Primarul municipiului Timişoara, Dominic Fritz, a dezvăluit că a simţit că trebuie să se implice în politica din România, în timpul protestelor din 2017 la care a participat şi unde chiar a susţinut un discurs în faţa oamenilor care protestau. A învăţat limba română mai întâi de la copiii de la orfelinat, apoi de la o profesoară, iar acum vorbeşte engleză cu soţia care este născută în China, vorbeşte germană cu fetiţa lui, română la Primărie şi cu prietenii şi a început să gândească româneşte.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Dominic Fritz a declarant, sâmbătă, în emisiunea Insider Politic de la Prima TV, că nu a avut vreo ambiţie de a se implica în politica din România, ci că s-a întors la noi în ţară, după ce a făcut voluntariat la un orfelinat din Timişoara, pentru a se implica în proiecte culturale, el fiind dirijorul unui cor de gospel.

”Nu a fost niciodată o ambiţie de-a mea, dar tocmai pentru că m-am tot întors în Timişoara, am început să mă implic în proiecte sociale, în proiecte culturale, am organizat concerte şi în 2017 am  participat şi la proteste în Timişoara. Şi atunci a fost prima oară când am simţit că nu mai pot să tac. Şi am şi ţinut un mic discurs în Piaţa Victoriei, în Timişoara, la un protest. Şi de atunci cumva mi-am pus întrebarea dacă nu am şi eu responsabilitate să mă implic mai mult pe partea politică în România şi să ajut să construiesc o nouă clasă politică şi să nu stăm în frig la proteste, ci să începem să schimbăm instituţiile din interior”, a afirmat Fritz.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

El a fost, în trecut, consilierul fostului preşedinte al Germaniei, Horst Kohler.

”El atunci a avut un rol cumva şi formal şi informal, de exemplu, doi ani de zile a fost trimisul special al secretarului general ONU pentru conflict în Africa. În vremea asta eu, într-adevăr, am fost întâi consilier şi apoi şeful lui de Cabinet şi prin asta, bineînţeles, cu el m-am plimbat foarte mult prin lume, am învăţat foarte mult despre politica, să zicem mare şi internaţională şi de aceea pentru mine acuma să fiu cumva la fierul ierbii şi e o experienţă foarte, foarte interesantă”, a precizat primarul Timişoarei.

Întrebat cum a învăţat limbe română, Dominic Fritz a precizat că mai întâi a fost ajutat de copiii de la orfelinat.

”Mai ratez acorduri, mai ales cu cât e mai târziu. Pe la ora 11-12 noaptea cumva încep primele dezacorduri (…) Mi-am dat seama foarte repede, dacă nu mă pot certa cu copiii fără să fac greşeli şi ei să înceapă să râdă de felul în care vorbesc eu română, atunci nu voi fi luat în serios. Şi la fel şi copiii, dacă ei îmi spun ceva, dacă începe un copil să plângă şi îmi spune ceva foarte important şi nu-mi dau seama de toate nuanţele, e păcat şi de aceea atunci  am dezvoltat o ambiţie foarte mare să învăţ română nu doar bine, ci la perfecţiune (…) În fiecare zi ascult la cineva că foloseşte un cuvânt sau o frază unde nu ştiu exact ce înseamnă şi pentru mine faptul că lucrez şi între timp şi gândesc într-o limbă care nu este limba mea maternă, mă şi ţine treaz într-un fel şi mă ţine cumva îmi aminteşte în fiecare zi că în viaţă ai întotdeauna ceva de învăţat. Şi aşa că mă bucur, chiar mă bucur când cineva îmi spune aici ai greşit sau cuvântul ăsta nu se foloseşte aşa sau uite, aici e în dezacord pentru că-mi dat şansa să mai văd ceva”, a menţionat edilul.

Dominic Fritz a mai adăugat că acasă, cu soţia, vorbeşte engleză, iar cu fetiţa lui vorbeşte germană.

”Cu soţia vorbesc engleza. Ea este diplomată şi s-a născut în China. A plecat şi ea foarte devreme din din ţara ei. Ne-am cunoscut la Paris când am fost amândoi studenţi, cu fiica mea vorbesc germană. La Primărie, română, cu prietenii, română şi e foarte interesant în Timişoara că sunt mulţi acolo care vorbesc şi germană şi română şi atunci de obicei când vorbesc despre lucruri personale vorbesc în germană şi atunci când vorbesc despre politică sau despre administraţie vorbesc în română şi chiar uneori mi-e greu când dau un interviu pe germană că trebuie să îmi amintesc cum să traduc anumite fraze sau cuvinte tehnice din administraţie în germană”, a declarat Fritz.

Întrebat dacă e mai greu pentru un român să înveţe limba germană sau pentru un german să înveţe limba română, Dominic Fritz este de părere că limba germană este mai grea.

”Acuma nu vreau să jignesc limba română, dar  presupun că e mai mai greu să înveţi limba germană. Eu am avut avantajul, eu am învăţat la şcoală şi latină. Am fost la un liceu catolic din clasa a şaptea trebuia să învăţ latina cu un preot catolic aşa foarte dur, riguros, şi din clasa IX am învăţat la liceu franceză, deci cumva româna fiind totuşi o limbă romană, mi-a  fost mai uşor să o învăţ”, a adăugat Fritz.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.