Membrii Delegaţiei Permanente a ALDE se reunesc, duminică, pentru a decide data Congresului la care urmează să fie ales un preşedinte unic al partidului, subiect ce a provocat tensiuni între taberele grupate în jurul actualilor copreşedinţi, Daniel Constantin şi Călin Popescu-Tăriceanu.
Şedinţa este programată să înceapă la ora 13, la Palatul Parlamentului, şi va fi urmată de o conferinţă de presă, la ora 15.30, la care a fost anunţată prezenţa ambilor copreşedinţi.
Reuniunea are loc într-un climat tensionat. Controversele dintre Daniel Constantin şi Călin Popescu-Tăriceanu au fost generate de data viitorului Congres. Ultimul îşi doreşte un congres cât mai rapid, la sfârşitul lunii aprilie, în timp ce Constantin a susţinut ca alegerile interne să înceapă în teritoriu, urmând ca cei aleşi în organizaţiile judeţene să decidă cine va fi viitorul preşedinte al partidului. Astfel, Congresul ar fi putut avea loc la finalul verii sau chiar în toamnă.
Copreşedintele ALDE Daniel Constantin a declarat, marţi, la Sibiu, că ”există o situaţie oarecum tensionată în ALDE”, care porneşte de la modul în care ar trebui organizate alegerile în partid, dar susţine că ”nu va exista niciun fel de vulnerabilitate şi vulnerabilizare a coaliţiei majoritare”, care este ”solidă”.
”Nu am ascuns lucrul acesta: există o situaţie oarecum tensionată în interiorul ALDE (…) Există anumite filiale care vor să facem un Congres de jos în sus şi alte filiale care vor să facă un congres de sus în jos”, a mai spus Daniel Constantin.
În ultimele săptămâni, a 31 de organizaţii judeţene ale ALDE s-au exprimat în favoarea alegerii mai rapide a unui preşedinte, în unele filiale disputele dintre foştii membri ai PC, susţinători ai lui Daniel Constantin, şi cei proveniţi din PLR, care-l doresc preşedinte pe Călin Popescu-Tăricenu, devenind publice. O parte dintre aceste rezoluţii adoptate de organizaţiile judeţene au fost contestate în instanţă de tabăra foştilor conservatori, deoarece ar fi nestatutare.
Un asemenea conflict a avut loc în organizaţia Galaţi. Liderul ALDE Galaţi, deputatul Eugen Durbacă, a declarat, pe 3 martie, că filiala a decis să propună organizarea Congresului pentru alegerea conducerii formaţiunii după cel al PNL, în toamnă, Durbacă adăugând că ALDE are nevoie de un singur preşedinte.
Însă vinerea trecută, preşedintele executiv al ALDE Galaţi, Cristian Dima, a afirmat că organizaţia a decis să propună ca după Paşte să aibă loc congresul de alegere a preşedintelui formaţiunii.
"Propunerea organizaţiei ALDE Galaţi este congres după Paşte şi apoi alegeri interne în organizaţiile locale. Durbacă nu a participat la şedinţa de ieri, dar cred că el are probleme în organizaţie, care nu au nicio legătură cu ALDE. Ce valoare mai are Durbacă în poziţia politică atâta timp cât principalii poli organizatorici importanţi ai fostului Partid Conservator au plecat la PSD. Trebuie cât mai urgent un congres, imediat după Paşte, pentru a aduce echilibru politic”, a afirmat Cristian Dima.
În paralel, au apărut speculaţii legate de intenţia lui Daniel Constantin de a pleca din ALDE cu un grup de parlamentari proveniţi din fostul PC, împreună cu care să formeze un grup parlamentar al independenţilor. Întrebat dacă ia în calcul plecarea din ALDE, Constantin a negat.
”ALDE s-a constituit pe structura Partidului Conservator. Primarii pe care îi avem sunt vechi membrii ai Partidului Conservator, iar structura pe care s-a construit ALDE este această bază pe care a oferit-o Partidul Conservator. Atâta timp cât sunt preşedintele acestui partid de şapte ani de zile nu văd de ce aş pleca în altă parte. Aici am investit toată energia mea, toată încrederea de care m-am bucurat este aici, din rândul membrilor, şi nu s-a pus această problemă”, a afirmat Daniel Constantin, care a refuzat să precizeze dacă va candida sau nu pentru şefia unică a ALDE cu care a fost de acord încă de acum doi ani.
Afirmaţiile copreşedintelui Constantin au primit o replică dură din partea deptatului Andrei Gerea. „Domnul Daniel Constantin visează frumos, cu ochii deschişi, spunând: PC a stat la baza formării ALDE. Realitatea este alta şi, de aceea, Daniel Constantin a acceptat organizarea Delegaţiei Permanente Naţionale în vederea stabilirii Congresului. Şi-a dat seama că este penibil să te opui organizării Congresului, în condiţiile în care peste 30 de organizaţii judeţene au luat această hotărâre, mai ales când ai şi statutul de copreşedinte. A înghiţit-o pentru că nu mai avea încotro!”, a precizat deputatul ALDE, într-un comunicat.
Andrei Gerea a mai spus că PC nu depăşea 1% în sondaje până la fuziunea cu PLR. „Dacă ne uităm pe rezultatele de la alegerile parlamentare, vom vedea că sunt două organizaţii de la fostul PC în primele 10. Cum să ne explicăm de ce PC nu depăşea 1% în sondaje până la fuziunea cu PLR?”, a conchis vicepreşedintele ALDE.
În urma unei întâlniri care a avut loc, Călin Popescu-Tăriceanu şi Daniel Constantin au convenit ca subiectul datei Congresului să fie tranşat într-o şedinţă a Delegaţiei Permanente, convocată pentru duminică.
Liderii ALDE apropiaţi ai copreşedintelui Călin Popescu-Tăriceanu vor să creeze o funcţie onorifică în partid în care să fie desemnat Daniel Constantin la Congresul care ar putea avea loc în luna aprilie. În cazul în care Constantin se va opune organizării Congresului luna viitoare, nu este exclus ca acestuia să-i fie retras sprijinul politic de către coaliţie, astfel încât să fie nevoit să părăsească postul de vicepremier şi ministru al Mediului.
Deocamdată, Constantin nu a anunţat dacă va ceda insistenţelor taberei provenite din PLR, în contextul în care lideri ALDE apropiaţi de Tăriceanu susţin că Daniel Constantin a început să piardă şi susţinerea foştilor membri PC.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.