Dorin Recean, premierul Republicii Moldova, a declarat vineri în cadrul conferinţei de presă comune cu premierul Marcel Ciolacu, că România întotdeauna a fost un partener de nădejde, oferindu-le sprijin valoros în cele mai dificile momente, dar şi în parcursul nostru european. El a arătat că prietenia dintre Republica Moldova şi România este una trainică, bazată pe legături istorice şi culturare şi construită pe valori comune şi de solidaritate.
”Astăzi, în cadrul întrevederei noastre, am discutat despre priorităţile de dezvoltare ale noastre, despre proiectele care aduc beneficii reale cetăţenilor noştri, dar şi despre aprofundarea parteneriatului strategic dintre Republica Moldova şi România, esenţială pentru integrarea europeană a Republicii Moldova”, a spus Dorin Recean.
El a arătat că prietenia dintre Republica Moldova şi România este una trainică, bazată pe legături istorice şi culturare şi construită pe valori comune şi de solidaritate.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
”România întotdeauna a fost un partener de nădejde, oferindu-ne sprijin valoros în cele mai dificile momente, dar şi în parcursul nostru european. Această prietenie solidă se vede foarte bine în numeroasele proiecte comune pe care le dezvoltăm, de la nord la sud, de la infrastructura rutieră, la educaţie, România este un susţinător fidel al cetăţenilor Republicii Moldova. O vedem în cele peste o mie de grădiniţe renovate în întreaga ţară, dar şi în bursele pentru mai mult de 2.500 de elevi şi studenţi din Republica Moldova, care studiază în şcolile, liceele şi universităţile din România, după care îi vedem pe foarte mulţi care revin acasă, susţin modernizarea ţării noastre”, a afirmat premierul moldovean,
Potrivit premierului Republicii Moldova, cel mai recent exemplu este lansarea împreună a unui program de granturi pentru cercetare ştiinţifică cu un obiectiv foarte clar, de a integra Republica Moldova în spaţiul european de cercetare.
”România contribuie activ şi la îmbunătăţirea predării limbii române în şcolile minorităţilor naţionale. (..) Liceul cu predare în limba română Mihai Eminescu din Comrad, care a beneficiat de suport din partea României, a devenit cea mai populară şi modernă şcoală din autonomia găgăuză”, a subliniat premierul.
El a menţionat că legătura noastră strânsă se regăseşte şi în eforturile comune de a păstra patrimoniul nostru cultural.
”România ne-a fost alături nu doar la bine, ci şi în cele mai dificile, dar cele mai dificile momente. La începutul crizei energetice, prima mână de ajutor ne-a fost întinsă de la Bucureşti. Un gest de solidaritate pe care nu-l vom uita. Producătorii agricoli din Moldova au primit 10.000 de tone de motorină. Am beneficiat de sprijin pentru proiectele de interconectare a reţelelor de gaze şi energie electrică. Iar 6 milioane de euro au fost alocate pentru 33 de proiecte din programul Satul European. Acum, cu sprijinul Guvernului Românie, peste 2.000 de elevi din Republica Moldova beneficiază de condiţii mai sigure şi mai confortabile pentru a ajunge la şcoală”, a mai declarat Dorin Recean.
Premierul a mai spus că 40 de şcoli din toate raioanele ţării au primit unităţi de transport noi.
”Astăzi mai transmitem 20 de autobuze care vor ajunge în şcolile din Ungheni, Briceni, Soroca, Drochia, Ocniţa, Căuşeni, dar şi alte raioane ale ţării. Această contribuţie esenţială face parte dintr-un efort amplu de a asigura accesul fiecărui copil la o educaţie de calitate în şcoli dotate conform standardelor moderne. Investim împreună într-o serie de proiecte de infrastructură, punţi ale viitorului pentru cetăţenii din ambele ţări”, a spus Recean.
Oficialul moldovean a arătat că acum aproape 2 ani, în cadrul unei conferinţe de presă comune, la Bucureşti, a fost anunţat pentru prima dată planul de a construi drumuri care să lege regiunile de ambele mauri ale Prutului şi să conecteze reţeaua noastră rutieră la reţelele de autostradă a României, atât cele existente cât şi cele în lucru.
”Săptămâna trecută la Ungheni a fost semnat contractul de construire a podului peste Prut, care va lega localităţile Ungheni din România şi Ungheni din Republica Moldova. Un simbol al legăturilor tot mai puternice dintre noi. În 2026, acest pod trebuie să fie gata. Un pod nou, cu 4 benzi de circulaţie, care la propriu şi la figurat ne va duce mai repede către România şi Uniunea Europeană. Acest proiect nu doar că va facilita transportul şi comerţul între ţările noastre (..) va deschide calea pentru mai multe investiţii în Republica Moldova. (..) Aşa vom ajunge în UE mai repede, nu doar prin integrarea policilor de ţară, dar şi cu ajutorul drumurilor noi”, a afirmat Dorin Recean.
Premierul Republicii Moldova a ţinut să precizeze că aprofundarea parteneriatului dintre Republica Moldova şi România în plan economic, comercial şi de infrastructură reprezintă o garanţie pentru accelerarea procesului de aderare la Uniunea Europeană.
”Schimburile economice şi comerciale dintre ţările noastre au crescut constant şi România reprezintă cea mai mare şi stabilă piaţă pentru exporturile moldoveneşti. Atragerea investiţilor străine în diverse sectoare, de la energie, la agricultură şi tehnologie, contribuie la modernizarea economiei moldoveneşti şi la accelerarea integrării noastre pe piaţa comună europeană. România rămâne unul dintre cei mai importanti aliaţi ai noştri pe acest drum şi ne bucurăm să vedem cum legăturile noastre, economice şi comerciale, continuă să se fortifice, aducând beneficii reale pentru cetăţenii ambelor ţări”, a spus Recean
”România ajută Republica Moldova continuu şi necondiţionat. Mulţumesc pentru acest angajament sincer”, a spus în final premierul moldovean.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.