Eurodeputatul socialist Andi Cristea, prezent joi la o dezbatere despre Uniunea Europeană, la Forumul Eurosfat, a explicat în termeni proprii dublul standard: Vestul cu şmecheria, Estul cu puşcăria.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„Dublul standard este ceva real, nu este Mickey Mouse”, a spus Cristea. „Opt grupuri politice în Parlamentul European, patru mainstream, domnul (Dara Murphy, PPE, n.r.), eu (PSE), liberalii şi ECR, restul sunt un pic extravaganţi, mai antisistem. Opt preşedinţi de grupuri politice în PE. Din ăştia opt ştiţi câţi sunt din Europa Centrală şi de Est? Aud? Zero”.

Stând în picoare lângă ceilalţi invitaţi aşezaţi, agitând câteva foi, Cristea a continuat: „Dublul standard: în Parlamentul European am avut un raport important, l-a gestionat o colegă din Cehia, şi a fost votat şi de socialişti şi de PPE. Era împotriva standardului dublu aplicat medicamentelor, alimentelor, mai ales pe clivajul est-vest. Cum spunem noi, în România, Vestul cu şmecheria, Estul cu puşcăria. Nu, aici e vorba despre medicamente cu mai puţine substanţe active în est şi mai multe, în vest. Acum, mingea e în terenul Comisiei Europene”, a spus Cristea. „Ce face domnul Juncker?”, s-a adresat el lui Murphy.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

La dezbaterea moderată de Ramona Ianuş (director adjunct Europuls) au participat Dharmendra Kanani (director strategic Friends of Europe), Dara Murphy (vicepresedinte si director de campanie, Partidul Popular European), Michal Berg (membru al Comitetului executiv, Partidul Verzilor Europeni), Daniel Berg (candidat la alegerile europarlamentare, membru al boardului Momentum) si Andi Cristea (Partidul Socialistilor Europeni).

Românii din afara ţării şi Kovesi

Cristea a continuat fervent pe un alt subiect: „Colegii mei cei mai buni din facultate nu lucrează pentru statul român, ci în privat, sau au plecat din ţară”. El şi-a exprimat impresia că, dacă ar fi rămas, situaţia din ţară ar fi fost una mai bună.

Murphy i-a replicat, legat de dublul standard: „Va fi o schimbare. Nu ştim dacă britanicii vor pleca sau nu. Trebuie să ne lămurim şi noi cu ce avem de făcut. Cred că teama de o dominaţie germano-franceză este exagerată. Este timpul pentru ţări medii şi mari să facă un pas înainte”, dând exemplu ţări ca Polonia, Spania şi Italia.

Lui Cristea i-a spus: „Mă mir că pune problema aşa, când propriul lui partid blochează candidatura unui român la postul de procuror-şef european (Laura Codruţa Kovesi, n.r.). Partidul de guvernământ nu mai e în inima politicii europene. Îi felicit pe socialişti pentru asta”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.