Europarlamentarul Gabriela Firea şi primarul Sectorului 4 Daniel Băluţă se luptă pe două fronturi: şi pentru funcţia de prim-vicepreşedinte PSD, şi pentru cea de lider al filialei Bucureşti. Preşedintele social-democrat Marcel Ciolacu şi-ar fi dorit ca Daniel Băluţă să preia conducerea PSD Bucureşti astfel încât să candideze pentru Primăria Capitalei la alegerile de peste patru ani, însă Gabriela Firea nu a fost dispusă să renunţe la funcţie, susţin surse politice pentru News.ro. Marcel Ciolacu încearcă să negocieze o soluţie de compromis: Firea să rămână şefa PSD Bucureşti, iar Daniel Băluţă să o înlocuiască în funcţia de prim-vicepreşedinte al partidului. ”Va fi complicat pentru Gabriela Firea pentru că a pierdut şi sprijinul lui Paul Stănescu”, susţin sursele citate. De asemenea, Ciolacu va crea noi posturi de vicepreşedinte dedicate ”tinerilor de viitor” ai partidului: Alfred Simonis, Gheorghe Şoldan şi Rareş Hopincă. De asemenea, europarlamentarul Mihai Tudose ar putea să-i ia locul lui Vasile Dîncu în fruntea Consiliului Naţional, a patra funcţie în ierarhia partidului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
Congresul PSD, programat la finalul lunii, anunţă o confruntare dură între europarlamentarul Gabriela Firea şi primarul Sectorului 4 Daniel Băluţă. În primă fază, Marcel Ciolacu şi-ar fi dorit ca Daniel Băluţă să o înlocuiască pe Gabriela Firea la şefia organizaţiei PSD Bucureşti. Scopul: Băluţă să construiască, în următorii patru ani, candidatura pentru Primăria Capitalei la alegerile locale din 2028. ”În primă fază, Gabriela Firea a fost de acord, apoi s-a răzgândit”, susţin surse din conducerea PSD pentru News.ro. Ulterior, Daniel Băluţă a  primit sprijinul filialei PSD Sector 4 pentru funcţia de prim-vicepreşedinte al partidului. În acest moment, sunt doi prim-vicepreşedinţi PSD: Sorin Grindeanu şi Gabriela Firea. ”Marcel Ciolacu va trebui să aleagă între Firea şi Băluţă, pentru că la Congres va veni în faţa partidului cu o listă completă: prim-vicepreşedinţi, secretar general, vicepreşedinţi. Sorin Grindeanu e bătut în cuie ca prim-vicepreşedinte, iar pentru a doua poziţie se luptă Gabriela Firea şi Daniel Băluţă. Ciolacu încearcă să găsească o soluţie de compromis: fie Gabriela Firea rămâne şefa PSD Bucureşti, iar Băluţă devine prim-vicepreşedinte, fie invers. Oricum, Firea nu mai poate rămâne şi cu organizaţia Bucureşti, şi cu funcţia de prim-vicepreşedinte. Va fi cu atât mai complicat pentru Gabriela Firea, pentru că a pierdut şi sprijinul lui Paul Stănescu”, susţin sursele citate. 
 
Paul Stănescu, secretarul general al PSD, a fost unul dintre principalii susţinători ai Gabrielei Firea în ultimii patru ani. Stănescu va candida din nou pentru funcţia de secretar-general al PSD la Congresul din 24 august, deşi organizaţia PSD Olt, pe care o controlează din umbră, a suferit o înfrângere categorică la alegerile locale. PSD a pierdut Primăria Slatina în faţa candidatul liberal Mario de Mezzo. 
 
Preşedintele PSD Marcel Ciolacu va suplimenta posturile de vicepreşedinte. În acest moment, PSD numără patru vicepreşedinţi pe domenii de activitate şi încă 8 pe regiuni. Vor fi create încă patru noi posturi pentru ”tinerii de viitor ai partidului”: Alfred Simonis, viitorul preşedinte al CJ Timiş, Gheorghe Şoldan, cel care l-a învins pe Gheorghe Flutur la şefia CJ Suceava, şi Rareş Hopică, viitorul primar al Sectorului 2. ”Al patrulea post va fi ocupat probabil de Marian Neacşu, unul dintre oamenii de încredere ai premierului Ciolacu”, susţin sursele citate. De asemenea, europarlamentarul Mihai Tudose, şef al campaniei PSD pentru alegerile locale şi europarlamentare, ar putea fi noul preşedinte al Consiliului Naţional al PSD, a patra funcţie în ierarhia partidului, după preşedinte, prim-vicepreşedinţi şi secretar general. În prezent, sociologul Vasile Dîncu este preşedintele Consiliului Naţional al PSD. La fel ca Mihai Tudose, Vasile Dîncu a fost ales eurodeputat la alegerile din iunie. 
 
Un alt europarlamentar PSD, Victor Negrescu, este favorit pentru funcţia de comisar european. Premierul Marcel Ciolacu va avea o întâlnire cu şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cu câteva zile înainte de Congresul PSD şi o va anunţa oficial că România îşi doreşte un portofoliu din zona economică pentru următorii cinci ani. ”Negrescu are prima şansă pentru a fi comisar european. Singurul care mai poate strica socotelile e Klaus Iohannis şi dorinţa sa de a prinde o funcţie europeană”, susţin sursele citate. De asemenea, premierul Marcel Ciolacu nu va trimite la Bruxelles şi o nominalizare de femeie, pentru a bifa cota de gen, invocând faptul că România a avut în ultimii 10 ani comisari europeni de sex feminin, prin urmare a venit rândul unui bărbat să ocupe funcţia. 
 
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, săptămâna trecută, că europarlamentarul PSD Mihai Tudose nu doreşte să meargă în funcţia de comisar european. ”Cu alte cuvinte m-a refuzat”, a spus premierul. Despre Victor Negrescu, Marcel Ciolacu a arătat că este o variantă de comisar.
 
”Ce pot să vă spun foarte clar şi nu spun cu bucurie, colegul nostru, Mihai Tudose, nu doreşte să meargă comisar. Am avut o discuţie cu dânsul, a zis că vrea să rămână alături de echipa, pentru că, în momentul în care devii comisar, nu mai ai dreptul să faci politică, trebuie să te retragi din politică. A decis să rămână împreună, în echipa pe care o formăm cu toţii. Cu alte cuvinte m-a refuzat, aşa, să fiu mai direct”, a comentat şeful Executivului. Despre varianta ca europarlamentarul Victor Negrescu să fie comisar european, Ciolacu a răspuns: ”Este una dintre opţiuni”.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.