Parlamentarii din comisiile de muncă reunite au dat aviz negativ, miercuri, pentru ministrul desemnat al Muncii, Violeta Alexandru. Aceasta a acuzat parlamentarii PSD că induc o stare de teamă întrebând dacă vor creşe pensiile şi a pus pe masă un carton pe care scria „Nu tăiem pensii, nu tăiem salarii”.Ministrul propus la Sănătate, Victor Costache, a primit aviz negativ în comisiile reunite din Parlament. În cadrul audierilor, Victor Costache a reafirmat că în week-end face operaţii la spitalul în care a lucrat înainte de a deveni ministru. Ministrul propus al Transporturilor, Lucian Bode, a anunţat, miercuri, că Aeroportul Otopeni va avea, începând de vineri, primele 5 termo-scannere, ca măsură în cadrul epidemiei de coronavirus. El a fost avizat pozitiv în comisiile parlamentare. Şi ministru Sportului Ionuţ Stroe a primit aviz pozitiv. Bogdan Gheorghiu, propus a treia oară pentru portofoliul Cultură, a primit aviz negativ din partea comisiilor de specialitate din Cameră şi Senat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Aviz negativ din partea comisiilor din Parlament pentru ministrul desemnat al Sănătăţii

UPDATE - Monica Anisie: Am început procedura de transparentizare a tezelor de doctorat

Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a anunţat, miercuri, în cadrul audierilor la comisiile parlamentare, că a început procedura de publicare a tezelor de doctorat pe site-ul ministerului. Ea a spus că ar trebui sancţionat şi conducătorul lucrării care a fost dovedită ca fiind plagiat şi nu doar autorul tezei de doctorat.

"Surpriza zilei, care nu mai este o surpriză pentru că presa deja a făcut public acest lucru, l-a aflat şi nu pot să mai spun că este o surpriză, dar astăzi am început şi procedura de transparentizare a tezelor de doctorat”, a anunţat Monica Anisie. 
 
Ea a mai spus că ministerul îşi propusese iniţial publicarea tezelor în 24 martie, dar a început mai devreme procesul de transparentizare. 
 
"Ministerul Educaţiei îşi luase drept ţintă pentru publicarea tezelor de doctorat 24 martie. Dar pentru că deja aveam încărcate tezele şi răspunsuri de la universităţi primite, am decis ca începând de astăzi să începem procesul de transparentizare şi pe măsură ce se încarcă veţi avea din ce în ce mai multe teze de doctorat pe site. Vă pot asigur că le voi publica pe toate şi cred că, odată început acest proces, nimeni nu îl va mai întoarce”, a explicat ministerul Educaţiei. 
 
Monica Anisie a mai spus că ar trebui sancţionat şi conducătorul tezei de doctorat, nu doar autorul care a plagiat.  
 
"Până acum am sancţionat întotdeauna numai pe cel care a fost dovedit că a plagiat. Cred că este momentul să aplicăm legea în totalitate şi să primească ceea ce i se cuvine şi conducătorul de doctorat, că totuşi eu cred că cel care a realizat teza de doctorat de aceea are un conducător de doctorat ca să îl ajute să realizeze o teză în conformitate cu toate standardele”, a precizat Monica Anisie.
 
Ea a mai spus, în cadrul audierilor, că a publicat proiectul de hotărâre de guvern care prevedere cifra de şcolarizare pentru învăţământul preuniversitar şi universitar. 
 
"Am publicat pe site-ul Ministerului Educaţiei proiectul de hotărâre de guvern care prevede cifra de şcolarizare pentru învăţământul preuniversitar şi universitar şi fac menţiunea că pentru acest an Ministerul Educaţiei şi Ceretării şi-a propus o creştere semnificativă a numărului de locuri pentru învăţământul profesional şi profesional dual, ca o măsură de susţinere şi dezvoltare a acestui tip de învăţământ”, a mai declarat ministrul Educaţiei. 
 
Ea a menţionat că pentru masteratul didactic au fost alocate 400 de locuri.
viewscnt

UPDATE - Audierea ministrului Muncii Violeta Alexandru

CITEȘTE ȘI Aviz negativ pentru ministrul desemnat al Muncii în comisiile de specialitate din Parlament. Violetei Alexandru i s-a reproşat că „i-a plătit Soros salariile”
CITEȘTE ȘI Ministrul desemnat al Muncii, întrerupt din răspunsurile date parlamentarilor la audieri. Preşedintele de şedinţă i-a tăiat microfonul încă de la răspunsul la a doua întrebare

UPDATE - Ministrul propus la Transporturi Lucian Bode a fost întrebat ce măsuri va lua în legătură cu criza provocată de coronavirus.

”Începând de vineri, în Aeroportul Otopeni, vor sosi primele cinci scannere termice pentru depistarea coronavirusului”, a anunţat Bode, care a fost avizat pozitiv de către parlamentari.

El a fost întrebat dacă are în vedere lichidarea Tarom.

”Nu se pune problema lichidării Tarom. Noi suntem obligaţi să restituim banii respectivi, dar nu vom lichida compania. Finalizăm procesul de evaluare a companie, avizăm la ANAF evaluarea bunurilor mobile, ale aeronavelor, am reuşit să garantăm acest credit cu aeronavele. (...) În 3 luni acordăm împrumutul de la Trezorerie. Ajutorul de salvare se va transforma în ajutor de restructurare şi nu se mai rambursează”, a spus Bode.

