Directorul executiv al Centrului pentru Inovare Publică, Ovidiu Voicu, a afirmat că faptul că parlamentarii au ales să-şi mărească propriile venituri într-un mod care nu este controlat de nimeni nu face decât să degradeze şi mai mult politica în România şi democraţia din România.
Ovidiu Voicu a fost întrebat, joi, la Prima News, cum i se pare creşterea de 7.500 de lei pentru cheltuielile cu cabinetele parlamentarilor.
“Această creştere ridică trei mari probleme: una de echitate, una de transparenţă şi una eficienţă. Avem o problemă de echitate. Va creşte suma pentru cabinetele parlamentare la 35.000 de lei la care se mai adaugă aproximativ 15.000 de lei sau chiar mai mult de indemnizaţii, cheltuieli transport, deci ne costă un parlamentar după creşterile din ultimii ani aproximativ 10.000 de euro pe lună, în condiţiile în care majoritatea contribuabililor nu au văzut venituri suficient de crescute pentru a face faţă crizei actuale. E problemă importantă de echitate. Se justifică să creştem întâi veniturile parlamentarilor sau nu?”, a explicat Ovidiu Voicu.
Evenimente
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
El s-a referit şi la problema de transparenţă în legătură cu cheltuielile cabinetului parlamentar.
“Apoi problema de transparenţă, dintre cei 35.000 de lei pentru cheltuielile cabinetului jumătate, adică 17.500 sau 3.500 de euro pe lună nu sunt justificaţi în niciun fel. Din întrebările pe care le-am adresat Parlamentului nu a existat niciodată în istoria Parlamentului un audit, vreo verificare dacă parlamentarii au folosit aceşti bani chiar în scopurile declarate şi există cel puţin în anumite situaţii suspiciuni că ei şi-au mărit din pix veniturile cu sumele respective pe care nu le folosesc în beneficiul cetăţenilor”, a mai precizat directorul executiv al Centrului pentru Inovare Publică.
De asemenea, el a analizat şi din punctul de vedere al eficienţei această majorare.
“Atunci când creştem salariul unui angajat, şi parlamentarii sunt angajaţii noştri, trebuie să cerem şi o creştere de productivitate. Ori, dimpotrivă, noi nu vedem o creştere a calităţii actului legislativ. Vedem că Parlamentul lucrează la fel de prost ca întotdeauna. (...) Din toate aceste perspective, faptul că parlamentarii au ales să-şi mărească în primul rând propriile venituri într-un mod care nu este controlat de nimeni nu face decât să degradeze şi mai mult politica în România şi democraţia din România”, a adăugat Ovidiu Voicu.
El susţine că oamenii vor fi supăraţi pentru că parlamentarii par mai degrabă preocupaţi de confortul personal decât de îmbunătăţirea cadrului legislativ.
“Oamenii vor fi supăraţi pe bună dreptate de faptul că aleşii lor, în loc să se preocupe să avem un cadru legislativ coerent şi bine adaptat să avem acele legi care să ne permită să atragem bani europeni prin PNRR, în loc să facă aceste lucruri, aleşii par mai degrabă preocupaţi de confortul personal. Aici cred că trebuie să avem mai multă presiune civică, dar şi mediatică. Poate puteţi face nişte reportaje la cabinetele parlamentarilor. Teoretic, parlamentarii în ziua de vineri ar trebui să aibă activităţi în teritoriu. Teoretic, cabinetele ar trebui să fie deschise în fiecare zi, să fie acolo acele persoane plătite. Poate dacă am aduce în lumina publicului dacă se întâmplă sau nu acest lucru, ar fi util în ambele situaţii, dacă vedem că se întâmplă, atunci ar fi justificat, am spune ”Iată, am găsit la cabinetele parlamentarilor activitate în beneficiul cetăţenilor deci e justificat să creştem sumele alocate”. Dacă nu se întâmplă, putem cere Parlamentului să verifice ce se întâmplă cu declaraţiile pe propria răspundere a parlamentarilor”, a mai afirmat Ovidiu Voicu.
Sumele alocate aleşilor din Parlament cresc începând cu 1 martie. Parlamentarii şi-au majorat, pe ascuns, în urmă cu o săptămână, cu 7.500 de lei suma forfetară primită de la Parlament pentru cheltuielile lunare cu cabinetele parlamentare. În plus, şi-au adăugat şi noi domenii în care pot folosi banii publici, astfel că îşi vor putea face promovare pe reţelele de socializare, vor putea organiza evenimente, conferinţe, dar vor putea plăti şi consultanţă şi cursuri de formare profesională pentru angajaţi. 50% din totalul sumei forfetare cheltuite o vor putea justifica doar în baza unor declaraţii pe proprie răspundere.
Urmărește-ne și pe Google News
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.