Deputatul PNL Ovidiu Raeţchi a depus, vineri, un proiect de lege pentru ca Ziua Victoriei să fie sărbătorită de România în 8 mai, alături de aliaţii din NATO, nu în 9 mai ca statele din fostul bloc sovietic. ~Această clarificare legislativă trebuie făcută şi în contextul împlinirii a 75 de ani de la finalul războiului”, arată Raeţchi în expunerea de motive.
”Am depus astăzi, la Camera Deputaţilor, o iniţiativă legislativă prin care să clarificăm, în sfârşit, faptul că România marchează Ziua Victoriei pe 8 mai, alături de aliaţii săi din NATO şi de civilizaţia occidentală, nu pe 9 mai, conform dorinţei lui Stalin. Statele occidentale – SUA, Marea Britanie, Franţa, Slovacia, Cehia, Norvegia, Ţările Baltice, Germania – sărbătoresc Ziua Victoriei la data de 8 mai, dată acceptată de altfel şi de istorici. În schimb, statele din fosta sferă de influenţă sovietică, precum Armenia, Bulgaria, Moldova, împreună cu Federaţia Rusă, aleg data de 9 mai pentru sărbătorirea evenimentului”, a transmis, vineri, deputatul PNL Ovidiu Raeţchi.
Acesta remarcă faptul că, deşi România figurează alături de partenerii din Uniunea Europeană în rândul statelor care ar trebui să celebreze pe 8 mai Ziua Victoriei, ”autorităţile române nu înţeleg acest lucru în lipsa unui cadru legislativ clar”.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”Propunerea legislativă are drept obiect consacrarea zilei de 8 mai ca «Ziua Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial», în coordonare cu aliaţii din cadrul Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO). Acest demers se impune având în vedere confuzia care încă persistă între data acceptată de istorici şi de aliaţii noştri occidentali (8 mai), pe de o parte, şi cea de 9 mai, impusă de Stalin şi de URSS în lagărul socialist – inclusiv România – pentru a-şi revendica un rol primordial în victoria împotriva foştilor aliaţi nazişti (vezi Pactul Ribbentrop-Molotov)”, arată deputatul în expunerea de motive a proiectului legislativ.
Potrivit acestuia, ”această clarificare legislativă trebuie făcută şi în contextul împlinirii a 75 de ani de la finalul războiului, prilej pentru omagierea sacrificiilor şi a eforturilor eroilor dincolo de interesele propagandistice din perioada stalinistă”.
”În prezent, celebrarea zilei de 9 mai drept „Ziua Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial” se realizează simultan cu „Ziua Europei” şi „Ziua Independenţei”. Spre deosebire de „Ziua Europei”, adoptată oficial de către statul român prin Tratatul de aderare la Uniunea Europeană şi de „Ziua Independenţei”, o sărbătoare consacrată, nu există un cadru legislativ clar pentru fixarea datei ce marchează sfârşitul ostilităţilor din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Prin urmare, iniţiativa ar aduce o clarificare legislativă pentru celebrarea acestui moment istoric”, mai arată deputatul.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.