Partidul Social Democrat vrea ca taxa de solidaritate să se cheme taxă pe educaţie şi sănatate şi să fie plătită de companiile mari, pentru finanţarea reformelor din aceste două domenii, au precizat surse din PSD pentru News.ro. Social-democraţii mai vor impozitarea progresivă a pensiilor speciale şi deduceri pentru cei cu venituri mici. Coaliţia urmează să stabilească modificările la Codul Fiscal în perioada următoare, iar măsurile să intre în vigoare începând cu anul 2023.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Liderii coaliţiei s-au întâlnit deja până acum de două ori şi trebuie să finalizeze în perioada următoare modificările aduse Codului Fiscal, astfel încât decizia să fie implementată până la finalul lunii iunie. Guvernanţii sunt obligaţi să ia decizia cu şase luni înainte de intrarea în vigoare a prevederilor noi din Codul Fiscal şi să prezinte propunerile şi mediului de afaceri. 

Partidul Social Democrat vrea ca taxa de solidaritate să se numească taxă pe educaţie şi sănatate.  Prin această taxă, ar urma să fie fie impozitare marile companii cu  un procent între 0,5% şi 1%, iar banii să se ducă într-un fond special care să finanţeze proiecte din domeniile sănătăţii şi educaţiei, unde este nevoie de reforme. 

PSD mai propune partenerilor de coaliţie ca de anul viitor, să fie acordate deduceri pentru angajaţii care au venituri sub 6.000 de lei.  De asemenea, se doreşte impozitarea progresivă a pensiilor speciale, deşi cei din coaliţie trebuie să găsească o formulă care să treacă de Curtea Constituţională, judecătorii respingând deja un proiect privind impozitarea pensiilor speciale. 

PNL a anunţat deja, inclusiv prin vocea premierului Nicolae Ciucă, că anul acesta nu vor fi introduse taxe şi impozite noi şi că liberalii nu sunt de acord cu taxa de solidaritate. 

Prim-vicepreşedintele PNL Virgil Guran declara, luni, în emisiunea Talk News de la Profit News TV, despre discuţiile din coaliţie privind modificarea Codului Fiscal, începând cu anul viitor, că este clar că nu se va trece la impozitarea progresivă iar anul acesta nu vor fi introduse taxe şi impozite noi.

Liberalul a arătat că s-a discutat ca pentru cei cu salariul mai mare decât preşedintele să se găsească o formulă de impozitare. Chiar nu mi se pare normal ca un funcţionar să aibă salariul mai mare decât preşedintele, a arătat Guran.

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.