Cristian Ghinea, fost ministru al Investiţiilor şi Proiectelor Europene, arată că aşa-zisele demisii de la Agenţia pentru Monitorizarea şi Evaluarea Performanţelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP) sunt doar o metodă prin care premierul Ciolacu amână reevaluarea jalonului din PNRR privind AMEPIP, jalon a cărui neîndeplinire de către Guvernul PSD-PNL ţine în loc plata celor 2 miliarde aferente Cererii de Plată numărul 3. Ghinea precizează că anul trecut, România nu a luat niciun euro din banii pe care îi avea alocaţi în 2023 prin PNRR iar situaţia se poate repeta şi în 2024, dacă jalonul privind AMEPIP nu va fi gata şi aprobat în următoarele luni.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
”Reformele nefăcute din PNRR încep să ne ardă la buzunar. Reaua voinţă a lui Ciolacu ne poate lăsa fără bani şi pe 2024. Una dintre reformele care ţineau pe loc plata Cererii de Plată numărul 3 era tocmai agenţia care ar trebui să supravegheze companiile de stat şi să se asigure că acestea respectă guvernanţa corporativă. Adică să se asigure că numirile în conducerile acestora se fac pe criterii profesioniste, că se deparazitează de clientelismul politic. Criteriile şi procedurile pentru înfiinţarea şi selectarea conducerii AMEPIP erau foarte clar specificate în PNRR”, spune Cristian Ghinea într-o postare. 
 
Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank
”Ce a făcut Ciolacu? Ce ştie mai bine PSD: au făcut ei o procedură de selecţie psd-istă. Ca să înţelegeţi psd-ismul pe care l-au făcut: l-au pus pe unul să aleagă comisia care urma să selecteze conducerea AMEPIP, comisie care apoi l-a ales vicepreşedinte la AMEPIP chiar pe el. Curat guvernanţă corporativă, selecţie transparentă şi corectă. După ce Comisia le-a spus că nu le plătesc cele 2 miliarde de euro din Cererea de Plată 3 cu manţocăria asta, Ciolacu i-a pus pe toţi din conducerea AMEPIP să-şi dea demisia. Acum, procedura de selecţie trebuie reluată pentru ca abia după ce se numeşte o nouă conducere Comisia să reevalueze jalonul. Încă câteva luni”, arată Ghinea. 
 
Cristian Ghinea precizează că anul trecut, România nu a luat niciun euro din banii pe care îi avea alocaţi în 2023 prin PNRR.
 
”Situaţia se poate repeta şi în 2024, dacă jalonul privind AMEPIP nu va fi gata şi aprobat în următoarele luni”, atrage atemţia reprezentantul USR. 
 

Guvernul anunţă, marţi, demisia conducerii Agenţiei pentru Monitorizarea şi Evaluarea Performanţelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP), urmând să fie organizată selecţia pentru o nouă echipă managerială a instituţiei. Conducerea interimară va fi asigurată de Ciprian Hojda. Guvwernul arată că cei trei reprezentanţi ai instituţiei au luat această decizie atât pentru a menţine relaţia de credibilitate între Guvernul României şi instituţiile europene, cât şi pentru a nu exista vreun risc cu privire la aprobarea cererii de plată numărul 3 din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă de către Comisia Europeană

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.