Deputatul PNL Florin Roman a declarat, marţi, în plenul Camerei Deputaţilor, că PNL propune partidelor parlamentare să desemneze profesionişti din fiecare partid pentru a ne întâlni în cadrul unei comisii specializate în vederea unor decizii eficiente pentru reorganizarea administrativă a României. Propunerea legislativă depusă de Tudor Benga, care prevedea comasarea la 12 judeţe, a fost respinsă la vot.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”V-am propus un demers foarte serios, dacă doriţi să discutăm la modul serios şi noi considerăm că trebuie să discutăm la modul serios, PNL vă propune să desemnaţi profesionişti din fiecare partid, să ne întâlnim să discutăm în cadrul comisie speciale a Parlamentului şi să luăm cea mai bună decizie privind reorganizarea”, a spus deputatul, la dezbaterile din plen pe o propunere legislativă privind modificarea Codului administrativ, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr.2/1968, republicată, privind organizarea administrativă a teritoriului României, iniţiată de parlamentarul Tudor Benga, care prevedea comasarea judeţelor la 12.

Florin Roman a precizat că, atâta timp cât ”vin variante de genul comune cu 1.000, cu 2.000, cu 3.000 de locuitori, nimeni nu ştie cum ajungem acolo, atâta vreme cât unii vin şi spun când sunt la putere una şi când sunt în Opoziţie alta, lucrurile nu pot fi tratate serios”, a afirmat Roman.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

El a precizat că într-adevăr avem o problemă pentru că stăm pe o lege de organizare administrativă din 1968.

Proiectul depus de Tudor Benga a fost respins de plen cu 180 de voturi.

Propunerea legislativă prevede reforma administrativ-teritorială, prin ”comasarea judeţelor, pragurile minime de populaţie ale comunelor şi oraşelor, şi accesul la servicii publice în localităţile unde primăriile ar fi comasate”.

”Viziunea pe care o propun pleacă de la nevoia imperioasa de reduce fragmentarea administrativă a ţării şi implicit risipa bugetara aferentă, de a eficientiza absorbţia fondurilor europene, şi de a avea localităţi capabile să se autosustina şi să livreze servicii publice de calitate cetăţenilor fără a fi veşnic cu căciula în mână la uşa guvernului şi şefilor de partid. Am propus o viziune de comasare judeţelor care să respecte identităţile tradiţionale ale celor zece mari regiuni istorice ale ţării, dar totodată şi fluxurile umane, economice şi logistice ale României de azi. Voi reveni mai în detaliu atât la logica pragurilor (5.000 la comune şi 10.000 la oraşe) cât şi a comasării judeţelor (12 la număr) zilele următoare însă aşa cum am spus-o de nenumărate ori consider că România nu îşi poate îndeplini potenţialul de dezvoltare fără o reformă profundă a statului, iar cea administrativ-teritoriala este una dintre cele mai importante”, spunea Benga în luna mai, la depunerea proiectului în Parlament. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.