Candidatul independent la Preşedinţia României Mircea Geoană a afirmat, duminică seară, că, dacă va căştiga alegerile, va fi un preşedintele extrem de sever în judecarea performanţei guvernelor cu care va lucra. Ar numi un Cabinet cu oameni competenţi, iar premierul ar trebui ”să ştie o limbă străină, să aibă habar de economie, să aibă habar de administraţie, să nu facă parte din clanuri de toate felurile”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Mircea Geoană a fost întrebat, duminică, la Antena 3, pe cine va dori şi pe cine nu va dori să numească premier, dacă va ajunge preşedintele României.

”Nu ştiu cine va fi la conducerea partidelor parlamentare româneşti după alegerile prezidenţiale şi parlamentare. În buna tradiţie politică românească, de obicei, cei care nu câştigă pierd conducerea. Deci, nu ştim. Aşa cum cred că pentru preşedintele României, româncele şi românii de acasă şi diaspora se uită ce fel de profil de preşedinte ne dorim într-un astfel de moment. Dorim un novice care ia meditaţii sau care învaţă la locul de muncă sau vrem cineva cu experienţă. De aceea pentru mine, viitorul prim-ministru, dar şi viitorul Cabinet mă voi uita cu foarte multă atenţie la competenţele lor, să ştie o limbă străină, să aibă habar de economie, să aibă habar de administraţie, să nu facă parte din clanuri de toate felurile”, a explicat Mircea Geoană.

Evenimente

15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

El a precizat că va fi intransigent nu doar la selectarea persoanei pentru postul de premier, dar şi la ce au trecut partidele în programul de guvernare.

”Pentru mine nu va fi o problemă de a desemna un premier, o doamnă sau un domn. Cine va fi? Evident, desemnat de partide. Dar eu voi fi intransigent, nu doar la selectarea persoanei, dar şi foarte atent la ceea ce au promis în campanie şi în programul de guvernare. Niciun preşedinte până acum nu s-a dus şi nu i-a atras la răspundere, le-a bătut obrazul, a vorbit cu poporul pentru a spune măi, oameni buni, aţi promis digitalizare, aţi promis un ANAF care colectează mai bine, aţi promis companii de stat conduse de meseriaşi nu de politruci, aţi promis educaţie bună, sănătate bună, aţi promis inflaţie mică. Pentru că problema mea nu este puterea preşedintelui, ci puterea de cumpărare a oamenilor care astăzi este extrem de erodată”, a mai declarat Mircea Geoană.

El a mai fost întrebat dacă va propune premireul de la partidul care se va afla pe primul loc după alegerile parlamentare.

”Constituţia României nu obligă preşedintele să ofere prima şansă primului partid, cu excepţia momentului în care un partid câştigă peste 50%. Preşedintele are discreţia, are libertatea să aleagă cum consideră domnia sa persoana şi eventual combinaţia de partide şi majoritatea pe care o fac. Există cutume în alte ţări, în Spania, în ţările mai aşezate democratic, în Austria. (...) Cutuma este să dai prima şansă primului partid. În România nu s-a întâmplat niciodată acest lucru”, a afirmat Geoană.

Întrebat dacă va da şansă în desemnarea premierului partidului care se va situa pe primul loc în alegerile parlamentare, Mircea Geoană a răspuns: “Nu ştiu. Vreau să văd încă o dată, pentru că e o combinaţie între scorul politic, care este important pentru mine, şi doi dacă vin cu un program şi cu nişte oameni cu care să pot colabora”.

Mircea Geoană a explicat că va fi un preşedinte extrem de sever în a judeca performanţa guvernelor cu care va lucra.

”Ideea că preşedintele desemnează pe cineva şi după aia e treaba dânşilor ceea ce fac, s-a terminat în România. Dacă eu voi câştiga, voi fi sigur că ceea ce promit partidele, ce m-am angajat şi eu angajamentul meu pentru România, e un program prezidenţial cred eu serios, făcut cu oameni profesionişti, deci ideea că desemnez pe cineva şi după aia s-a terminat treaba preşedintelui... Voi fi un preşedinte extrem de sever în a judeca performanţa guvernelor cu care voi lucra”, a mai declarat Mircea Geoană.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.