Cristina Prună, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, atrage atenţia asupra faptului că România are nevoie de tot mai mulţi muncitori străini, în contextul în care creşte constant numărul locurilor de muncă neocupate în economie, preponderent în domeniul construcţiilor şi HoReCa, potrivit unui comunicat de presă al partidului. Soluţia pentru a creşte atractivitatea muncii în România o reprezintă Zero Taxe, propunerea formulată de USR încă din noiembrie 2019, care ar presupune, în 2022, scutirea de taxe şi impozite a primilor 2.550 de lei din salariul românilor, mai spune Prună.
„Necesarul de forţă de muncă străină pentru 2022 s-a dublat faţă de anul acesta. România ar putea ajunge, astfel, la un nivel record de 100.000 de muncitori străini care vor intra pe piaţa muncii. Aceste date vin chiar de la Ministerul Muncii. Astfel, numărul de avize care pot fi acordate muncitorilor străini va fi dublat, de la 50.000, câte avem anul acesta. România nu poate prospera fără resursa umană, adică oameni calificaţi care să muncească în economie. Realitatea este însă îngrijorătoare. Avem un număr tot mai mare de locuri de muncă neocupate, preponderent în construcţii şi HoReCa. Ofertele din piaţă nu se ridică însă la aşteptări, iar românii aleg să nu muncească sau să plece în ţările vestice la salarii mai bune. Mai trist este că salariile sunt mici în România din cauza taxelor foarte mari pe care le ia statul. Impozitarea salariilor mici este în continuare cea mai mare din Europa!”, a afirmat deputata USR Cristina Prună, conform sursei citate.
Soluţia USR pentru a creşte atractivitatea muncii în România este scutirea echivalentului salariului minim de taxe şi impozite. Adică, în 2021, ar fi fost scutiţi de taxare primii 2.300 de lei, iar în 2022, ar urma să fie scutiţi primii 2.550 de lei. Fiecare angajat român ar avea în plus în buzunar, la sfârşitul lunii, cu mai bine de 900 de lei.
„Putem aplica măsura gradual, începând cu un domeniu, precum HoReCa. Mereu vor spune că nu sunt bani şi că altele sunt priorităţile. Lucrurile sunt însă mult mai simple. Dacă statul român vrea să încurajeze munca la noi în ţară, atunci taxarea excesivă trebuie să înceteze. O fac şi alte state dezvoltate”, a conchis Prună, potrivit sursei menţionate.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.