Vicepreşedintele Parlamentului European, eurodeputatul Victor Negrescu, a fost desemnat raportorul Parlamentului European cu privire la implementarea mecanismului de redresare şi rezilienţă. Acest raport referitor la implementare este esenţial pentru procesul de monitorizare şi analiză realizat de Parlamentul European privind eficienţa şi performanţa planurilor naţionale de redresare şi rezilienţă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Până în prezent Uniunea Europeană a alocat deja peste 330 de miliarde de euro statelor membre pentru finanţarea planurilor de redresare şi rezilienţă, echivalentul a circa 45% din sumele totale prevăzute până la finalul lunii august 2026. Ritmul de absorbţie a fost mai lent decât cel prognozat la nivel european şi în acest sens ne dorim, la nivelul Parlamentului European, să sprijinim statele membre şi Comisia Europeană în a flexibiliza instrumentele şi a creşte impactul măsurilor şi reformelor prevăzute în planurile naţionale”, precizează europarlamentarul într-un comunicat.

Potrivit lui Negrescu, dacă este să ne raportăm la contextul din România, din informaţiile pe care le am şi cele comunicate de instituţiile europene, nu sunt motive suplimentare de îngrijorare, în comparaţie cu media europeană, în ceea ce priveşte implementarea PNRR în România, iar sumele aferente cererii de plată numărul trei pot fi deblocate în termen de şase luni prin realizarea reformelor şi măsurilor recomandate de Comisia Europeană şi de către instituţiile responsabile.

”La nivelul instituţiilor europene există dorinţa ca toate fondurile să fie cheltuite iar, în acest sens, România beneficiază de tot sprijinul pentru implementarea totală a PNRR, dar şi pentru creşterea capacităţii administrative în contextul în care acest model de finanţare poate să devină unul permanent”, a explicat noul raportor al Parlamentului European, eurodeputatul Victor Negrescu.

Reprezentantul României în legislativul european va coordona acest proces la nivelul Comisiei pentru Bugete din Parlamentul European împreună cu responsabilul desemnat de Comisia pentru Afaceri Economice şi Monetare. În cursul acestei săptămâni au avut loc noi discuţii între Parlamentul European, Comisia Europeană şi Consiliu privind mecanismul de redresare şi rezilienţă din care au rezultat îngrijorări majore privind finanţarea instrumentului european. Conform estimărilor publicate de executivul european, despre care eurodeputatul Victor Negrescu a atras atenţia în trecut, Uniunea Europeană riscă să plătească în plus miliarde de euro, sume neprevăzute în evaluările iniţiale, pentru dobânzile aferente mecanismului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.