Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a declarat, vineri, la Timişoara, că au fost depuse 84 de cereri pentru construirea de creşe în mai multe locaţii din ţară, în cadrul programului iniţiat de Ministerul Dezvoltării. Construcţia va începe în această vară. Primăria Timişoara urmează să depună alte patru astfel de cereri pentru locaţii deja identificate.
”Guvernul de la începutul mandatului are ca priorităţi construirea de creşe. Din păcate, avem o lipsă de infrastructură acută în toată ţara. Am prezentat acest proiect, suntem în faza în care se lucrează la proiectul tehnic al creşelor. Vor fi 3 niveluri de proiecte: cu 4-5 grupe, cu 6-7 grupe şi cu 10-11 grupe. Fiecare grupă va avea 10 copii”, a declarat Cseke Attila.
Potrivit ministrului, în acest moment sunt depuse 84 de cereri pentru construirea de creşe.
”La zi, la CNI, care este implementatorul acestui proiect, sunt depuse 84 de cereri din ţară şi preconizez că acest număr va creşte în mod semnificativ, după ce proiectul tehnic va fi aprobat. Ne dorim să dăm drumul la acest proiect în această vară. Încă nu am fost într-un judeţ în care să nu mi se semnaleze ca infrastructura de creşe este deficitară. Am avut o disctie cu primarul Dominic Fritz şi primarii din Timiş, înţeleg că şi la Timişoara este nevoie. În vara acestui an vrem să dăm drumul la constructia de creşe. Este un proiect european, vor avea spălătorie proprie, spaţiu medical, zone necesare copiilor, panouri fotovoltaice”, a declarat ministrul.
Cseke Attila a dat ca exemplu municipiul Zalău care are o singură creşă cu 80 de locuri.
”În Zalău este o creşă cu 80 locuri. Criteriul de selecţie, în cadrul programului Ministerului Dezvoltării este în funcţie de fondurile disponibile. Acest program va porni pe bugetul Ministerului Dezvoltării. Pentru început vorbim de 140 crese cu o valoare de 240 milioane euro. Avem finanţarea naţională şi pe PNRR”, a mai precizat ministrul.
Municipiul Timişoara se pregăteşte să depună cereri pentru patru astfel de creşe, a anunţat primarul Dominic Fritz.
”Am discutat despre creşe. În 2019 s-au născut 3.000 de copii în Timişoara, deci există o nevoie mare de creşe. Am avut 600 de cereri anul trecut. Avem 450 locuri în total, în condiţii normale, însă în pandemie putem funcţiona cu 270 de copii. Avem nevoie de creşe noi. O să depunem săptămâna vitoare la CNI cereri pentru patru terenuri. Am identificat trei terenuri pentru creşe mari, în zonele Bucovina, Soarelui, Şagului şi un altul pentru o creşă mică, în zona Steaua. Probabil nu vom primi din start pentru 4 creşe aprobare, important e să ne pregătim când există posibilităţi, am speranţa că o creşă intră în programul din această vară”, a declarat primarul Dominic Fritz.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.