PNL îi solicită preşedintelui PSD, Marcel Ciolacu să ceară colegilor săi deputaţi, să voteze de urgenţă, proiectul de lege al PNL, depus încă din 2019, care dacă nu ar fi fost blocat de PSD, nu ar fi permis un scandal Nordis. Proiectul reglementează punerea în aplicare a unei proceduri alternative de mediere a litigiilor, în situaţia unei plângeri din partea cumpărătorilor, în cazul nerespectării prevederilor legii dar şi problema avansului şi a modului în care este folosit. Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, de la Palatul Victoria, că s-a format un grup de lucru la Parlament, pentru modificarea legislaţiei, pentru ca astfel de lucruri să nu se mai întâmple.
”Scandalul Nordis, care scoate la iveală o schemă financiară, prin care zeci de păgubiţi reclamă ca au fost ţepuiţi, de o firmă apropiată de PSD, ar fi fost evitat, dacă majoritatea PSD din Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor, nu ar fi blocat în sertar un proiect de lege liberal. Este vorba de o iniţiativă a parlamentarilor liberali, depusă încă din 2019, adoptată de Senat şi care printre altele prevede, ca un dezvoltator imobiliar nu poate solicita un avans mai mare de 10% din valoarea imobilului, iar banii nu pot fi cheltuiţi decât cu avizul responsabilului tehnic al construcţiei”, precizează deputatul PNL într-un comunicat de presă.
Potrivit lui Roman, proiectul de lege are ca obiect de reglementare instituirea unor standarde minime în domeniul dezvoltărilor imobiliare şi al construcţiilor, în ceea ce priveşte relaţiile dintre cumpărători, dezvoltatori imobiliari sau constructori, prin aplicarea celor mai bune practici referitoare la politica de asistenţă pentru cumpărători în faza iniţială a negocierilor sau a antecontractului, post-vânzare, precum şi la efectuarea reparaţiilor în perioada de garanţie, în vederea asigurării protecţiei cumpărătorilor.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”Totodată, prin proiect se preconizează punerea în aplicare a unei proceduri alternative de mediere a litigiilor, în situaţia unei plângeri din partea cumpărătorilor, în cazul nerespectării prevederilor legii”, subliniază Roman.
”Aşa cum am mai spus, proiectul blocat la comisia juridica condusă de deputatul PSD, Laura Vicol, reglementează şi problema avansului şi a modului în care este folosit. Acesta prevede inclusiv avansul care poate fi dat de un cumpărător: maxim 10% din valoarea apartamentului, la Art 21, literele 1 şi 2, mai arată Florin Roman.
”De ce un proiect de lege care apără interesele cumpărătorilor de bună credinţă şi lupta împotriva celor care dau ţepe imobiliare nu trece de comisia juridică şi nu este votat de Parlament este acum destul de clar, în urma scandalului Nordis”, comentează parlamentarul liberal.
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, miercuri, comentând scandalul Nordis, că şi în acest caz trebuie intervenit legislativ, el arătând că a avut o discuţie cu colegii lui, ca astfel de lucruri să nu se mai poată întâmpla.
”Astăzi am luat legislaţia şi din Franţa, am luat şi legislaţia din Germania. În momentul acesta au făcut un grup de lucru la Parlament, făcut domnul Simonis şi o să venim, o să vină dânşii cu o propunere legislativă, ceea ce mi se pare foarte corect”, a precizat Ciolacu.
Social-democrata Laura Vicol a demisionat, marţi, din funcţia de preşedinte al comisiei juridice din Camera Deputaţilor, aceasta depunând cererea la liderul de grup al PSD.
Laura Vicol este preşedinte al Comisiei juridice din Camera Deputaţilor din noiembrie 2021.
Demisia acesteia a venit în urma unei anchete publicate de RECORDER şi intitulate ”Schema Nordis. Maşinăria de făcut bani a celui mai puternic clan politico-imobiliar”. Vladimir Ciorbă, asociatul principal al companiei despre care scriu jurnaliştii este căsătorit cu Laura Vicol.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.