult de 9,4% din PIB pentru pensii.
”Ideea de a avea reforma pensiilor în acest fel în PNRR nu a venit din partea României, ci din partea Comisiei Europene. Comisia Europeană este foarte fermă pe acest subiect, pentru că efectiv modul în care pensile oscilează haotic a fost principala sursă de tensiune pe bugetul public. Suntem singura ţară europeană în procedură de deficit excesiv, deci avem mari probleme cu bugetul. Ideea că nu avem pensiile din cauza PNRR e o butaforie. Pensiile au fost un capitol greu de negociat. Şi vă mai spun ceva: procentul de 9,4% din PIB este un succes politic, pentru că propunerea Comisiei era mult mai jos. Nu vreau să spun cifre pentru că ar fi neelegant din partea mea. 9,4% este mai mult decât a cheltuit România pe pensii întotdeuna. Este mai mult decât a cheltuit PSD pe pensii. Dacă domnul Budăi se simte constrâns de 9,4%, de ce nu a dat el mai mult pe pensii versus PIB când era ministru pe vremea lui Dragnea? Niciodată PSD, nici când era premier Ponta, nici când era prim-ministru Tudose, nici când era Grindeanu, nu a dat mai mult de 9,4% din PIB pe pensii. Brusc, le-a venit că-i prea constrângător, ceea ce este o prostie. Nu e adevărat. Repet, este mai mult decât am plătit până acum, mai mutl decât am plătit întotdeuna”, a spus Cristian Ghinea la conferinţa de lansare a platformei MonitorPNRR.
Evenimente
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
Fostul ministru a precizat că problema României este că avem prea puţine venituri la bugetul de stat.
”Ei tot învârt această cifră de 13% medie europeană (alocare din PIB pentru pensii – n.r.), care este foarte înşelătoare, pentru că este o diferenţă foarte mare între statele din Vest şi statele din Est. Niciun stat din Estul Europei nu cheltuie mai mult de 9% din PIB pe pensii. Statele din Estul Europei, iar România se află în situaţia cea mai proastă, reuşesc să colecteze foarte puţine venituri la bugetul de stat. Dacă comparăm câţi bani cheltuim pe pensii faţă de câţi bani colectăm la buget, media României este de 25%, media UE fiind de 24%. Deci problema noastră este că avem prea puţine venituri la bugetul de stat, nu raportarea la PIB. Este o manipulare politică permanentă care se aruncă în spaţiul public. Deci există loc de creştere a pensiilor cu o anvelopă de 9,4%, mai mult decât a dat PSD oricând a fost la guvernare”, a conchis Ghinea.
Ministrul Muncii, Marius Budăi, i-a acuzat miercuri pe”cei care au făcut PNRR” că au condamnat la sărăcie multe generaţii de seniori.
”Gândiţi-vă că 2,5 milioane de părinţi şi bunici au pensia mai mică sau egală cu 1600 de lei în contextul în care cineva din România şi-a permis să se angajeze în faţa Comisiei Europene la un impact de doar 9,4 la sută din PIB condamnându-ne pe multe generaţii de seniori de acum încolo, la sărăcie”, a declarat Budăi.
Întrebat cine este la originea acestuia, ministrul a explicat că cei care au întocmit PNRR.
”Nu se ştie cine a lucrat la PNRR? E foarte clar. Ce facem? În primul rând am discutat în PSD, în interiorul PSD s-a luat decizia să ducem discuţia în coaliţie astfel încât îndeplinind jaloanele din PNRR să demonstrăm Comisiei Europene că suntem determinaţi să respectăm PNRR, dar că nu vrem să fim săraci. În acel 9,4 la sută sunt introduse inclusiv indemnizaţiile şi pensiile de serviciu care se plătesc în baza unor legi speciale”, a mai declarat Marius Budăi.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.