Premierul Viorica Dăncilă a declarat, miercuri, că este bine să avem o legătură strânsă cu autorităţile de la Bruxelles, dar este bine să ne susţinem şi punctul nostru de vedere. Premierul a anunţat că-şi doreşte reluarea discuţiilor tehnice pe tema Mecanismului de Cooperare şi Verificare pentru a se ajunge la ridicarea acestuia.
”Am spus încă din prima zi de mandat, eu nu voi veni cu to-do list de la Bruxelles şi cred că negocierile şi discuţiile trebuie să fie bazate pe respect şi pe egalitate, că trebuie să folosim această arma folosită la Bruxelles, mă refer la negociere, şi că este foarte bine să avem o legătură strânsă cu Bruxelles, dar să ne susţinem şi punctul nostru de vedere. Am discutat cu preşedintele Comisiei Europene, cu prim-vicepreşedintele, despre faptul că Guvernul vrea să susţină şi susţine cu tărie drumul pro-european şi pro-transatlantic, că ne dorim să fim parte a negocierilor care vor avea loc în perioada următoare la Bruxelles, că ne dorim un portofoliu bun pentru România şi am reiterat faptul că nu vrea să dăm ordonanţă pe justiţie că pentru noi justiţie trece într-un plan second”, a declarat, mircuri, Viorica Dăncilă.
Aceasta a reafirmat că Guvernul României nu a dat nicio ordonanţă de urgenţă în domeniul justiţiei.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”Dacă un guvern ar trebui certat pentru acest lucru, ar trebui să fie certat cu Guvernul Cioloş, care ştim că au modificat peste noapte Codul Penal şi Codul de Procedură Penală fără consultare public, fără să ţină cont de recomandările Comisiei de la Veneţia. Noi nu am dat nicio ordonanţă pe Cod Penal şi pe Cod de Procedură Penală. Legat de ordonanţe, dacă vă uitaţi, Guvernul Cioloş în 2016 a dat 114 ordonanţe de urgenţă, guvernul pe care îl conduc în 2018 a dat 114 ordonanţe de urgenţă. Deci, nu putem spune că s-a făcut un abuz sau că în acest guvern s-a făcut ceva diferit pe număr, dar, pe substanţă, lucrurile au stat diferit. Deci Guvernul nu a dat nicio ordonanţă de urgenţă pe Codul Penal sau Codul de Procedură Penală, deci nu puteţi să spuneţi că am încălcat recomandările Comisiei de la Veneţia”, a mai spus Dăncilă.
Aceasta a anunţat că intenţionează să reia discuţiile pe tema Mecanismului de Cooperare şi Verificare.
”Ne dorim să ridicăm acest mecanism pentru România şi acest lucru nu îl putem face decât prin dialog, să luăm fiecare punct în parte, să îl analizăm să vedem care sunt recomandările Comisiei de la Veneţia, să vedem ce putem schimba şi ce nu putem schimba pentru că sunt şi schimbări care ar presupune să încălcăm Constituţia României. Deci, eu cred că o discuţie aplicată, o discuţie tehnică, o discuţie responsabilă este foarte importantă pentru că eu sunt convinsă că toţi ne dorim ca acest Mecanism care este aplicat doar României şi Bulgariei să fie ridicat şi acest lucru presupune o discuţie cu Comisia Europeană, presupune un grup de lucru, presupune interacţiune şi o discuţie punctuală pe fiecare aspect”, a mai spus Dăncilă.
Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, au salutat, marţi, angajamentul Guvernului României de a nu continua reformele controversate din sistemul judiciar şi reluarea imediată a dialogului în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV).
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.