Europarlamentarul PSD Gabriela Firea afirmă că dezvăluirea cazurilor de abuz reprezintă un semn pentru femeile care au trecut prin situaţi similare să nu tacă şi să caute ajutor. ”Cazul abuzurilor prin care au trecut studente de la SNSPA este, din păcate, reprezentativ pentru societatea românească”, susţine ea. ”Da, de multe ori - aşa cum este şi în acest caz recent -, este vorba şi despre complicităţi şi un fel vinovat de a întoarce privirea, chiar în interiorul instituţiei publice sau private în care are loc o astfel de agresiune”, arată Firea.
”Dezvăluirile din cazul de abuz sexual de la o universitate din Bucureşti arată cât de important este ca orice victimă a unui abuz să aibă curaj să-l denunţe public şi să aibă conştiinţa că nu este deloc la dispoziţia agresorului, indiferent de poziţia de moment sau de aparentă putere a acestuia. Cazul abuzurilor prin care au trecut studente de la SNSPA este, din păcate, reprezentativ pentru societatea românească, iar dacă dezvăluirea are loc abia după atât timp, în Bucureşti, cel mai mare oraş şi mai expus discuţiei publice, şi în mediul universitar, în provincie, ca să nu mai spunem de mediul rural, abuzurile rămân necunoscute şi se perpetuează, devin practică, ceva cumva firesc, «aşa-i la noi»”, a arătat Gabriela Firea, marţi, într-o postare pe Facebook.
Ea a adăugat că faptul că astfel de cazuri ies la iveală şi au ecou public este cel mai puternic semn de încurajare pe care victimele abuzurilor îl primesc şi ”cel mai important semn pentru fete şi femei care au trecut prin situţii similare să nu tacă şi să ascundă sau să permită o agresiune”.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”Fetele şi femeile trebuie să înceapă să aibă conştiinţa că în orice instituţie publică sau privată nu sunt neajutorate, singure sau lipsite de putere şi că se pot opune, iar agresorul lor poate să fie sancţionat. Şi da, de multe ori - aşa cum este şi în acest caz recent -, este vorba şi despre complicităţi şi un fel vinovat de a întoarce privirea, chiar în interiorul instituţiei publice sau private în care are loc o astfel de agresiune”, a subliniat Firea.
Ea a menţionat că a discutat, ca jurnalist şi ca politician, cu multe fete şi femei care au fost în situaţii de abuz şi întotdeauna le-a încurajat să se exprime public şi să caute ajutor.
”Este o mare problemă de mentalitate înrădăcinată în societatea românească, însă instrumente instituţionale de a răspunde la aceste situaţii de abuz sau de a le preveni au început să existe: aduc aminte că, în mandatul meu de ministru al Familiei s-a dezbătut, elaborat şi publicat, pentru prima dată în România, Ghidul pentru combaterea hărţuirii sexuale şi morale dedicat instituţiilor publice şi companiilor private. Ghidul realizat de specialiştii ANES, ONG-urile dedicate drepturilor femeilor, alături de Institutul Român Pentru Drepturile Omului şi Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale este un #instrument util şi angajaţilor şi angajatorilor, care stabileşte măsurile ce trebuie luate într-o instituţie pentru a preveni şi a gestiona situaţiile de agresiune şi abuz, clairificând ce înseamnă hărţuirea, conduita ostilă sau nedorită, comentariile nepotrivite, cu tentă sexuală, acţiunile şi gesturile abuzive. Exprimând clar toate acestea, scoţându-le din zona subînţelesului şi a interpretării subiective, de genul, „nu a fost nimic grav” şi fixându-le într-un set de reguli interne instituţionale. Astfel, lucrurile se clarifică şi oricine se confruntă cu o agresiune are conştiinţa că deţine pârghii şi o putere de exprimare şi nu este nicidecum la dispoziţia agresorului”, a explicat fostul ministru.
Procurorii care instrumentează dosarul care vizează pretinse favoruri sexuale pe care profesorul Alfred Bulai le-ar fi cerut unor studente de la Şcoala de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) fac apel la persoanele care au informaţii cu privire la acest caz să contacteze Ministerul Public. Instituţia subliniază că există, potrivit legii, mijloace pentru protejarea victimelor, dar şi a martorilor în astfel de situaţii.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.