Fostul şef ANAF Lucian Heiuş i-a răspuns marţi ministrului Finanţelor, Adrian Câciu, el arătând că în declaraţia acestuia s-a strecurat o eroare şi că ANAF a încasat 148 miliarde lei cu 5.5 miliarde mai mult faţă de totalul declarat net.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Îi atrag respectuos atenţia domnului ministru Adrian Câciu, că în declaraţia dumnealui s-a strecurat o eroare. Programul de încasări este net 156,9 miliarde lei, iar declaratul de care spune dânsul este declaratul brut 159,3 miliarde lei (din acesta se scad rambursările de TVA, pilonul 2 de pensii, fondul de tranziţie energetică, contribuţii de sănătate, etc, în total 16,7 miliarde lei) şi mai rămân net declarate 142,6 miliarde lei”, a scris fostul şef al ANAF pe Facebook.

Heiuş precizează că ”ANAF a încasat 148 miliarde lei cu 5.5 miliarde mai mult faţă de totalul declarat net.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Ministrul Finanţelor Adrian Câciu a anunţat, după demisia şefului ANAF Lucian Heiuş, că Nicoleta Cârciumaru a fost propusă pentru a prelua conducerea ANAF şi că a propus şi schimbarea şefului Autorităţii Naţionale a Vămilor, subliniind că eficientizarea colectării taxelor şi recuperarea întârzierilor sunt strict necesare pentru consolidarea bugetară.

“Astăzi s-au luat deciziile necesare pentru ca lucrurile să intre în normalitate. Am propus Prim-ministrului numirea în funcţia de preşedinte interimar al ANAF a doamnei Nicoleta Cîrciumaru şi încetarea mandatului preşedintelui AVR, alături de numirea unui nou preşedinte. Ce trebuie ştiut? Pentru primele 5 luni ale anului 2023, contribuabilii au declarat impozite şi taxe în valoare de 159,3 miliarde lei, în contextul în care programarea bugetară estima încasări de doar 156,9 miliarde lei. Aşadar, contribuabilii români au declarat că au de plată cu 2,4 miliarde lei mai mult decât am estimat în programare. Sumele încasate efectiv de ANAF au fost însă cu 8,9 miliarde lei mai mici faţă de program şi cu 11,3 miliarde lei mai mici faţă de ce s-a declarat. Aceşti bani erau şi sunt imperios necesari României, nu numai pentru procesul de consolidare bugetară, dar mai ales pentru a asigura resursele necesare realizării investiţiilor şi acordării stimulentelor economice şi sociale angajate prin buget şi, în egală măsură, pentru a găsi soluţii suplimentare în vederea compensării erodării puterii de cumpărare suferite de cetăţenii şi companiile româneşti”, afirmă Câciu, conform unui comunicat al Ministerului Finanţelor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.