Jurnalista Emilia Şercan a declarat, marţi, în emisiunea Talk News de la Profit TV, că, în cazul plagiatului premierului Nicolae Ciucă, Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) trebuia sesizat, pentru verificare, şi nu Universitatea Naţională de Apărare ”Carol I” , aşa cum a făcut-o şeful Executivului, ea precizând că această instituţie nu se poate autosesiza. dar este singura carepoate emite o decizie de menţinere sau retragere a titlului de doctor. Şercan a mai spus că chiar Nicolae Ciucă ar putea să solicite verificarea tezei sale de către CNATDCU, şi ”aşa ar fi cel mai onest”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Universitatea Naţională de Apărare poate să vină cu un punct de vedere, să exprime un punct de vedere care nu are nicio valoare juridică, nu are valoare de verdict. Singura instituţie, potrivit legislaţiei din România, care poate emite o decizie de menţinere sau retragere a titlului de doctor, este CNATDCU (..) o decizie care poate fi ulterior contestată în instanţă”, a spus jurnalista. 

Întrebată dacă CNATDCU poate fi sesizat sau să se autosesizeze, ea a spus că această instituţie nu se poate autosesiza dar poate fi sesizată de o persoană fizică sau juridică.

”Nu ştiu dacă până la urmă e treaba jurnalistului care a scris despre o teză de doctorat să facă sesizare. (..) Dovezile pecare le-am prezentat sunt extrem de extinse, pot fi luate din articol şi pot fi depuse ca sesizare la CNATDCU. De ce nu chiar Nicolae Ciucă poate să solicite verificarea CNATDCU, cred că aşa ar fi cel mai onest”, a afirmat el. 

Emilia Şercan a precizat că nu cunoaşte echipa de etică de la Universitatea de Apărare ”Carol I”, dar ştie că nu are voie să deţină în componenţă persoane cu funcţii de conducere. 

”Ceea ce ştiu este că această comisie de etică de la Universitatea Naţională de Apărare dat o serie de verdicte aş spune neaşteptate, a confirmat alte situaţii de plagiat despre care am scris în trecut, este vorba despre teza de doctorat a fostului şef AEP, Constantin Mituleţu Buică şi teza fostului rector al Academiei Forţelor Aeriene din Braşov, Rădulescu, care a demisionat”, a mai spus Şercan, precizând că această comisie, deşi nu poate da un verdict, a certificat că sesizările apărute în spaţiul public confirmă că sunt plagiate. 

Emilia Şercan a a transmis că dacă CNATDCU aşteaptă ca Nicolae Ciucă să nu mai fie premier, acest lucru nu face bine nimănui, nici societăţii şi nici mediului academic. 

”CNATDCU ar trebui să fie mult mai ferm şi să dea decizii în 45 de zile, aşa cum spune legea. Noi avem teze de doctorat care au sesizări depuse de ani de zile. (...) Domnilor de la CNATDCU, dacă nu aveţi curaj, dacă nu doriţi să vă exprimaţi în anumite situaţii, pentru că consideraţi că ar putea exista urmări, repercusiuni, puteţi să vă retrageţi, nimeni nu e obligat să facă parte din CNATDCU. (..) Până la urmă, este o instituţie care ar trebui să funcţioneze, şi nu să blocheze verdictele de plagiat în tezele de doctorat”, a mai afirmat jurnalista, precizând că acelaşi lucru s-a întâmplat şi în vechiul CNATDCU, care şi-a încheiat mandatul în 2020 şi acelaşi lucru se întâmplă şi în actualul CNATDCU. 

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat, marţi, printr-un punct de vedere oficial, că solicită analizarea lucrării sale de doctorat de către Comisia de Etică a UNAp - Instituţia Organizatoare de Studii de Doctorat în care s-a susţinut teza de doctorat care are un pronunţat caracter specific domeniului Ştiinţe Militare. 

Universitatea Naţională de Apărare ”Carol I” anunţă, marţi, că a cerut Comisiei de etică universitară să verifice ”existenţa unor similitudini cu alte lucrări ştiinţifice”, în lucrarea de doctorat al premierului Nicolae Ciucă.

”Urmare la informaţiile apărute în mass-media şi a solicitării domnului Nicolae-Ionel Ciucă, adresată Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I", vă informăm că la nivelul instituţiei noastre au fost iniţiate demersurile legale, prin intermediul Comisiei de etică universitară, de verificare a respectării standardelor de calitate şi de etică universitară, cu privire la existenţa unor similitudini cu alte lucrări ştiinţifice, în cadrul tezei de doctorat cu titlul «Dimensiunea angajării Armatei României în operaţiuni întrunite multinaţionale», susţinută de autorul tezei în anul 2003", a transmis, marţi, Universitatea Naţională de Apărare „Carol I”.  
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.