Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat, miercuri, că ”trebuie făcută o acţiune” în ceea ce priveşte situaţia remanierii a doi miniştri şi afirmî că mâine va avea o discuţie în acest sens cu Viorica Dăncilă şi Tudorel Toader. Dragnea spune că în structurile de conducere ale PSD a avur loc deja această discuţie cu privire la sesizarea Curţii Constituţionale, dar că ”va fi o decizie a primului ministru”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Aşteptăm să se întoarcă Guvernul, să avem o discuţie şi eu şi domnul Tăriceanu cu domnul Toader şi cu doamna Dăncilă şi în funcţie de discuţia asta..Mâine sigur va avea loc această discuţie, dar o acţiune trebuie făcută pentru că e clar că asta vrea Iohannis”, a spus, miercuri, Liviu Dragnea, întrebat cât timp îi mai acordă lui Klaus Iohannis pentru a lua o decizie în privinţa remanierii a doi miniştri.

Întrebat dacă decizia finală se va lua în Comitetul Executiv al PSD, Dragnea a răspuns: ”Noi am discutat în structurile de partid despre această posibilitate, domnul Toader a făcut draftul, deci va fi o decizie a primului ministru, având susţinerea coaliţiei”.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, marţi, pentru Antena 3, că draftul sesizării CCR în privinţa remanierilor este redactat.

„Mă puteţi întreba dacă am redactat draftul de sesizare? Da. Ce se întâmplă cu sesizarea, nu eu sunt autorul, ci doamna premier, preşedintele Camerei Deputaţilor, preşedintele Sentatului. Mai firesc doamna premier, pentru că este un membru al Guvernului”, a declarat Tudorel Toader.
Ministrul Justiţiei a explicat şi care sunt argumentele Guvernului.

”Argumentele sunt cele publice. Noi avem o putere executivă bicefală, jumătate la preşedinte, jumătate la Guvern. În 2008, Curtea Constituţională a dat o decizie, când eram judecător, în care se spunea că, pentru a se asigura un echilibru, trebuie să aibă şi preşedintele un rol în procedura de numire. De a verifica şi de a refuza o singură dată numirea unui ministru. Ipoteza în care un post de ministru este vacant, nu intră în discuţie revocarea, intră în discuţie doar numirea. Premierul propune, preşedintele poate refuza doar o dată, nu mai poate refuza încă o dată. Nu înseamnă că ministrul-candidat refuzat nu mai poate fi propus la un alt minister. A doua situaţie, postul de ministru este ocupat, primul-ministru vrea să-l înlocuiască pe ministru cu un altul. Preşedintele nu are nicio competenţă în revocarea ministrului, Guvernul nu este făcut şi desfăcut de preşedinte, este condus de premier care el are putere de revocare. Preşedintele poate refuza o dată”, a declarat Tudorel Toader.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, în 26 noiembrie, la Paris, că va răspunde solicitărilor de remaniere a lui Paul Stănescu şi Lucian Şova, aşa cum a anunţat, după 1 Decembrie. El a susţinut că e treaba social-democraţilor dacă se grăbesc, dar că CCR nu are ce să spună pe acest subiect, pentru că se află într-un timp rezonabil de răspuns.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.