În februarie, Tarom a anunţat că în următoarele luni va depune un plan de restructurare, iar ajutorul pe care îl va primi din partea statului român, de 36,7 milioane euro, aprobat de Comisia Europeană, reprezintă primul pas din strategia de a restructura şi eficientiza compania.

UPDATE - Ministrul propus la Sănătate Victor Costache, audiat de parlamentari

CITEȘTE ȘI Ministrul propus al Sănătăţii, Victor Costache, ironic la adresa deputatului USR Emanuel Ungureanu: Înţeleg că vine campania, lipim afişe, dacă vreţi / Toată lumea are cercuri de influenţă, inclusiv dumneavoastră
CITEȘTE ȘI UPDATE - Costache: România va avea în mai puţin de două săptămâni stocuri de costume, măşti, dezinfectanţi, dar şi teste pentru depistarea noului coronavirus / guvernul va aloca 450 de milioane de lei „pentru tot ce înseamnă întărirea stocurilor în spital

UPDATE - Rezultatul a fost: 10 voturi „împotrivă”, 10 „pentru" şi 5 abţineri. La audierea din urmă cu două săptămâni, Gheorghiu a primit tot un aviz negativ.

La audierea de miercuri, ministrul interimar şi propus în Guvernul lui Florin Cîţu a vorbit despre proiectele pe care le are în mandatul său, între care, înfiinţarea unui Compartiment UNESCO şi reducerea numărului secretarilor de stat.

„Spuneam data trecută (la audiere, n.r.) că, din motive de legislaţie, s-ar putea să nu putem numi secretarul de stat pentru Timişoara. Am găsit o soluţie, vom primi avizul pentru el, dar va avea cu rang de subsecretar de stat”, a declarat el.

În plus, Gheorghiu a spus că va continua demersurile pentru deschiderea Muzeului „Brătianu” şi demersurile pentru Muzeul Ororilor Comunismului.

Legat de Roşia Montană „aş sublinia că aici actualizarea planului de management include tranferul Muzeului Mineritului în subordinea Ministerului Culturii, azi fiind la Ministerul Economiei”.

A amintit că au fost făcute demersuri pentru semnarea contractului cadru pentru împrumutul de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei pentru mai multe investiţii şi, aşa cum a anunţat în premieră în interviul acordat News.ro şi publicat miercuri, va acorda o atenţie deosebită Muzeului Mănăstirii Putna, pentru ca acesta să fie reabilitat până în august 2021, când va fi marcată împlinirea a 150 de ani de la Serbarea naţională a studenţilor organizată de Mihai Eminescu, Ciprian Porumbescu şi Ioan Slavici.

El a mai precizat că sunt în pregătire dosarele pentru înscrierea în Lista patrimoniului cultural imaterial al umanităţii a artei cămăşii cu altiţă şi a tradiţiilor de creştere a cailor lipiţani.

Gheorghiu a reiterat că are ca obiectiv atragerea de public nou, tânăr, spre cultură şi a spus că pledează pentru o Ordonanţă de Urgenţă pentru directiva audiovizualului”, a mai spus el.

Bogdan Gheorghiu ocupă funcţia de ministru al Culturii din 4 noiembrie 2019. 

ŞTIREA INIŢIALĂ -  Potrivit programării, de la ora 10.00, va apărea în faţa comisiilor reunite Bogdan Gheorghiu, propus la Ministerul Culturii, care la ultimele audieri a fost avizat negativ.

De la ora 11.00, este programată audierea lui Lucian Bode, propus la Minusterul Transporturilor, de la ora 12.00, este programată audierea lui Victor Costache, propus la Ministerul Sănătăţii, iar de la ora 13.00 audierea lui  Ionuţ Stroe, propus la Ministerul Sportului.

Ultimele două audieri de miercuri sunt ale Monicăi Anisie, propusă la Ministerul Educaţiei, şi a Violetei Alexandru, propusă la Ministerul Muncii.

Toţi candidaţii care vor fi audieţi miercuri au primit avize negative la ultimele audieri, când au fost propuşi să facă parte din Guvernul Orban II.

Audierile pentru Guvernul Cîţu au început marţi şi au primit avize pozitive miniştrii propuşi la Apărare, Mediu şi Agricultură şi avize negative cei propuşi la Finanţe, Justiţie şi Dezvoltare.

Audierile vor avea loc şi joi, iar data pentru votul de învestire nu a fost încă stabilită.

Conform Regulamentului şedinţelor comune ale celor două Camere, Birourile Permanente stabilesc data şedinţei comune, la cel mult 15 zile de la primirea programului şi listei Guvernului, luând totodată măsuri pentru convocarea deputaţilor şi senatorilor. Data primirii programului şi a listei Guvernului este în acest caz 28 februarie.

Luni, echipa de negocieri a PNL formată din Cîţu, liderii de grup, preşedintele partidului şi vicepreşedinţii a început negocierile pentru asigurarea unei majorităţi în Parlament.

Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Articolul 89 din Constituţie prevede că după consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.
 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.