Decanul Facultăţii de Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii Bucureşti, Cristian Preda, a afirmat că după ce Eduard Hellvig a demisionat de la conducerea SRI a fost anunţată numirea lui Mircea Abrudean în funcţia de secretar general al Guvernului şi a precizat că s-a spus că acesta nu fusese instalat în acel post pentru că de la SRI ar fi venit anumite informaţii. Preda consideră că în acest caz ori informaţiile de la SRI nu au contat, ori acestea erau eronate. El a mai declarat că poate există o legătură în demisia lui Hellvig şi numirea lui Mircea Abrudean.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
Cristian Preda a fost întrebat marţi, la Prima News, cum i se pare demisia lui Eduard Hellvig din fruntea SRI. 
“Am două observaţii. S-a întâmplat cu domnul Hellvig exact cum s-a întâmplat şi cu domnul Ungureanu. Şi domnul Ungureanu, care a fost la SIE, acum câţiva ani, la începutul mandatelor preşedintelui, a avut o lungă perioadă în care nu mai putea lucra cu preşedintele şi a fost forţat să demisioneze. A doua observaţie, nu ştiu dacă a mai făcut cineva remarca asta, dar ieri, după ce s-a anunţat demisia domnului Hellvig, a fost de asemenea anunţată numirea domnului Abrudean la Guvern. Despre acest domn Abrudean, puţin cunoscut publicului, s-a spus că nu e numit în funcţie, pentru că de la SRI au venit mai demult nişte informaţii.  Acum, dacă ieri a fost numit, înţeleg din două una, că informaţiile de la SRI nu au contat sau că informaţiile de la SRI erau eronate”, a afirmat Cristian Preda.
El a menţionat că în acest al doilea caz ar putea exista o legătură între demisia lui Eduard Hellvig şi numirea lui Mircea Abrudean. 
“În acest al doilea caz există poate o legătură între demisia domnului Hellvig şi această numire, pentru că iarăşi trebuie să ne imaginăm că domnul Hellvig a demisionat pentru că informaţiile pe care le-a livrat Guvernului erau solide, erau documentate şi politic s-a trecut peste ceea ce spunea SRI sau invers. El a fost forţat să demisioneze în condiţiile în care aceste informaţii au fost considerate nefiabile şi preşedintele a cerut ca Hellvig să plătească într-un fel cu postul. Cred că va trebui lămurit lucrul ăsta”, a explicat Cristian Preda. 
El a precizat că Iohannis s-a deosebit de Traian Băsescu în legătură cu modul cum au fost făcute numirile la conducerile serviciilor secrete. 
Acuma trebuie să menţionez faptul că aici Iohannis a reuşit într-adevăr să se deosebească de predecesorul său. Aici nu a semănat pentru că Traian Băsescu a înlocuit în fruntea serviciilor de informaţii persoane care erau din partidele adverse domniei sale. L-a numit pe Maior, care era PSD-ist în fruntea SRI, l-a numit pe Mihai Răzvan Ungureanu, care era PNL-ist, partidul adversar preşedintelui, la SIE, în timp ce domnul Iohannis a numit un apropiat, pe domnul Hellvig. (…) Acum avem nu doar Guvernul, nu doar Parlamentul confiscat, nu doar Curtea Constituţională, confiscate toate de PSD şi PNL, dar şi cele două servicii de informaţii confiscate de oameni care au făcut politică şi care prin acest simplu fapt induc o neîncredere în felul în care lucrează aceste instituţii. Eu cred că în fruntea acestor instituţii trebuie numite persoane care nu au avut niciodată legătură cu politica sau măcar să fie persoane cu experienţă”, a mai transmis Cristian Preda.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.