Ministrul Apărării Naţionale Vasile Dîncu, care este profesor universitar şi conducător de doctorat susţine că nu se poate pronunţa cu privire la acuzaţiile de plagiat aduse premierului Nicolae Ciucă „doar pe baza analizei jurnalistice”. În ceea ce priveşte o eventuală demisie din partea premierului, Dîncu e de părere că un astfel de demers ţine „de voinţă şi conştiinţă” şi nu trebuie propus „din afară”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
Întrebat dacă premierul Nicolae Ciucă ar trebui să demisioneze din funcţie în situaţia în care se va dovedi că a plagiat, Vasile Dîncu a răspuns că nu doreşte să se pronunţe cu privire la o chestiune ipotetică.
„Este o chestiune care ţine de o ipoteză, la care nu vreau să mă pronunţ în acest moment. Nu ştim ce se va întâmpla (...) Demisia este un act unilateral, este un act de voinţă şi de conştiinţă, nu este unul pe care să-l propunem noi din afară, este o chestiune de conştiinţă”, a declarat Vasile Dîncu sâmbătă, la Digi 24.
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Ministrul Apărării afirmă că nu a discutat cu prim-ministrul Nicolae Ciucă despre teza de doctorat a acestuia. 
„În acest moment, doar pe baza unei analize jurnalistice, nu pot să mă pronunţ. Pe de altă parte, eu cred că noi ar trebui să facem o diferenţă – şi aici să schimbăm regulile – între doctoratul profesional şi doctoratul academic, de cercetare. Noi judecăm toate lucrările care au fost făcute în domeniul militar, juridic, sau în domeniul economic câteodată, după nişte criterii care în momentul respectiv nu au fost criterii ale şcolii doctorale. (...) De exemplu am văzut una din criticile la adresa acestei lucrări era una formală: că la notele de subsol există trimiterea faţă de nişte fragmente din lucrare, dar nu există în bibliografie. Sigur că asta este o greşeală tehnică, o greşeală materială. (...) Eu aştept să vedem raportul pe care îl fac cei de la Universitatea de Apărare” a mai afirmat Dîncu.
Întrebat dacă acuzaţiile de plagiat la adresa primului ministru reprezintă o vulnerabilitate pentru Guvern, Dîncu a răspuns: „Nu cred că în momentul acesta e un punct vulnerabil pentru Executiv acest lucru”.
„Cred că Guvernul trebuie judecat după ce va reuşi să facă pentru societate şi mai puţin pentru posibile derive ale unor membri ai Guvernului”, adaugă Vasile Dîncu.
Profesorul, care a fost membru al  Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), este de părere că solicitarea premierului ca lucrarea sa să fie analizată de Universitatea Naţională de Apărare este un „pas corect”, el argumentând că  „în mod normal, comisia care a dat această lucrare de doctorat a trecut şi prin CNATDCU”.

Teza lui Nicolae Ciucă, în baza căreia a devenit doctor în Ştiinţe militare în 2003, include conţinut plagiat în cel puţin 42 de pagini din totalul de 138, a relatat Press One.  

În replică, premierul a transmis că teza sa de doctorat este rodul cercetării ştiinţifice din anii de studii doctorale şi reflectă munca depusă.  

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat, marţi, printr-un punct de vedere oficial, că solicită analizarea lucrării sale de doctorat de către Comisia de Etică a UNAp - Instituţia Organizatoare de Studii de Doctorat în care s-a susţinut teza de doctorat care are un pronunţat caracter specific domeniului Ştiinţe Militare. 

Deputatul USR Mihai Poliţeanu a afirmat că a sesizat Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) în legătură cu teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă.

CNATDCU este singurul organism care se poate pronunţa cu privire la un posibil plagiat, iar analiza se face doar în urma unei sesizări.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.