Premierul Florin Cîţu anunţă că acte normative care să reglementeze vaccinarea obligatorie anti-COVID-19 sau efectuarea de teste periodice pentru depistarea infecţiei cu SARS-CoV-2 trebuie votate în Parlament, întrucât Ministerul Justiţiei insistă că astfel de reglementări nu pot fi adoptate prin Ordonanţă de Urgenţă. Cîţu susţine că nu se consideră vinovat pentru eşecul campaniei de vaccinare, argumentând că nu este ”firmă de advertising”.
”Trebuie să mergem în Parlamentul României cu un proiect de lege. Nu poate să fie Ordonanţă de Urgenţă, Ministerul Justiţiei insistă că aceasta este varianta pe care ar trebui să mergem în Parlamentul României. Şi acolo, în Parlamentul României trebuie să vedem dacă cei de la USR se vor rupe de cei de la AUR şi vor merge pe aceste variante, pentru că dacă ei rămân lângă AUR, ţin această campanie anti-vaccinare, după aceea va trebui să vorbim cu cei de la PSD să voteze acest proiect de lege, ca să meargă mai departe”, a afirmat Florin Cîţu joi seară, la Digi 24.
Primul ministru a specificat că un singur act normativ ar putea prevede vaccinarea obligatorie pentru unele categorii şi introducerea testării obligatorii.
În opinia premierului, astfel de reglementări ar urma să vizeze ”în mod clar personalul medical”, cadrele didactice ”ar putea să intre” în categoriile vizate, la fel şi ”alte categorii din sectorul public” care intră în contact cu oameni, ”poate că şi în MApN şi în MAI”.
”Opţiunea mea este ca toată lumea să se vaccineze, este cel mai important lucru. Dar acum intrăm într-o altă logică. (...) Vaccinarea obligatorie ar trebui să fie o ultimă variantă dacă acestea (alte metode, cum ar fi certificatul verde sau testarea – n.r.) nu merg. Aşa le văd eu, în progres. (...) Este discuţia această despre vaccinarea obligatorie, dar eu vreau să ducem discuţia către următorul, pas: introducem vaccinarea obligatorie şi aici nu mi s-a răspuns încă foarte clar. Ce facem dacă cineva refuză? Ce decizie luăm? Sancţiune salarială, desfacem contractul de muncă, este penal, cum mergem mai departe? Şi aici sunt discuţiile, pentru că e uşor să vii cu vaccinarea obligatorie, să impui această măsură, dar vreau să ştiu ce facem şi după aceea cum mergem mai departe. Ştiţi foarte bine că sunt multe astfel de decizii în România cu amenzi şi aşa mai departe care de multe ori sunt ignorate. Aici este discuţia pe care trebuie să o avem în coaliţia de guvernare noi şi UDMR, să luăm o decizie să spunem în ce direcţie mergem”, a afirmat primul ministru în aceeaşi emisiune.
Florin Cîţu a menţionat că trebuie avute discuţii serioase, ridicând problema ”dacă trebuie să dăm afară 30% dintre medici pentru că nu vor să se vaccineze, spre exemplu”.
”Suntem în mijlocul unei pandemii, aici trebuie să fim foarte atenţi. Să discutăm despre desfacerea contractului de muncă unui cadru medical când avem nevoie de medici ca să ne luptăm cu pandemia. Aş vrea să avem această discuţie cu cadrele medicale să vedem cum îi convingem să se vaccineze”, a adăugat premierul.
Întrebat dacă se consideră vinovat de eşecul campaniei de vaccinare, aşa cum acuză unii dintre cei care îl contestă, Florin Cîţu a explicat că el nu este firmă de publicitate.
”Să ştiţi că nu sunt o firmă de advertising. Ceea ce trebuia să facă Guvernul am făcut (...) Până la urmă, în România vaccinarea nu este obligatorie. Pot să fiu acuzat că eu nu sunt cel mai convingător om din lume. Dar nimeni în statul român... încrederea în instituţiile statului şi mai ales eu, ca liberal care vreau să reduc influenţa statului în economie este puţin contradictoriu. Dar aş vrea să văd responsabili din societate, oameni care sunt lideri de opinie, influenceri, câte ore au dedicat campaniei de vaccinare? Pentru că până la urmă este vorba despre noi toţi”, a adăugat premierul.
El susţine că această campanie nu a funcţionat din cauza campaniei anti-vaccinare.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.